Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ośrodek, w którym 10 latek znajdzie polskojęzycznych kolegów

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.01.2011 08:50

mkm napisał(a):To ja Cię tym razem postraszę :D ...

Znam to straszydło :wink: :D

Natomiast ja Cię postraszę zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, który polecam dla Mulesi i jej dziecka :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 11.01.2011 14:16

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Uploaded with zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Twoje jak sądzę oczekiwanie to coś takiego,ale niestety to nie Chorwacja tylko Grecja.Miejsce to według mitologii odwiedzali bogowie i tam odpoczywali.Miejsce idealne tylko naszych tam raczej nie spotkasz.Ja tam trafiłem trochę w ciemno i planuję kolejny wyjazd.W Chorwacji po prostu takich miejsc raczej nie spotkasz.To trochę inny kraj gdzie piaszczystych plaż prawie niema a są żwirkowe lub skaliste.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.01.2011 14:28

pawelh napisał(a):Twoje jak sądzę oczekiwanie to coś takiego,ale niestety to nie Chorwacja tylko Grecja.Miejsce to według mitologii odwiedzali bogowie i tam odpoczywali.

Znasz legendę o powstaniu Chorwacji :?: jeśli nie to czytaj :wink:

Istnieje legenda, że Bóg stwarzając świat, zapomniał o Chorwacji. Kiedy jakiś Chorwat upomniał się o u Boga w tej sprawie, ten dał mu piękny kawałek ziemi, który chciał zatrzymać dla samego siebie. :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 11.01.2011 14:41

a ,,Ostatniego dnia stworzenia,Bóg zapragnął uwieńczyć swe dzieło i stworzył Wyspy Kornati z łez,gwiazd i boskiego tchnienia,,Georg Bernard Shaw :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.01.2011 15:47

Syndrom Matki Polki z przewrażliwieniem na punkcie dzieci... :wink:
Mój syn w wieku 6 lat bez znajomości języka chorwackiego, "dogadywal" się z wnuczkiem gospodarzy w tym samym wieku.
Na plaży także się dzieciaki razem bawily w gronie międzynarodowym.
Jedź i sie dzieckiem nie przejmuj!
Da sobie radę. :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.01.2011 17:40

pawelh napisał(a):a ,,Ostatniego dnia stworzenia,Bóg zapragnął uwieńczyć swe dzieło i stworzył Wyspy Kornati z łez,gwiazd i boskiego tchnienia,,Georg Bernard Shaw :wink:

O tym pisałem w relacji z rejsu na Kornati :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.01.2011 18:04

Mulesia napisał(a):Moje dziecko jest po 11 ciężkich operacjach wykonanych poza granicami kraju.
Przeżył ciężką traumę związaną z tym, że nie mógł się porozumieć z lekarzami i pielęgniarkami. Gadali nad nim w obcym języku a on był jak szmaciana lalka przekazywana z rąk do rąk.

Władam angielskim, ale przecież na salę operacyjną mnie nie wpuszczano. A on biedny nie potrafił o nic zapytać, niczego powiedzieć.

Ma potężny uraz z tym związany.

Uczy się niemieckiego i angielskiego. Uważam, że z angielskim dobrze sobie radzi.
Uraz jednak pozostał.

To tylko część " stanu faktycznego". Nie jestem w stanie ( i nie chcę ) pisać na forum publicznym o innych okolicznościach, które powodują, że - w tym akurat zakresie - uwzględniam "fanaberie" mojego syna.

Zresztą nie uważam, bym musiała się komukolwiek tłumaczyć.
Wchodząc na forum liczyłam na zwykłą życzliwość bywalców ( a nie na ocenę moich decyzji ).

Mulesiu , ależ my jesteśmy naprawdę życzliwi i wiemy co w Chorwacji najlepsze . Najprościej byłoby skierować Was na jakieś tam piaszczyste San Marino na Rabie , albo Baskę na Krku ... ale nie tędy droga .
Dlatego staramy się przekonać Ciebie i Twojego syna do zakosztowania pysznego ciasteczka... bez względu na Twoje widzi mi się :)
Oto jedno z najpyszniejszych - ma na imię Splitska ... zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.01.2011 18:49

Rysio napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):...piasek na plaży jest na sąsiednim Rabie :lol:

W mojej nomenklaturze nazwałbym to raczej jako "muł" a nie piasek :wink:

oj, i tu będę broniła pasku loparskiego, ubity i mułowaty to on jest od strony hotelowej, natomiast przy kempingu (spokojnie można korzystac z plaży) jest prawie jak nad Bałtykiem.

A wracajac do języka polskiego, to właśnie na Rajskiej Plaży przeżyłam chwile grozy, gdy przyszło towarzystwo polskie głośno "mówiące" - zastanawiałam się, czy wyciągnąc dzieci daleko (bo tam daleko a nie głeboko ;) ) w morze, czy poprosic ich o wyłączenie opcji przeklinanie, obawiając się reakcji rodaków, wybrałam jednak wodę.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.01.2011 18:54

czy to wygląda jak muł?
Obrazek

to własnie Rajska Plaża na Loparze
(nie ma mnie na tym zdjeciu ;) )
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.01.2011 18:56

Wypoczynek w takich warunkach urąga znaczeniu tego słowa... :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.01.2011 18:58

no tak, zwłaszcza, że to sam środek sezonu ;)
(chodzi mi o zagęszczenie na plaży oczywiście)
Mulesia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mulesia » 24.01.2011 20:57

Trochę sobie pochorowałam.
Dopiero dziś mam okazję zajrzeć na forum.

Dziękuję za zainteresowanie.

Zaraz nadrobię "zaległości" w czytaniu , przynajmniej z tego wątku :wink:
Poprzednia strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje