Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oczom nie wierzę!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.01.2012 20:21

marze_na napisał(a):
sviva napisał(a):Najgorsze, że mają monopol w Polsce i to oni dyktują ceny bo prawie wszyscy sprzedawcy się zaopatrują u nich.

Dlatego my tankujemy u tych innych sprzedawców :evil:

Co z tego, że u innych, skoro to to samo paliwo??

W Płocku oczywiście wiadomo, kto ma monopol na stacje paliw. Powstały do tego 2 stacje Statoila i 1 Shella - jako "konkurencja". Biorą paliwa z Orlenu, a ceny mają jeszcze wyższe. To co to za konkurencja?

No, chyba że mówimy o stacjach prywatnych, w szczerym polu. To jajuż wolę Orlen i Lotos!
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.01.2012 20:42

Żeby nie było...
przemyślałem sprawę..

cieszę się niezmiernie, że benzyna nie kosztuje jeszcze 6 zł, a tylko 5.57, choć w zeszłym roku była poniżej 5 zł
po prostu jakoś mnie zamroczyła fala malkontentyzmu..

jest super!
:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.01.2012 21:27

Raul73 napisał(a):
marze_na napisał(a):
sviva napisał(a):Najgorsze, że mają monopol w Polsce i to oni dyktują ceny bo prawie wszyscy sprzedawcy się zaopatrują u nich.

Taka różnica, że swoją marżą detaliczną napycham inny portfel.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.01.2012 00:09

marze_na napisał(a):
Raul73 napisał(a):
marze_na napisał(a):

Taka różnica, że swoją marżą detaliczną napycham inny portfel.

To jeśli np. na Orlenie paliwo jest po 5,60, a obok na Statoilu po 5,69, to lepiej zalać drożej, coby Statoil-owi portfel napchać?

Trochę dziwna polityka jak dla mnie... :D :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.01.2012 07:59

A kto powiedział, że tankuję drożej? 8O
I skąd ta pewność, że na Orlenie zawsze jest najtaniej :roll:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.01.2012 19:18

marze_na napisał(a):A kto powiedział, że tankuję drożej? 8O
I skąd ta pewność, że na Orlenie zawsze jest najtaniej :roll:

A gdzie ja napisałem, że na Orlenie jest najtaniej :?: :?: :?: Chociaż prawdę mówiąc, jeśli bierzemy pod uwagę stacje uznanych firm (a nie u pana Żdziśka pod lasem), to sieć Orlenu Bliska ma jedne z najniższych cen w kraju. W okolicach Płocka nikt nie może się z nimi równać cenowo, a i po trasie na południe kraju są bardzo konkurencyjni.

Ja z zasady tankuję tam gdzie tanio, ale też stacja musi być znanej sieci, coby następnego dnia wtrysków czy przepustnicy nie wymieniać. A kto na tym zarabia (czy polski Lotos lub Orlen) czy zagraniczne koncerny typu BP, Shell czy Statoil, to już mnie najmniej obchodzi. Ma być tanio i dobrej jakości.

Dziwi mnie zatem to obwinianie Orlenu i Lotosu o wysokie ceny paliw. Przecież jest wolny rynek, kto broni innym koncernom budować stacje i sprzedawać tańśze paliwo? A oni sprzedają albo w tej samej cenie, albo drożej. Orlen i Lotos też mają duży rozrzut cen w zależności od regionu - dostosowują się do konkurencji!

Dlatego argument, żeby kupować "u innych" tylko po to, żeby sobie "inny" zarobił, nie ma żadnego sensu i na pewno nie spowoduje zmian w cenach.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 31.01.2012 07:26

BooF napisał(a):
Z napisał(a):Gdyby ktoś chciał aktualne ceny paliw z Ukrainy konkretnie Kijowa to mogę spojrzeć przez okno na stację i podam.

Poproszę :roll:

Więc podaję aktualne(z wczorajszego powrotu), diesel od 9,5 do 9,85 hrywny Pb95ok 11 hrywien ,najlepsza opcja wymiany walut to zakupić w Polsce dolary i tam wymienić na hrywny, kurs przy sprzedaży dolar-8,03hrywny.Jeśli ktoś by chciał wymieniać złotówki w Kijowie to nie ma takiej opcji tylko dolar,funt i euro lecz w Lwowie bez problemu,jeśli trasa do Kijowa z Dorohuska to polecam północną(jechałem obiema),na północnej świeży asfalt a na południowej takie dziury że na piętnastkach kołach w busie gdy w dziurę wpadłem to ciężarki pogubiłem i koło do wyżucenia.Jednym słowem dziki kraj,na trasie północnej gdy tylko milicjant zobaczył Polskie blachy to mało się nie zabił tak pędził aby nas zatrzymać,dobrze że byliśmy konwojowani przez dyplomatów z Polskiej Ambasady więc nie mogli nic zrobić.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 31.01.2012 20:57

Raul73 napisał(a):... Przecież jest wolny rynek...

he he..

Gdzie niby on jest?!

8O :P
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone