Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

objazd korków na granicy w Macejl

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 21.07.2009 09:10

witam

zastanawiam się jak ominąć korki na granicy w Macejl - każdy kto jechał tam w sobotę wie o czym mówię

Obrazek

zastanawiam się nad drogą 207 przez przejście Rogatec lub 2042-2056-508 przez przejście Gradisce, co sądzicie - proszę o opinie tych którzy tamtędy jechali

pozdrawiam
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 21.07.2009 09:52

Na forum czytałem, że jest to dobra opcja.
Czy ktoś ma aktualne informacje na ten temat - jak wygląda sytuacja na przejściu Dobovec w weekendy?
Niestety czasowo tak się ułożyło, że będę wracał w weekend więc myślę nad sposobem ominięcia przejścia w Macelj.
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 21.07.2009 11:48

no właśnie, w zeszłym roku jechałem Mureck-Bad Radkersburg-Murska Sobota-Lendava-Cakovec, droga pusta i dobrej jakości

w tym roku spróbuje chyba Ptuj-Rogatec-Dobovec-granica-Durmanec
wit
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wit » 21.07.2009 20:00

Z tego co czytałem w internecie to patrząc na mapę powyżej (1 post) można także jechać lewym przejściem (Dobovec) natomiast to prawe przejście jest tylko dla słoweńców i chorwatów.
lpk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lpk » 24.07.2009 06:49

wit napisał(a):[...] to prawe przejście jest tylko dla słoweńców i chorwatów.

Może ktoś potwierdzić to info? Czy rzeczywiście przejście w okolicy Gradisce / Cvetlin na drodze 690 od Słowenii jest tylko dla ruchu lokalnego?

A jeśli tak, to jak polecacie objazd Macelij?

Pozdr,
LPK
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 24.07.2009 08:57

jeżeli chodzi o przejście gradisce - cvetin (zgornji leskovec) to na stronie pisze ze jest to przejście międzynarodowe podobnie jak rogatec i dobovec

z kolei na stronie tamtejszej policji jest inaczej,
tylko dobovec i macelj (gruskovje) sa miedzynarodowe

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2009 20:25

........
Ostatnio edytowano 30.10.2013 17:39 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 24.07.2009 22:12

lm648 napisał(a):A co powiecie na taką trasę???
Mureck (A) - Lenart (SL) - Ptuj - Zavrć (SL) - Varaźdin (HR) - i dalej autostrada na Zagrzeb
lub
tak jak wyżej i zamiast Zavrć (SL) to Ormoż (SL) - Varaźdin (HR) - i dalej autostrada
O podobnej pisał veerappan w poście:
forum/viewtopic.php?t=24781
Teoretycznie na AutoMapie nawet to znośnie wygląda.

wygląda nawet niezle, nadal chodzi mi jednak po głowie odbić w Ptuju na Kidricevo - Rogatec - Dobovec - Durmanec, ponoć łatwa i pusta trasa, tak pisał Dr Seselj w tym poście
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 26.07.2009 00:13

Witam
Jak wyglądają korki z Soboty na Niedzielę oczywiście w nocy? wyjeżdzam w Sobotę na noc 01.08.09
Kwiotek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kwiotek » 26.07.2009 09:00

Kriskaz napisał(a):Witam
Jak wyglądają korki z Soboty na Niedzielę oczywiście w nocy? wyjeżdzam w Sobotę na noc 01.08.09

Ja jechałem z Pt na So i powiem tak o godz. 4:00 byłem w Mureck i jechałem na Lenart, Ptuj, o 5:00 przekraczałem granicę SLO-CRO w Macelij i nie było żadnych korków chociaż i tak jak na tę godzinę ruch na trasie był.
Natomiast jak wracałem przekraczałem granicę CRO-SLO ok. godz 16:00 to korek dla wjeżdżających do CRO ciagnął od granicy do samego Mariboru :( na szczęście w moją stronę PTUJ, Lenart, Mureck korku nie było :)
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 26.07.2009 11:46

Kriskaz napisał(a):Witam

Jak do tej pory przekraczałem granicę trzy razy z Soboty na Niedzielę około pierwszej w nocy i nigdy nie natrafiłem na korek. W tym roku będzie czwarty raz i myślę że będzie podobnie :D
Ewel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewel » 26.07.2009 22:12

Jechałam przez Rogatec 11 lipca 2009. Droga jest trochę wąska i kręta ale do przejechania. W zeszłym roku to nawet w ulewie i wielkiej burzy przejechaliśmy bez problemu. 11 lipca i 25 lipca korek na przejście w Mecelij był na 22 km. Tak nawiasem mówiąc jeżeli ktoś musi jechać w sobotę rano przez Słowenię i Chorwację to najlepiej w Chorwacji jechać nie autostradą ale starę drogą przez Karlowac, Gracac. Autostrada w Chorwacji rano w sobote to jazda 60km na h.
Pozdrawiam
Ewel
Słoneczny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Słoneczny » 27.07.2009 21:04

Witam,

Tak się składa że granice slo/cro będę przekraczał w sobote w godzinach popołudniowych :( więc mega korek będzie tam na 100%, szukam alternatywy tak jak i autor tematu ale.... pytanie pierwsze czy jadąc z Ptuj na Kidricevo i Rogatec nie trafie na jakiś płatny kilkuset metrowy odcinek autostrady (omijam wcześniej słoweńską autostradę) i czy jadąc dalej na Durmanec nie trafię na mega korki przed Zagreb. Alternatywą jest (wcześniej już wymieniona) droga na Varazdin, trasa dłuższa o ok 40 km niż standart przez Macelj ale pewnie szybsza tyle że znów pytanie jak wygląda sytuacja z korkami przed Zagreb jadąc właśnie od strony Varazdin
jurekiteresa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekiteresa » 28.07.2009 14:27

Witam

A co myślicie o przejściu granicznym:
Zavrc Dubrava Krizovijanska droga 228
Omijamy płatne słoweńskie drogi i oblegane przejście graniczne Maceli.

Ja będę jechał wyjeżdżał w piątek wieczorem więc właduję się w największy ruch na granicy :(

forum/viewtopic.php?t=19656&postdays=0&postorder=asc&start=825

Pozdrawiam

Jurek
Ewel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewel » 28.07.2009 14:29

Słoneczny napisał(a):Witam,

Tak się składa że granice slo/cro będę przekraczał w sobote w godzinach popołudniowych :( więc mega korek będzie tam na 100%, szukam alternatywy tak jak i autor tematu ale.... pytanie pierwsze czy jadąc z Ptuj na Kidricevo i Rogatec nie trafie na jakiś płatny kilkuset metrowy odcinek autostrady (omijam wcześniej słoweńską autostradę) i czy jadąc dalej na Durmanec nie trafię na mega korki przed Zagreb. Alternatywą jest (wcześniej już wymieniona) droga na Varazdin, trasa dłuższa o ok 40 km niż standart przez Macelj ale pewnie szybsza tyle że znów pytanie jak wygląda sytuacja z korkami przed Zagreb jadąc właśnie od strony Varazdin

Jadąc do Chorwacji przez Rogatec na żadną autostradę nie wjeżdżasz w Słoweni. A co do autostrady w Chorwacji lepiej nią nie jedź.
11 lipca jechaliśmy i było masakrycznie - 22 km korku na granicy objazd Macelj zrobilismy przez Rogatec później przed Zagrzebiem korki przed bramkami stania przy płatności gotówkowej 2 h, myśmy płacili kartą więc tylko staliśmy 20 minut. Przed tunelem Svety Rok spalił się jakiś samochód i korek na 3 - 4 godziny ale zjechaliśmy z autostrady już w Gradacu bo dowiedzieliśmy się przez CB co się dzieje. Jazda na autostradzie w sobote to 60 km/h do 100 km/h, naprawdę nie ma sensu jechać autostradą.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone