Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oczom nie wierzę!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 22.01.2012 23:27

arturac napisał(a):co tu liczyć, co rok na wyjazd do cro trzeba dorzucić do paliwa około 300-400zł

:?: :?: :?:
To fakt, że ceny paliwa są zawrotne ale z tym wyliczeniem chyba troszkę przesadziłeś.
Też liczyłem. Nie wiemy na razie jaka cena będzie latem ale w stosunku do obecnej to różnica ok. 120 zł. W poprzednich latach różnice były jeszcze mniejsze.
Dla mnie wyjazd to ok. 3500 - 4000 km (łącznie z wycieczkami na miejscu).
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.01.2012 23:44

greenrs napisał(a):
arturac napisał(a):co tu liczyć, co rok na wyjazd do cro trzeba dorzucić do paliwa około 300-400zł

:?: :?: :?:
To fakt, że ceny paliwa są zawrotne ale z tym wyliczeniem chyba troszkę przesadziłeś.
Też liczyłem. Nie wiemy na razie jaka cena będzie latem ale w stosunku do obecnej to różnica ok. 120 zł. W poprzednich latach różnice były jeszcze mniejsze.
Dla mnie wyjazd to ok. 3500 - 4000 km (łącznie z wycieczkami na miejscu).

nie wiedziałem, że jeździsz w styczniu do Cro, ja zawsze we wrześniu, więc znajdź proszę w necie (póki jeszcze można) cenę z września 2011, albo jeszcze lepiej z miesiąca, w którym Ty jeździsz i napisz mi proszę o ile się pomyliłem. Ja niestety startuję z Mińska Mazowieckiego, więc mam parę kilosów więcej, zwykle podczas wyjazdu robię 5 tysięcy km. 8)
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 23.01.2012 00:03

Napisałem wyraźnie, że biorę pod uwagę cenę obecną, bo jak będzie latem to nie wie nawet wróżka. Robiłem w poprzednich latach takie wyliczenia i wychodziło mi ok. 60 - 80 zł różnicy.
Nie licytujmy się. Ja tankuję E95, Ty może ON, więc w tym roku też dołożysz więcej. Mimo tego, że robisz o ten tysiąc kilosów więcej, to te 300 zł (czyli 300%) więcej ode mnie wydaje mi się trochę przesadzone.

Pozdrawiam :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2012 00:09

ja "myślę" ,że cena litra benzyny w wakacje 2012 będzie powyżej 6 zł a euro 5zł a do porównania brałem cenę z września 2011(może dlatego taka różnica wyszła), choć w tym roku niestety nie byliśmy w Cro.

pozdrav :)
BooF
Odkrywca

Postnapisał(a) BooF » 23.01.2012 00:32

Dziś, sorki już wczoraj, tankowane ON na Lotosie w Wawie, ul Łopuszańska 8O 5,93 ale co zrobic jak katarynka na głodzie długo nie pociągnie :?:

Cytując klasyka:

- mnie podwyżki cen paliwa nie dotyczą !
- dlaczego? - pyta drugi kierowca
- bo zawsze tankuję za 50 zł :oczko_usmiech:
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 23.01.2012 07:10

Robiłem sobie Panowie wyliczenia w październiku, kiedy to zdecydowaliśmy się na Chorwację. Spisałem ceny paliw we wszystkich krajach tranzytowych, kurs euro, kurs kuny i korony. Zostawiłem sobie arkusz dla porównań.
W piątek z nudów w pracy i z ciekawości otworzyłem ponownie stronę e-petrol.pl spisałem ceny paliw, kurs euro, korony i kuny. O dziwo w Austrii, Słowenii i Chorwacji paliwo od tego czasu potaniało!!! Nie dużo bo o kilka eurocentów ale zawsze. A w Polsce w tym czasie o 30 gr średnio do góry.
I wg obliczeń średnia cena paliwa czyli 6 zł zmieniła się bodajże o 3 gr.
Wiem, że tu duży wpływ ma kurs euro, które w ostatnim czasie potaniało ale chciałem pokazać, że nie wszędzie na świecie paliwo drożeje.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 23.01.2012 10:06

arturac napisał(a):ja "myślę" ,że cena litra benzyny w wakacje 2012 będzie powyżej 6 zł a euro 5zł a do porównania brałem cenę z września 2011(może dlatego taka różnica wyszła), choć w tym roku niestety nie byliśmy w Cro.

pozdrav :)

Tego to nawet Nostradamus do spółki z Sybillą i innymi szarlatanami nie jest w stanie przewidzieć, a ty próbujesz? :D :D
Póki co ekonomiści (m.in. Balcerowicz) prognozują w tym roku stały spadek kursu euro , więc ja bym się spodziewał prędzej 3,80 niż 5,0.

sviva napisał(a):W piątek z nudów w pracy i z ciekawości otworzyłem ponownie stronę e-petrol.pl spisałem ceny paliw, kurs euro, korony i kuny. O dziwo w Austrii, Słowenii i Chorwacji paliwo od tego czasu potaniało!!!

Dokładnie - tak jak pisałem kilkanaście postów temu. Problem ceny paliwa dotyczy tylko pierwszego i ostatniego tankowania w Polsce!
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 23.01.2012 10:47

Raul73 napisał(a):... Póki co ekonomiści (m.in. Balcerowicz) ...

No tak... skoro takich autorytetów słuchamy, to chyba niedługo w kraju będzie kraina mlekiem i miodem płynąca..
a to że cena benzyny będzie szybowała bez ograniczeń, to i dobrze, bo przynajmniej ekologia się podreperuje..
:)
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 23.01.2012 12:40

janniko napisał(a):
Raul73 napisał(a):... Póki co ekonomiści (m.in. Balcerowicz) ...

No tak... skoro takich autorytetów słuchamy, to chyba niedługo w kraju będzie kraina mlekiem i miodem płynąca..
a to że cena benzyny będzie szybowała bez ograniczeń, to i dobrze, bo przynajmniej ekologia się podreperuje..
:)

Podałem tylko przykład, bo inni też się z nim zgadzają. A jego nazwisko zapamiętałem, bo akurat kilka dni temu czytałem.

A po drugie znajdź mi w Polsce lepszego speca od ekonomii od niego!
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 24.01.2012 00:13

Raul73 napisał(a):A po drugie znajdź mi w Polsce lepszego speca od ekonomii od niego!

który w doskonalszy sposób wysuszył nasze portfele / rachunki...
...
i znów jest "podpad" pod paragrafy forumowe...
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 24.01.2012 14:49

Raul73 napisał(a):A po drugie znajdź mi w Polsce lepszego speca od ekonomii od niego!

Dział "humor" jest w innym wątku..

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 24.01.2012 16:39

Ale mnie nie chodziło o to, jak gość rządził, tylko o jego wiedzę na temat ekonomii i ogromne doświadczenie w obrotach walutami. Prędzej uwierzę komuś takiemu niż wszystkim wróżbitom z Onetu i Interii razem wziętym.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.01.2012 16:46

janniko napisał(a):No tak... skoro takich autorytetów słuchamy, to chyba niedługo w kraju będzie kraina mlekiem i miodem płynąca..

W sprawach ekonomii wolę słuchać osoby z wykształceniem ekonomicznym :idea: niż muzycznym :wink: :lol:
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 24.01.2012 17:07

Janusz Bajcer napisał(a):
janniko napisał(a):No tak... skoro takich autorytetów słuchamy, to chyba niedługo w kraju będzie kraina mlekiem i miodem płynąca..

W sprawach ekonomii wolę słuchać osoby z wykształceniem ekonomicznym :idea: niż muzycznym :wink: :lol:

że tak napiszę... Lubię to! ;)
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 24.01.2012 17:10

Janusz Bajcer napisał(a):

Dokładnie o to mi chodziło z Leszkiem. :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone