Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

niszcz, pal, depcz i wycinaj przyrodę.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 13:42

Niech cię ręka Pańska chroni przed pomysłem posadzenia na własnej działce drzewa,lub krzewu.
Jak coś samo wyrośnie natychmiast, bezwzględnie niszcz. Jeśli masz działkę która ma być lokatą kapitału lub chcesz na niej budować w przyszłości, corocznie przeprowadzaj kontrolę i niszcz, pal, wycinaj cokolwiek na niej wyrośnie. Zaniedbasz, masz przechlapane, czeka cię ruina i niewykluczone bezdomność.
Legalnie zapłacisz za wycięcie np. :
Lipa około 40 cm średnicy, obwód 125 cm – 39159,89 zł (trzydzieści dziewięć tysięcy), za jedno drzewo,
Dąb ponad 2 m średnicy, obwód 700 cm – 1003333,33 zł (jeden milion złotych) za jedno drzewo.
krzaki powyżej 10 lat za 1 m kw. - 693,00 zł, np. działka porośnięta krzakami o powierzchni 500 m. kw - wycięcie 346500,00 zł (trzysta czterdzieści sześć tysięcy pięćset złotch)
Tyle, że urząd wcale nie musi wyrazić zgody i musisz żyć z drzewem które rośnie na przykład na środku bramy wjazdowej ( moja sąsiadka tak ma), lub zbudować dom z drzewem w środku,
, lub wyciąć nielegalnie.
Wtedy podane przeze mnie stawki przemnóż przez 3 (płatne w ciągu 14 dni)
Ciężar dowodu po twojej stronie. Musisz udowodnić, że krzaki mają mniej niż10 lat, drzewo uschło lub zagrażało życiu lub zdrowiu, z tym, że jeśli zagrażało lub było uschnięte I TAK ZAPŁACISZ Powodzenia w państwie prawa i ukłony dla ekologów.

PS. stawki są bezwzględnie obowiązujące i nie ma możliwości ich miarkowania, odstąpienia lub zaniechania naliczania.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.07.2014 14:23

W tym temacie idzie ku lepszemu. Mają być zniesione kary (opłaty) za wycinkę na własnej posesji czy innej nieruchomości.
Ponadto nie zaznaczyłeś, że te obostrzenia dotyczą drzew innych niż owocowe. :wink:
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 06.07.2014 14:46

Ja tam nie wiem , ale chyba wycinka na działkach rekreacyjnych i pod zabudowę mieszkaniową jest zwolniona z opłat.
Płacą tylko właściciele działek na których prowadzona jest działalność.
W życiu nie zniosą kar(msz).Co najwyżej zrobią jakieś widełki i możliwość odstąpienia od kary w uzasadnionym przypadku(zagrożenie życia)-tak przynajmniej było napisane parę dni temu na onecie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2014 15:00

Na wycięcie czegokolwiek, prócz owocowego, musisz mieć kwit z UG.
Zanim sięgniesz po piłę, lepiej sprawdź, co możesz wyciąć.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 15:03

woka napisał(a):W tym temacie idzie ku lepszemu. Mają być zniesione kary (opłaty) za wycinkę na własnej posesji czy innej nieruchomości.
Ponadto nie zaznaczyłeś, że te obostrzenia dotyczą drzew innych niż owocowe. :wink:

Nie zniesione tylko zmniejszone o 1/3 według wniesinej do sejmu nowelizacji ustawy, po prostu śmiech na sali. Drzewa owocowe można ciąć pod warunkiem , że nie ozdobne. Ciężar dowodu na tobie jakby życzliwy sąsiad doniósł.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 15:08

mysiaty napisał(a):Ja tam nie wiem , ale chyba wycinka na działkach rekreacyjnych i pod zabudowę mieszkaniową jest zwolniona z opłat.
W życiu nie zniosą kar(msz).Co najwyżej zrobią jakieś widełki i możliwość odstąpienia od kary w uzasadnionym przypadku(zagrożenie życia)-tak przynajmniej było napisane parę dni temu na onecie.

Jasne wierz Onetowi i tnij, a jak już Ci naliczą te kikaset tysięcy kary to zapaszam na pw.
JoannaMaxel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaMaxel » 06.07.2014 15:14

My kilka dni temu wycięliśmy 25 letnie daglezje i świerki (szt. 4 ). Początkowo chcieliśmy je tylko przyciąć, ale pan z Urzędu Miasta powiedział, że one zagrażają bezpieczeństwu i należy je usunąć. Wydali nam stosowne pozwolenie i ......... i dalej martw się sam. Ale w końcu sami posadziliśmy, to i sami musimy się z tym uporać. Poszukiwanie najtańszej firmy, która to zrobi i czas oczekiwania. Drzew już nie na - 1000 zł też ;-)
Obrazek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.07.2014 15:19

realista2 napisał(a):Nie zniesione tylko zmniejszone o 1/3 według wniesinej do sejmu nowelizacji ustawy, ....

Swoją wiedzę opieram na zasłyszane w TV. Ktoś, chyba przy okazji wspomniał o tym ( o tym zniesieniu) ........ ale być może źle usłyszałem. Za bardzo mnie to nie interesuje więc ....
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 06.07.2014 15:25

Z autopsji na prowincji:
Chciałem wyciąć drzewa ( sosny) które jako wysokie i chude przy każdym wietrze groziły złamaniem i rozwaleniem dachu.
Napisałem wniosek o pozwolenie na wycinkę za względu na zagrożenie, przyjechała komisja z gminy, pomierzyła drzewa i pozwoliła wyciąć bez opłat.
Powiedziano mi tylko że gdybym chciał wyciąć dla mojego widzimisię to musiałbym zapłacić w zależności od średnicy i rodzaju drzewa - w tym przypadku za jedno drzewo od 2500 do 7500 za sztukę.
Ale furtka była taka, że mogliby mnie zwolnić od opłat pod warunkiem, że w określonym czasie zasadzę na swojej działce lub działce gminy( przy przychodni, szkole, gminie itp) drzewa o wartości środowiskowej podobnej do wycinanych i te oto drzewa przeżyją( nie uschną) przez bodajże 3 lata.
Tak było, ale czy tak dalej jest, nie wiem.
Pamiętam, że powiedziano również, że gdybym wycinał bez jakiegokolwiek pozwolenia to kara byłaby właśnie 3 razy większa
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 15:29

JoannaMaxel napisał(a):My kilka dni temu wycięliśmy 25 letnie daglezje i świerki (szt. 4 ). Początkowo chcieliśmy je tylko przyciąć, ale pan z Urzędu Miasta powiedział, że one zagrażają bezpieczeństwu i należy je usunąć. Wydali nam stosowne pozwolenie i

Czyli cuda się zdarzają, ale proponuję jeszcve raz dokładnie przeczyać decyzję i jeśli faktycznie jest zgoda bez opłaty, to proponuję pójść do monopolowego wybrać najdroższy koniak i zanieść urzędnikowi. Warto, bo tacy zdarzają się raz na kilka tysięcy.
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 06.07.2014 15:32

realista2 napisał(a):
mysiaty napisał(a):Ja tam nie wiem , ale chyba wycinka na działkach rekreacyjnych i pod zabudowę mieszkaniową jest zwolniona z opłat.

Jasne wierz Onetowi i tnij, a jak już Ci naliczą te kikaset tysięcy kary to zapaszam na pw.

Mam zgodę,mam działkę rekreacyjną lub "mieszkaniową",tnę od rana do wieczora za darmoszkę.
Pozostają tylko koszty robocizny.

cytat z ustawy
"Art. 86.
1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew:
1) na których usunięcie nie jest wymagane zezwolenie;
2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiąza-ne z prowadzeniem działalności gospodarczej;"
Ostatnio edytowano 06.07.2014 15:51 przez mysiaty, łącznie edytowano 1 raz
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 15:36

mysiaty napisał(a):
realista2 napisał(a):

Mam zgodę,mam działkę rekreacyjną lub "mieszkaniową",tnę od rana do wieczora za darmoszkę.
Pozostają tylko koszty robocizny.

Tylko nie graj w lotto. Główną wygraną juz masz i nie zapomnij o koniaku.
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 06.07.2014 16:05

Może coś nieprecyzyjnie napisałem.
ten fragment ustawy jest ciągle aktualny

"Art. 86.
1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew:
1) na których usunięcie nie jest wymagane zezwolenie;
2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiąza-ne z prowadzeniem działalności gospodarczej;"

To miałem na myśli.
Uzyskanie zezwolenia jest niestety decyzją "uznaniową" urzędnika.Taki folklor.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 16:53

Cholera , nie znoszę gdy ktoś chrzani trzy po trzy żeby pokazać, że coś wie.
Zezwolenia nie trzeba w zupełnie wyjątkowych przypadkach, zupełnie wyjątkowych. Osoba prywatna musi w praktyce zawsze taką zgodę mieć, zawsze, praktycznie zawsze zrozumiano?
Zezwolenie na bezpłatną wycinkę to zupełny margines porównywalny do wygranej w lotto. Skoro urząd może wziąć kasę za wydanie stosownego zezwolenia to czemu miałby tego nie uczynić/ Samorząd ma za dużo kasy? Nienormalni tam pracują ?
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 06.07.2014 17:30

Chyba w innym państwie żyjemy i inni nauczyciele uczyli nas czytać.
To, że Tobie ktoś karze płacić , to nie jest mój problem.
Wyciąłem na działce już trochę drzew.Zawsze miałem zezwolenie i zawsze na podstawie art86 pkt1 ust2 nie płaciłem nic,powtarzam zawsze.:-))
przecież piszą o tym wyżej labusm i JoannaMaxel-tez nic płacili.
Sorki, ale nie wiem o co Tobie chodzi.
Jak sobie nie radzisz,zawsze mozesz zapytać Wuja Googla.
Poza tym nie ma o co kopii kruszyć.Ty płacisz, ja nie.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone