napisał(a) gusia-s » 17.08.2016 10:04
wojtekmzks napisał(a):Koledzy, to jeszcze raz ja z wątpliwościami co do autostrady

Jedziemy wcześniej wspomnianym Renault Trafficiem. Za radą kolegi będziemy płacić kartą na bramkach w Chorwacji. Słyszałem, że auta typu Traffic raz liczone są w kat. I, raz w kat. II, zależnie od "widzi mi się" obsługi. Czy przy bramkach do płatności kartą sami sobie wybieramy kategorię pojazdu, czy jednak auto jest w jakiś sposób mierzone i automat odpowiednio sam dobiera opłatę? Kolejne pytanie, czy bramki do płacenia kartą są odpowiednio wcześnie oznakowane czy muszę się przyglądać i wypatrywać napisów nad bramkami? pozdrawiam!
Automatycznie jesteś mierzony ... kategorię, do której jesteś zaliczony i wysokość opłaty pojawia się na wyświetlaczu przy bramce po stronie kierowcy. Automat ma to do siebie że czasem się pomyli ... tak jak nam się to przytrafiło właśnie w tym roku, już o tym pisałam na forum ale powtórzę, zamiast zaliczyć nas do II kat. zaliczyło do III. Wiem pierdoły z nas ...

płaciliśmy kartą oczywiście i nawet bym pewnie nie wiedziała bo nie przyszło mi do głowy spojrzeć na wyświetlacz

ale przejeżdżając przez bramkę jakoś kątem oka rzuciłam na niego a tam kat. III i 110 kun
Dobrze że to było za ten krótki odcinek od granicy do Zagrzebia, to różnica tylko 38 kun ale gdyby to było za całą autostradę od południa do Lucko to już no no ...
W sumie można było się zatrzymać zaraz za bramką i lecieć obok po obsługę ale już nie chcieliśmy robić korka, za nami już następny stał na bramce. Jadąc dalej na kolejnym zjeździe już nas dobrze policzyło wg. II kat, na powrocie przez Rupe też, poprzednie lata z tą samą budka na haku nie było nigdy pomyłek.
Bramki karciane i gotówkowe na wjeździe są w tym samym szeregu i nad nimi się wyświetla jakiego typu jest ta bramka, na powrocie bramki karciane są sporo wcześniej i są na nie oznaczenia na trasie, gdzie zjechać

.
Kurcze nie pamiętam czy na tych karcianych na Lucko kręci się jakaś obsługa? już 2 lata nie wracałam tamtędy z Cro i jakoś nie kojarzę hmmm