Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze Nie dla Chorwacji w Unii

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak
Nasze Nie dla Chorwacji w Unii

Postnapisał(a) realista2 » 02.06.2012 12:49

Ciekawe jak Chorwaci będą się do nas odnosić jeśli ten pomysł stanie się faktem?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.06.2012 14:49

Myślę, że tego Waszego "Nie" nawet nie zauważą ;)

A, tak z czystej ciekawości, powiesz mi, dlaczego nie chcecie Chorwacji w Unii?

Pozdrawiam :)
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.06.2012 15:38

Zauważą, zaważą. Jeśli polski parlament nie ratyfikuje umowy stowarzyszeniowej Chorwacji z Unią , a do tego potrzeba kwalifikowanej większości głosów to Chorwacja do Unii nie przystąpi.
Tyle, że ja ani tego nie popieram ani mi z tymi osobami po drodze. Skoro to jednak forum o Chorwacji to chyba warto wspomnieć o pomyśle naszych niektórych posłów bo skutki to my, a nie oni odczujemy na własnej skórze.
Polak w Chorwacji osoba non grata.
krasiu666
Cromaniak

Postnapisał(a) krasiu666 » 02.06.2012 15:57

Też jestem bardzo ciekawy, co w Chorwacji może się zmienić na(+ lub-)
dla nas turystów, po jej przystąpieniu do Unii. Mnie się wydaje, że będzie większa konkurencja w handlu i ceny mogą być niższe.
Iggy
Cromaniak

Postnapisał(a) Iggy » 02.06.2012 16:05

Ja myślę, że to był tzw. "polityczny folklor" w wykonaniu jednej osoby i tak naprawdę na poważnie tego nie bierze się pod uwagę.
Pokazywanie Europie, że na Polaków nigdy liczyć nie można, bo robią co innego, a mówią co innego, nie leży interesie nikogo - nawet polskiej opozycji. Owszem - nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby Polska nie ciągnęła tej Chorwacji do UE za czasów swojej prezydencji i gdyby od razu wtedy stawała okoniem. Ale teraz? Byłby to przejaw schizofrenii, a kto się będzie liczył ze schizofrenikiem w polityce?

Źle się jedynie stało, że nagłośniono tę nieodpowiedzialną wypowiedź robiąc z tego wydarzenie dnia podczas, gdy była to jedynie - mam nadzieję - niedyspozycja dnia tej osoby, która to wypowiedziała. I władze klubu powinny zasugerować większą rozwagę na przyszłość.

Smutne to niestety - i nie chodzi tu generalnie o Chorwację (choć akurat mnie to mocno ubodło) - ale o to, że w ogóle komuś może przyjść do głowy, by wykorzystać inny kraj do wewnętrznych rozgrywek w Polsce. To nawet w polityce jest zagranie na niskim poziomie, nie mówiąc już z punktu widzenia elementarnych zasad kultury.
Dziekan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dziekan » 02.06.2012 16:07

krasiu666 napisał(a):Też jestem bardzo ciekawy, co w Chorwacji może się zmienić na(+ lub-)
dla nas turystów, po jej przystąpieniu do Unii. Mnie się wydaje, że będzie większa konkurencja w handlu i ceny mogą być niższe.

Czy zauważyłeś, żeby ceny w PL spadły po przystąpieniu do Unii?
krasiu666
Cromaniak

Postnapisał(a) krasiu666 » 02.06.2012 16:16

Tak, napewno ceny samochodów. W dodatku ceny art. spożywczych są wyższe niż w Polsce.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 02.06.2012 17:08

Otóż pytanie nie jest o polskie targi polityczne , tylko o to jak Chorwaci będą do nas się odnosić.

Otóż drogi realisto i inni "zatroskani" i oburzeni.

Nic się nie zmieni.

Po pierwsze prawdopodobieństwo trafienia na euroentuzjastę nie jest duże. Procentowo to 50/50. Ale podział jest zapewne taki, że miasta były troche bardziej za, a umowna "wieś" czyli tam gdzie jeżdzimy bardziej na nie.

Po drugie, co takiego istotnego straci przeciętny Chorwat jak ich nie przyjmą ? Dom im zabiorą, apartamenty zamkną, autostrady przestaną budować ?

Po trzecie najważniejsze. Nasze Euro bedzie jakieś inne ? Zmieni kolor ? Przestanie mieć wartość. Lubią nas bo jak nie przyjedziemy to apartamenty będą puste. Ale bardziej lubią Niemców, bo więcej wydadzą.
Ale Niemców stać i do Chorwacji nie muszą jeżdzić.
Stawiam dolary przeciw orzechom, że jak Merkel zablokuje anschluss i Chorwaci będą mieli do wyboru Niemcy albo Polacy to wybiorą Niemców. Więcej wydadzą.

Tak, że bez obaw. Będziemy dalej jeżdzić do Chorwacji.

A na koniec w tym traktacie o anschlussie Chorwacja jest najmniej ważna.
krombocher
Cromaniak

Postnapisał(a) krombocher » 02.06.2012 17:59

Wątek raczej na granicy naruszenia regulaminu. Ale skoro nikt nie interweniuje, to moim zdaniem jeśli w następstwie przystąpienia i związaną z tym np. wolnością przepływu kapitału wybrzeże miałoby zostać tak zabetonowane jak dajmy na to w Hiszpanii to Nie powinno być zdecydowane :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.06.2012 18:14

realista2 napisał(a):Jeśli polski parlament nie ratyfikuje umowy stowarzyszeniowej Chorwacji z Unią ...

Ach, ty o parlamencie ... :roll:

Myślałem, że masz na myśli My realista ;)

krombocher napisał(a):... wybrzeże miałoby zostać tak zabetonowane jak dajmy na to w Hiszpanii ...

A oni się tak zabetonowali po '86 roku?

Widziałem ostatnio migawki z Barcelony, sprzed igrzysk olimpijskich, kiedy wybrzeża nie powstydziłyby się slumsy trzeciego świata, taki był brud i syf.

Podobno "zabetonowali" to na igrzyska i stworzyli jakieś niesamowite promenady, kafejki, hoteliki.

Wyglądało przyzwoicie jak na mój gust. Jak tak, to niech betonują :)
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.06.2012 18:22

Otóż drogi Kiepuro pytanie nie jest o to czy Chorwatom będzie lepiej po przystąpieniu do Unii czy gorzej, tylko o to czy my powinniśmy o tym decydować, czy zostawić to Chorwatom którzy zdecydowali o tym w referendum.
Ostatnio edytowano 02.06.2012 18:33 przez realista2, łącznie edytowano 2 razy
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.06.2012 18:31

realista2 napisał(a):... czy my powinniśmy o tym decydować

A ty wpuszczasz ludzi do domu jak leci, czy wolisz ich zaprosić?
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.06.2012 18:39

weldon napisał(a):

Nie wszystkich, ale jeśli wcześniej ustaliłem, że są OK. To nie zamknę im drzwi przed nosem żeby wymusić na domownikach to na czym mi zależy.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 02.06.2012 18:55

realista2 napisał(a):Otóż drogi Kiepuro pytanie nie jest o to czy Chorwatom będzie lepiej po przystąpieniu do Unii czy gorzej, tylko o to czy my powinniśmy o tym decydować, czy zostawić to Chorwatom którzy zdecydowali o tym w referendum.

Drogi realisto,
a co tak naprawde pytasz ?

Bo w pierwszym poście pytasz :

Ciekawe jak Chorwaci będą się do nas odnosić jeśli ten pomysł stanie się faktem?

A teraz pytasz :

Otóż drogi Kiepuro pytanie nie jest o to czy Chorwatom będzie lepiej po przystąpieniu do Unii czy gorzej, tylko o to czy my powinniśmy o tym decydować, czy zostawić to Chorwatom którzy zdecydowali o tym w referendum.

Bo jak dla mnie to zupełnie co innego :roll:

Na pierwsze pytanie wyraziłem swój osąd, co do drugiego to zgadzam się w pełni z Weldonem. Realia są takie (i nieważne, czy komu sie to podoba czy nie), że my jesteśmy, a oni nie.
To jest decyzja, która ma wpływ na nasze życie również (tu w Polsce, a nie na wakacjach). Więc mamy pełne prawo zablokowac ich wejście, o ile bedzie to w naszym interesie lub pozwoli nam osiągnąć nasze cele. Bez oglądania się na melodramatyczne argumenty typu "Co powie Chorwat, (który łupi mnie na apartamencie)".
I już.

Tak jak kilka krajów mocno się zastanawiało czy nas wpuścić.

Rząd to nie parlament. A ratyfikacja to nie umowa rządowa. Jako prawnik powinieneś czaić róźnice.

Inna sprawa, że dysusja jest akademicka. Burza w szklance wody. Żadnego zagrożenia dla ratyfikacji w ostatecznym rozrachunku nie widzę.

Wątek raczej na granicy naruszenia regulaminu. Ale skoro nikt nie interweniuje, to moim zdaniem jeśli w następstwie przystąpienia i związaną z tym np. wolnością przepływu kapitału wybrzeże miałoby zostać tak zabetonowane jak dajmy na to w Hiszpanii to Nie powinno być zdecydowane

Tak będzie. Ale ten argument w próżnie tu trafia. Nikt w to nie uwierzy. Tu wszyscy się jarają, że telefony do teściowej będą tańsze. :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.06.2012 19:11

realista2 napisał(a):
weldon napisał(a):

Nie wszystkich, ale jeśli wcześniej ustaliłem, że są OK. To nie zamknę im drzwi przed nosem żeby wymusić na domownikach to na czym mi zależy.

Nie miałem na myśli tego, że nie należy.

Jedynie to, ze, jakby nie patrzeć, mamy prawo decydować o tym, kto wejdzie do naszej wspólnoty.

A, swoją droga, to o co chodzi?
Jest jakaś szansa na to, żeby olać Chorwatów?
Mz byłoby to idiotyczne, ale gdyby tak się stało, to pamiętaj, jak potraktowaliśmy Serbów z Kosowem - słyszałeś o jakimś linczu na Polakach z tego powodu?

To już bardziej Słoweńcy nas nie lubią, budując kawałki płatnych autostrad nam na złość :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone