Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na BIGOS w Splicie

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002
Na BIGOS w Splicie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 23.04.2014 14:06

Kochane Polki i Polaci jezeli ktosz sie przitrafi w splicie 9.maja zapraszam na bidzis :papa:
Drodzy członkowie,
Nasze Towarzystwo w tym roku po raz pierwszy bierze udział w Eurogastro festiwalu w Splicie. Zamierzamy prezentować tradycyjną polska kuchnię. Ideą festivalu jest prezentacja nacionalnych gastronomii wszystkich członków UE. Festiwal odbędzie się 9 maja 2014 r w Splicie na riwierze, w godzinach od 10 do 13.
W dniu 28 kwietnia (poniedziałek) o gdzinie 18,00 organizujemy zebranie robocze w sprawie ostatecznego wyboru menu i rozwiązywanie spraw technicznych.
Zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby włączyć siędo projektu aby przyłączyli się nam w piątek na zebraniu w Kaštel Starym. Kto nie będzie mógł przyjść može swoje sugestie przesłać mailem.
W założeniach wstępnych planowaliśmy przedstawić polską chlubę gastronomiczną
• bigos
• krupnik
• a na deser – piernik.

Jesli będą ciekawsze pomysły jest jeszcze czas na zmiany.
Bez względu czy możecie się włączyć do realizacji czy nie liczymy, że przyjdziecie na degustację, na której nasze koleżaki (koledzy) ubrani w polskie stroje narodowe będą prezentowali polską kuchnie.
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.04.2014 14:17

to nie są dania dobre na upał, bigos to może jeszcze, ale krupnik w upał nie będzie nikomu smakował, obawiam się też, że może się zepsuć :roll:
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 23.04.2014 14:24

ita napisał(a): krupnik w upał

Zmrożony jest dobry do picia ;)
JustynaKC
Globtroter
Posty: 58
Dołączył(a): 20.01.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustynaKC » 23.04.2014 14:27

Jak zupa to może żurek, bardziej wyrazisty smak. A gdzie słynne polskie pierogi?
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.04.2014 14:28

JustynaKC napisał(a):A gdzie słynne polskie pierogi?
... ale które? Ruskie? :mrgreen:
maniust
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7698
Dołączył(a): 02.09.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 23.04.2014 14:29

ita napisał(a):to nie są dania dobre na upał, bigos to może jeszcze, ale krupnik w upał nie będzie nikomu smakował, obawiam się też, że może się zepsuć :roll:

Też tak sądzę i zamiast krupniku proponowałbym wam chłodnik mazowiecki , ponadto piernikiem każdy się zapcha w tym upale i bez popicia , to lepsza będzie szarlotka z lodami . :)
JustynaKC
Globtroter
Posty: 58
Dołączył(a): 20.01.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustynaKC » 23.04.2014 14:30

Anai napisał(a):
JustynaKC napisał(a):A gdzie słynne polskie pierogi?
... ale które? Ruskie? :mrgreen:

Ruskie mogą się źle kojarzyć.
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.04.2014 14:32

Arek napisał(a):
ita napisał(a): krupnik w upał

Zmrożony jest dobry do picia ;)

no tak :lol:

ale czy to nasz chluba gastronomiczna? :roll:


p.s. kiedyś dawno temu znajoma pracowała w drink barze, byłam u niej, weszła wieczorem jakaś kobieta i pyta czy jest krupnik? ja tak zdziwiona odpowiadam, że może obok w bistro, ale chyba już zamknięte, podziękowała i wyszła. Mówię do koleżanki co za dziwna kobieta, do drink baru na zupę przyszła :roll:
Potem mnie oświecili, że chyba taki alkohol jest (na szczęście u nich nie było) :lol:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.04.2014 14:51

JustynaKC napisał(a):
Anai napisał(a):
JustynaKC napisał(a):A gdzie słynne polskie pierogi?
... ale które? Ruskie? :mrgreen:

Ruskie mogą się źle kojarzyć.
No tak, zwłaszcza teraz ;)
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.04.2014 17:13

JustynaKC napisał(a):Jak zupa to może żurek ...


I solonego śledzia ;)

Akurat mogliby tradycyjnie gar z żurem rozbić na środku drogi, a śledziowi pogrzeb urządzić.

Przypuszczam, że przybicie go do drzwi wzbudziłoby niezłą sensację wśród autochtonów,
co byłoby przyczynkiem do snucia opowieści o polskich tradycyjnych zwyczajach :D


No i tu wkroczyłby ten wspominany krupnik ... zmrożony 8)
ASIULA HK
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 33666
Dołączył(a): 15.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 23.04.2014 18:01

A kaczyna to gdzie :?: :wink:
Bo o gęsi kołuckiej już nie wspomnę :wink:
:D
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.04.2014 18:39

Półgęsek ... 8)


Mniam ;)

I comber jagnięcy :D


Te pierogi to niezły pomysł albo kopytka, bo można jakby kto chciał albo z masłem i cukrem na słodko albo ze skwarkami z cebulką i każdemu by podpasywało :)
ASIULA HK
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 33666
Dołączył(a): 15.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 23.04.2014 18:43

weldon napisał(a):albo kopytka


albo szare kluski ziemniaczane :wink: , mogą być z bigosem :wink:

:D
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 24.04.2014 08:06

Widze duzo emocji wzbudzilo zaproszenie.....Dziekuje za kazda dobra rade. Towarzistwo Polek i Polakow z Splitu bendzie wam wdzienczne.
...a tak wedle mnie kopitka otpadaja....poniewarz prawie to samo mi tutaj mamy, a wy to naziwacie "gnioki", tak ze bardzo simpaticnie jest w Polsce jak kopitka w barze mlecznim podaja za 5-6 zlotich, a te same "gnioki" w restauracji wloskiej za rodgiem podaja za 20 zl :wink:
Tak Polska ma wiele przismakow ktorymy bi mogla zablisnac, ale ma to bic kuchnia "masowa" bo bendzie tam wiele ludzi. Pozdrawiam z slonecznego Splitu
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.04.2014 08:18

Leon napisał(a):ma to bic kuchnia "masowa"


Możesz skorzystać z doświadczeń krakowiaków: 250 tysięcy posiłków.
Pierogi, barszcz, zupa grzybowa :)
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka



cron
Na BIGOS w Splicie
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone