Tablica upamiętniająca dwóch ważnych i zasłużonych nie tylko dla Wenecji odkrywców:
Giovanni Caboto i Sebastiano Caboto
.png)
.png)

.png)
.png)
mariusz-w napisał(a):Za balustradą tarasu znajdują się cztery konie (kopie - oryginał w środku), które zostały przywiezione w 1204 roku z Konstantynopola jako trofeum wojenne . Konie ustawiono na bazylice w 1250 roku, a w 1798 napoleon wywiózł je do Paryża. W 1815 roku wróciły do Wenecji dzięki Austriakom.
.png)
.png)
Muliness napisał(a):ech!!!!!!!!
Zaczęłam czytanie relacji od Twojej i teraz to dopiero mam zaległości;)
Crayfish napisał(a):Długa relacja ... - powiadasz Muliness ....
Mnie się wydaje, że po samej Wenecji chodzimy już z 1,5 miesiąca.
Ale Mariusz tak ją pokazuję, że jeszcze mi się nie znudziła.
jan_s1 napisał(a):No i mamy punkt styczny Twojej relacji z moją, paryską.
Pokazywałem m.in. Łuk Karuzeli zwany Małym Łukiem Triumfalnym, gdzie owe rumaki przez kilkanaście lat spoglądały w stronę Luwru.
Podobno wywiezienie koników z Wenecji nie obyło się bez pomocy polskich legionistów. Ciekawie to się wszystko toczy...
weldon napisał(a):Co prawda z rumakami miał pewnie mniej wspólnego, bo był dowódcą I Legii stacjonującej w Wiecznym Mieście, ale był blisko, więc, chyba, udowodniłem również bliski związek tego wydarzenia, no i Wenecji samej, z Łomiankami
.png)
.png)
mariusz-w napisał(a):Hmm ... w takim razie na początku muszę przeprosić wszystkich innych "relacjonistów", że musieli czekać abyś i ich relacje przeczytała.
Po drugie ... Gosia zobaczyła ten wpis wcześniej ode mnie, więc jak wróciłem do domu stwierdziła, że coś musi zrobić ... bo jak przeczytam Twój post to głową będę haczył o sufit.
Pozdrawiam .
.png)
Crayfish napisał(a):.... Uffff ... ale mnie na filozoficzne refleksje zebrało .....
Muliness napisał(a):Hi hi:) Serdeczne pozdrowienia przesyłam Gosiu mam nadzieję , że tym razem też to pierwsza przeczytasz;)
Muliness napisał(a):
Mariusz ty nie bądź taki skromniak odnosnie fot relacja z wakacji to nie konkurs fotograficzny są różne warunki oświetlenia tabuny ludzi a mimo to efekt wyszedł super
Muliness napisał(a):Przekonaliście mnie i pojadę do tej Wenecji bo w tamtym roku się nie udało z wiadomych względów.
Muliness napisał(a): Nie kończ relacji no co Ty ja się właśnie rozkręcam czekaj tylko znajdę kartkę z pytaniami;)
Muliness napisał(a):Ps: szczególne wyrazy uznania za zdjęcia wnętrza kościoła z poprzedniej strony oglądam fotki jeszcze raz
.png)
.png)
Muliness napisał(a):Jest tylko jedna rzecz jaka mnie dobija
Muliness napisał(a):nie zrobiłeś ani jednej literówki nie zjadłeś ani jednego ogonka jak tak możesz
.png)
Franz napisał(a):
Mariusz, mam nadzieję, że mi wybaczysz. Na swoje usprawiedliwienie podam, ze sam też je robię.
Pozdrawiam,
Wojtek
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe