Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odśnieżarka ???

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.01.2010 17:47

hepik napisał(a):Te kółeczka zaufania nie budzą...ale daj ci panie Boże ;)

Miałem dokładnie takie samo zastrzeżenie, sprzedawca przekonywał, że wytrzymają odśnieżanie. Nie wiem, może dobre wyważenie i dobry napęd powodują, że nacisk na kółka jest niewielki i jednak sprawdzą się.
Przyszłość i ilość odśnieżania wszystko wyjaśni, ale mam nadzieję, że Honda dużej "lipy" nie wypuściła. Mam kosę spalinową Hondy, też kilka zastrzeżeń było, a działa rewelacyjnie już 7 lat. A jak zapala-rewelacja :D :D
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 04.01.2010 17:53

Kacper111 napisał(a):
Jacek L napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Widziałem ją, ma jak dla mnie jedną wadę--nie ma napędu, trzeba pchać :(

Obrazek

tej nie trzeba - sama idzie :D :D :D

a jest taka damska? :D

cholera ją wie - pewnie dwustronna , co za tym idzie bardziej wydajna :D :D :D
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 04.01.2010 19:42

maciek1956
http://allegro.pl/item866413694_odsniezarka_honda_hs_550_odsniezarki_wwa.html

Kupiłem taką, ale w zdecydowanie niższej cenie, poniżej 2 tys zł, nową.
Już 3 razy korzystałem z jej usług. Polecam

Silniki Hondy mają swoją renomę i powinna dŁugo sŁużyć, czego życzę.

Ze śniegiem sypkim na pewno radzi sobie bezproblemowo.
Jak przetestujesz napisz jak radzi sobie ze śniegiem zmarzniętym zlodowaciałym oraz ze śniegiem mokrym, czy równie dobrze zbiera i odrzuca ?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.01.2010 10:33

Odśnieżałam trochę ulicę i chodniki przed firmą, ze śniegu "po pługu". Zwały śniegu zbitego dochodzącego do 40/50 cm wysokości--dawała radę, sporadycznie musiałem podchodzić 2 razy do tego samego odcinka.
Wczoraj przed domem miałem śnieg lekko zlodowaciały, po niewielkim deszczyku. Problem wystąpił jedynie przy dokładnym zbieraniu z kostki, tam gdzie śnieg został przydeptany, przejechany autem. Resztę, z małą warstwą lodu, maszyna poradziła sobie bez problemu.
Teraz czekam na egzamin w śniegu mokrym :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2010 11:15

Ja też pojeździłem sobie maszyną, super zabawa. Moja na ciężkim, mokrym śniegu nie sprawuje sie najlepiej. Zwały mokrego śniegu bardzo szybko zaklejają dyszę wylotową którą trzeba często czyścić.

Pozdrawiam.

smoki3
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2010 20:35

Odśnieżarka popracowała sobie dzisiaj, popracowała. :evil:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.02.2010 20:47

Dzisiaj 2 razy popracowała, pada dalej, więc jutro od rana dalej do pracy :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 11:58

Patrzę na naszą pogodę
http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm
i wydaje mi się, że jeszcze nie raz Ci się tej zimy przyda ;)

P.S. 01.03. ma być -19*C w nocy w polsce południowej :!: 8O :x Kurde długa ta zima w tym roku będzie. Ale cóż przyzwyczailiśmy się do tego, że zim ostatnio prawie w ogóle nie było. A właśnie tak wygląda NORMALNA zima. Może i lato będzie NORMALNE znaczy się ciepłe i stabilne :D
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 15.02.2010 12:21

ja w zeszłym roku na wyprzedaży w OBI kupiłem coś bardzo podobnego do tego tu:
http://www.allegro.pl/item909896547_ods ... obacz.html
główna róznica polega na tym że moja jest czerwona, ale ma napęd (6 biegów w przód i dwa w tył), silnik 6,5 KM daje radę, działa na mokrym śniegu też bez problemów, wirnik jest genialny - śnieg wyrzuca na kilka metrów, przerobiłem też już sposób zabezpieczenai przed złapaniem kamienia czy innego dziadostwa - zadziałało i sprzęgło uratowane ... :)
cena była ok 1kPLN po sezonie ... a w tym roku jak znalazł ... już się zwróciło

potwierdzam - odsnieżarka z napędem to genialna sprawa - jedyna wada to dosyć duża masa
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 12:28

Olo napisał(a):...przerobiłem też już sposób zabezpieczenai przed złapaniem kamienia czy innego dziadostwa - zadziałało i sprzęgło uratowane ... :)
cena była ok 1kPLN po sezonie ... a w tym roku jak znalazł ... już się zwróciło ...

W OBI powiadasz... a na czym polega ta przeróbka zdradzisz, bo też się zastanawiam... Tarpan do odśnieżania i jazdy w terenie czy tylko odśnieżarka za niecałe 2 kPLN...
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 15.02.2010 12:34

wirnik jest zamontowany na osi która wychodzi z przekładni planetarnej ( chyba to się tak nazywa)
zakładasz śruby które w miejscach w których styku wirnika z osią są nacięte dookoła i w momencie zablokowania wirnika np. kamieniem zrywa śrubę ochraniając przekładnię :)

śruby takie są stosowane w markowych odśnieżarkach i można je kupić w serwisach a wymiana kompletu śrub jest tańsza niż przekładnia - która najprawdopodobniej jak to bywa przy produktach marketowych kosztuje tyle co nowa odśnieżarka ...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 12:38

Yhy mniej więcej rozumiem o co chodzi... będę to musiał oblookać na przykładowej odśnieżarce ;)
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 15.02.2010 12:39

sorry nie wiem jak Ci to lepiej wytłumaczyć,
wirnik jest zamocowany śrubami do wałka napędowego i te śruby są nacinane i w ten sposób zabezpieczają przekładnię
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 12:40

Jest ok ja techniczny człowiek jestem ;) dam radę tylko muszę to zobaczyć z bliska ;)
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 15.02.2010 12:41

ja klasyczna biurwa jestem ... politechniki nie konczyłem ... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone