Niech cię ręka Pańska chroni przed pomysłem posadzenia na własnej działce drzewa,lub krzewu.
Jak coś samo wyrośnie natychmiast, bezwzględnie niszcz. Jeśli masz działkę która ma być lokatą kapitału lub chcesz na niej budować w przyszłości, corocznie przeprowadzaj kontrolę i niszcz, pal, wycinaj cokolwiek na niej wyrośnie. Zaniedbasz, masz przechlapane, czeka cię ruina i niewykluczone bezdomność.
Legalnie zapłacisz za wycięcie np. :
Lipa około 40 cm średnicy, obwód 125 cm – 39159,89 zł (trzydzieści dziewięć tysięcy), za jedno drzewo,
Dąb ponad 2 m średnicy, obwód 700 cm – 1003333,33 zł (jeden milion złotych) za jedno drzewo.
krzaki powyżej 10 lat za 1 m kw. - 693,00 zł, np. działka porośnięta krzakami o powierzchni 500 m. kw - wycięcie 346500,00 zł (trzysta czterdzieści sześć tysięcy pięćset złotch)
Tyle, że urząd wcale nie musi wyrazić zgody i musisz żyć z drzewem które rośnie na przykład na środku bramy wjazdowej ( moja sąsiadka tak ma), lub zbudować dom z drzewem w środku,
, lub wyciąć nielegalnie.
Wtedy podane przeze mnie stawki przemnóż przez 3 (płatne w ciągu 14 dni)
Ciężar dowodu po twojej stronie. Musisz udowodnić, że krzaki mają mniej niż10 lat, drzewo uschło lub zagrażało życiu lub zdrowiu, z tym, że jeśli zagrażało lub było uschnięte I TAK ZAPŁACISZ Powodzenia w państwie prawa i ukłony dla ekologów.
PS. stawki są bezwzględnie obowiązujące i nie ma możliwości ich miarkowania, odstąpienia lub zaniechania naliczania.

.png)
.png)
.png)
.png)