Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

niszcz, pal, depcz i wycinaj przyrodę.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2014 17:32

Ostatnio gdzieś czytałem, iz jakiś developer kupił zadrzewiony teren.
Wystąpił o zgodę na wycięcie.
Dostał.
Opłata za wycinke prxewyższała waretość działki, za którą zapłacił poprzedniemu właścicielowi.
:mrgreen:
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 06.07.2014 17:47

..wycinałem na swojej działce 30 metrowa brzozę...tuż za ogrodzeniem... przechylona na drogę..bo durne chłopy jak jeszcze działka była nie nasza zawiązywali drut zbrojeniowy o pień i ciągnikiem prostowali. Uszkodzili pień..no i nie wyglądało to dobrze. Podanko, zdjęcia zrobiłem coby pan urzędnik się nie musiał fatygować :mrgreen: . Załatwione od ręki, wydana zgoda, bez opłat... jeżeli drzewo przeznaczam na własny użytek. Jedynie termin mi dali krótki bo od 27 czy 28 marca wycinka zakazana bo zaczyna się sezon lęgowy ptaków.

..a co mnie najbardziej śmieszy... że najwyższa kara jest m.innymi za katalpę... drzewo ozdobne nie występujące w Polsce.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.07.2014 17:56

realista2 napisał(a):Cholera , nie znoszę gdy ktoś chrzani trzy po trzy żeby pokazać, że coś wie.
Zezwolenia nie trzeba w zupełnie wyjątkowych przypadkach, zupełnie wyjątkowych. Osoba prywatna musi w praktyce zawsze taką zgodę mieć, zawsze, praktycznie zawsze zrozumiano?

Realista2 ... faktycznie chrzanisz a poprawniej będzie .. tragizujesz.
"Mysiaty" już Ci napisał. ..... Ty płać, On zrobi tak, że nie musi.
Ponadto zauważ, ile takich przypadków gdzie ludzie płacą jest w Polsce :?: zaręczam, do ilości wycinek ilość ukaranych to 0,0000000****.... ileś tam.
Na wsi jak gospodarz chce sobie wyciąć drzewo na opał, to bierze piłę i idzie nie do gminy .... tylko do rosnącego drzewa i ścina.
Ci ukarani to nadgorliwi lub pechowcy ( np. z donosu) i chyba tylko mieszkańcy miast. Żadna gmina przecież nie śledzi i nie monitoruje drzewostanu prywatnego.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.07.2014 18:00

garbowski napisał(a):najwyższa kara jest m.innymi za katalpę... drzewo ozdobne nie występujące w Polsce.

Katalpa w Polsce.

W naszym klimacie osiąga 10–15 m wysokości. ;)
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 06.07.2014 18:10

weldon napisał(a):
W naszym klimacie osiąga 10–15 m wysokości. ;)[/color]

..i :?: ... nie skumałeś Piotrze :mrgreen: ..a ja skrótowo napisałem :oczko_usmiech: ...nie występująca jako nasz, rdzenny gatunek, tylko z nasadzeń..
W mojej gminie pozwolenie gdy odsprzedaje drzewo komuś dalej po ścięciu kosztuje 100 zeta.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.07.2014 18:32

Znaczy - słoik :mrgreen:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 18:33

woka napisał(a):Ponadto zauważ, ile takich przypadków gdzie ludzie płacą jest w Polsce :?: zaręczam, do ilości wycinek ilość ukaranych to 0,0000000****.... ileś tam.

te 0,0000000 przykładów znalazłem necie w 3 minuty , więcej nie chciało mi się szukać :
http://gielda.onet.pl/600-tys-zl-kary-z ... rasa-detal

http://www.wykop.pl/ramka/1457533/klusk ... och-drzew/

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/krasni ... 66975.html

http://www.wykop.pl/link/620451/86-latk ... a-dzialce/

http://www.nowiny.pl/ekonowiny/96470-mi ... drzew.html

http://www.e-sochaczew.pl/sochaczew,spr ... 11150.html

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... O/70936073

„wyrok WSA w Warszawie z 13 czerwca 2012 r., sygn. IV SA/Wa 175/12, zezwolenie na wycięcie drzew nastąpić może jedynie w sytuacji, gdy przyczyna zawarta we wniosku o wydanie takiego zezwolenia zostanie przez organ uznana za ważną, uzasadniającą rezygnację z przewidzianej OP ochrony drzew.”
Zawsze mnie zastanawia jak łatwo na podstawie jednostkowego przypadku, bywa, że własnego czyni się uogólnienia. Tymczasem skoro sprawy nie ma to czemu Trybunał Konstytucyjny zajmował się tym nieistniejącym problemem i uznał przepis za niekonstytucyjny ? Sędziowie Trybunału mają za dużo czasu?
Ktoś przeczyta, że realista bez sensu podnosi raban, a jak wynika z przytoczonych przykładów problemu nie ma i nie ma się czym przejmować. Chcecie wziąść na swoje sumienie krzywdę osoby która was posłucha ?
Przepis jest tak skonstruowany, że zezwolenie moze być choć nie musi, ale rezygnacja z opłat przez organ administracji to już sprawa jednostkowa i wyjatkowa, a nie reguła.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.07.2014 18:50

realista2 napisał(a):te 0,0000000 przykładów znalazłem necie w 3 minuty , więcej nie chciało mi się szukać :

Czy faktycznie myślisz, że każdy taki przypadek jest w ujęty mediach. Ile to % w stosunku do ogółu ludności mających własne nieruchomości. :?:
Czy myślisz, że posiadacz zadrzewionej nieruchomości nigdy nic nie wyciął bez jakiegoś tam zezwolenia :?:

Może kilka zdań z własnego doświadczenia.
Mam m.in. działkę zadrzewioną w linii lasu. Kilka lat temu, na wiosnę, poszedłem, ot tak sobie, z nudów, zobaczyć czy jeszcze jest. :wink: Zauważyłem, że ktoś wysypał na niej śmieci. Wnerwiony ( co będą mi zaśmiecać) wezwałem Policję. Przyjechali, ... oglądają, pytają się czy te ścięte drzewa to ja ściąłem sobie 8O .... ja nic nie ścinałem.
Okazało się, że miałem złodzieja, ściął 8 drzew, pnie maskując pościółką leśną.
Złodzieja znaleźli ..... jako recydywista otrzymał 6 m-cy pozbawienia w zawieszeniu na 2 lata.
O karze finansowej, tej z cennika o którym piszesz .... sąd ani słowa.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 19:15

zwyczajnie miałeś szczęście, że znalezli złodzieja. Ten gość takiego szczęscia nie miał...:
http://www.wykop.pl/ramka/1079087/zlodz ... asciciela/
Przypomnijmy, że to procedura administracyjna i ciężar dowodu, że to nie on spawcą ciąży na właścicielu.

PS. już mi się nie chce robić wykładu. Złodzieje zostali ukarani za kradzież. Tu ma zastosowanie prawo karne.
Wycinka drzew bez zezwolenia to czyn niedozwolony i tu mamy do czynienia z prawem administracyjnym.
Inna procedura, inne organy pańswa. Jedna kara nie wyklucza drugiej.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.07.2014 19:25

woka napisał(a):Czy myślisz, że posiadacz zadrzewionej nieruchomości nigdy nic nie wyciął bez jakiegoś tam zezwolenia :?:

Codzennie na ulicach niezgodnie z przepisami parkują dziesiątki tysięcy aut.
Codziennie dziesiątki tysięcy kierowców wielokrotnie przekracza dozwoloną prędkość.
Codziennie po ulicach poruszają się tysiące pijanych kierowców.
itd,itd,itd.
i tylko niektórzy z nich zostaną ukarani,
ale tacy z pewnością będą.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.07.2014 19:28

realista2 napisał(a):PS. już mi się nie chce robić wykładu.

:D
Fajnie się pisało. Pozdrawiam. :hut:
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

niszcz, pal, depcz i wycinaj przyrodę. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone