napisał(a) Raul73 » 26.01.2012 19:18
marze_na napisał(a):A kto powiedział, że tankuję drożej?
I skąd ta pewność, że na Orlenie zawsze jest najtaniej

A gdzie ja napisałem, że na Orlenie jest najtaniej

Chociaż prawdę mówiąc, jeśli bierzemy pod uwagę stacje uznanych firm (a nie u pana Żdziśka pod lasem), to sieć Orlenu Bliska ma jedne z najniższych cen w kraju. W okolicach Płocka nikt nie może się z nimi równać cenowo, a i po trasie na południe kraju są bardzo konkurencyjni.
Ja z zasady tankuję tam gdzie tanio, ale też stacja musi być znanej sieci, coby następnego dnia wtrysków czy przepustnicy nie wymieniać. A kto na tym zarabia (czy polski Lotos lub Orlen) czy zagraniczne koncerny typu BP, Shell czy Statoil, to już mnie najmniej obchodzi. Ma być tanio i dobrej jakości.
Dziwi mnie zatem to obwinianie Orlenu i Lotosu o wysokie ceny paliw. Przecież jest wolny rynek, kto broni innym koncernom budować stacje i sprzedawać tańśze paliwo? A oni sprzedają albo w tej samej cenie, albo drożej. Orlen i Lotos też mają duży rozrzut cen w zależności od regionu - dostosowują się do konkurencji!
Dlatego argument, żeby kupować "u innych" tylko po to, żeby sobie "inny" zarobił, nie ma żadnego sensu i na pewno nie spowoduje zmian w cenach.