Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieustanne poszukiwania spokoju

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.02.2007 21:10

W Sv. Nedelji spędziłem 2 x po 1 dniu. Pierwszy raz w 2005, za sprawą artykułu o sławnym szczepie winorośli. Dojazd stromym zboczem, widoki nieziemskie na świat, na koniec serpentynami w dół nad morze - a tam absolutny zachwyt hvarskim "Acapulco". Opłynąłem go dookoła ze strachem a widok światłocienia pod wodą mam w oczach do dziś. Morze było gładkie i raz po raz skakali do niego śmiałkowie ( chyba z 6 m ). Gdybym miał kilkanaście lat mniej, podniósłbym sobie też w ten sposób adrenalinę ! Podniosła mi się , gdy w uroczej knajpce przy marinie ( nie mają tam sjesty ! ) zobaczyłem cenę za butelkę plavaca Gran Cru ...
Tu zjedliśmy z żoną pierwszą w swoim życiu sałatkę z hobotnicy ( kolejna adrenalina :) ) i chłonąc spokój miejsca sączyliśmy wino. Spotkaliśmy rodaków z Francji, znawców wina, którzy z wielkim uznaniem wypowiadali się na temat plavaca,ceniąc go wyżej niż bordeaux ! Potem spacer nadmorską ścieżką w zachodzącym słońcu i zapachem lawendy . Prawdziwy kicz . Ale nie na landszafcie :)
Siedząc przy winie spoglądalem za zbocze góry Sv.Nikola i wypatrzyłem jaskinię. Potem dowiedziałem się, że można tam dojść i zobaczyć wewnątrz groty zabudowania opactwa (?) Augustianów. Zrobiłem to podczas drugiego pobytu , w 2006. Niesamowite wrażenie, warte potu i przyspieszonego oddechu. A po wszystkim w zachodzącym słońcu i ciszy !!! smak plavaca ... Nie nocowałem w Sv.Nedelji - apartamenty ładne, przy kazdym półka betonowa jako parking, przy kazdym samochody z Polski, Czech, Niemiec, Belgii itd, ale mimo sezonu ( sierpień ) nie było hałasu, gwaru - wszystkim udzielał się spokój tego miejsca. Może niedziela trwa tam wiecznie ? :wink:
Sorry, rozpisałem się .Wybaczcie nowicjuszowi .
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 16.02.2007 22:33

Witam,
ja szukając miejsca na tegoroczny pobyt natrafiłam na coś takiego www.infoadriatic.com/ravnasika ,ponoć wynajmując dom wynajmujesz całą wyspę,a z jednego jej końca na drugi możesz przejść w ciągu minuty,jeden domek na wyspie więc spokój chyba zapewniony...
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.02.2007 23:01

Absolutny spokój. W sam raz dla ludzi potrzebujących wewnętrznej emigracji od rzeczywistości. Trochę jak Robinson ... Pytanie, po ilu dniach zaczynamy tęsknić za Piętaszkiem :)
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 16.02.2007 23:54

Po prostu jedziemy ze swoim Piętaszkiem :D
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nieustanne poszukiwania spokoju - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone