Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Metalik czy zwykły?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2011 17:29

W tą końcówkę nie za bardzo wierzę, choć szczerze powiem nie wiem jak to rzeczywiście dziś wygląda bo 2 ostatnie auta które miałem były metalikami a wcześniejsze Punto to zamierzchła historia bo auto z roku 1995 było więc być może technologia się zmieniła. Pamiętam tylko że przy polerowaniu Sportinga szmatę zawsze miałem żółtą. Zapytam kumpla przy najbliższej okazji czy niemetaliki w Oplu są malowane dwuwarstwowo, albo wezmę jutro białą szmatkę i trochę pasty Tempo i sprawdzę na parkingu przed pracą czy te nowsze autka już szmaty nie farbują :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.02.2011 18:30

Rysio napisał(a):W tą końcówkę nie za bardzo wierzę, choć szczerze powiem nie wiem jak to rzeczywiście dziś wygląda bo 2 ostatnie auta które miałem były metalikami a wcześniejsze Punto to zamierzchła historia bo auto z roku 1995 było więc być może technologia się zmieniła. Pamiętam tylko że przy polerowaniu Sportinga szmatę zawsze miałem żółtą. Zapytam kumpla przy najbliższej okazji czy niemetaliki w Oplu są malowane dwuwarstwowo, albo wezmę jutro białą szmatkę i trochę pasty Tempo i sprawdzę na parkingu przed pracą czy te nowsze autka już szmaty nie farbują :wink:

Czyli będziesz kumplom jutro autka polerował?? 8O
Qźwa dlaczego nikt nie chce na moim wypróbować :cry: :wink: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.02.2011 18:34

dids76 napisał(a):
Rysio napisał(a):W tą końcówkę nie za bardzo wierzę, choć szczerze powiem nie wiem jak to rzeczywiście dziś wygląda bo 2 ostatnie auta które miałem były metalikami a wcześniejsze Punto to zamierzchła historia bo auto z roku 1995 było więc być może technologia się zmieniła. Pamiętam tylko że przy polerowaniu Sportinga szmatę zawsze miałem żółtą. Zapytam kumpla przy najbliższej okazji czy niemetaliki w Oplu są malowane dwuwarstwowo, albo wezmę jutro białą szmatkę i trochę pasty Tempo i sprawdzę na parkingu przed pracą czy te nowsze autka już szmaty nie farbują :wink:

Czyli będziesz kumplom jutro autka polerował?? 8O
Qźwa dlaczego nikt nie chce na moim wypróbować :cry: :wink: :lol:

Może farbuje? :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.02.2011 18:39

Metalik w słusznym wieku 13lat i nie farbuje 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.02.2011 18:41

dids76 napisał(a):Metalik w słusznym wieku 13lat i nie farbuje 8)

No to już nie wiem ... :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.02.2011 19:47

Jak pamiętacie miałem Hyundaia Lantrę w lakierze właśnie mika taki lakier perłowy metalik z drugą warstwą lakieru bezbarwnego i chciałem się zapłakać, mając w pamięci lakier akrylowy, jak mi 3 letni synuś przeleciał się kapslem od butelki po drzwiach 8O ... Spolerowałem i śladu nie było. Im więcej warstw lakieru na samochodzie tym skuteczniejsza ochrona ;) Wybór należy do Ciebie. Poza tym zadrapania zadrapaniami, a wziąłeś pod uwagę wżerającą się sól z naszych dróg :?: Im grubiej tego lakieru tym blachy dłużej będę całe ;)

:sm:
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 17.02.2011 20:02

Co do Fiatów z tego okresu, (też miałem Punto) to wszystkie zostawiały
lakier na szmatach :D . były malowane farbami wodorozcieńczalnymi,
ale słowo :lol: , zresztą z czasem pięknie matowiały. :(
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.02.2011 21:45

hepik napisał(a):1700 pln za dopłatę za lakier metaliczny -zdzierstwo.
Ja dopłaciłem kilka stówek więcej niż Ty i trochę żałuję. Byłoby na opony zimowe lub inne dodatki. Metalik jest ładniejszy i trwalszy , ale co to Cię będzie obchodzić za kilka lat jak auto sprzedasz.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2011 22:13

krakuscity napisał(a):
hepik napisał(a):1700 pln za dopłatę za lakier metaliczny -zdzierstwo.
Ja dopłaciłem kilka stówek więcej niż Ty i trochę żałuję. Byłoby na opony zimowe lub inne dodatki. Metalik jest ładniejszy i trwalszy , ale co to Cię będzie obchodzić za kilka lat jak auto sprzedasz.

Tylko za ile mniej wtedy sprzedasz? :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.02.2011 22:17

Różnicy i tak nie odzyskam :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2011 22:27

krakuscity napisał(a):Różnicy i tak nie odzyskam :wink:

Po kilku latach ta różnica jest nic nie znacząca... Ale pamiętaj, że kobiety kupują oczami... Przekonałem się o tym kilka dni temu :):)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.02.2011 22:38

Bocian napisał(a):. Ale pamiętaj, że kobiety kupują oczami... Przekonałem się o tym kilka dni temu :):)

Ja prawie 2 lata temu , wybrała kolor i oczywiście metalik. :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.02.2011 09:15

Rysio napisał(a):Zapytam kumpla przy najbliższej okazji czy niemetaliki w Oplu są malowane dwuwarstwowo,

Rzeczywiście od początku produkcji Astry G w Gliwicach tj. od roku 2004 auta również te niemetalik są malowane dwuwarstwowo. Starsze niemetaliki z Opla były malowane jednowarstwowo.

Edit: Bocian, czyli bujasz się już 4 :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2011 09:29

dids76 napisał(a):Metalik w słusznym wieku 13lat i nie farbuje 8)

Bo, to były metaliki robione na bazie ołowiu. A teraz jest ekologia, :wink: ekologia jest. :wink:

Co prawda sam wziąłem metalik. 8)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.02.2011 10:10

Jeśli używasz bagażnika, kup metalik, zostają mniejsze i ew później, ślady.

Kupując ostatnie auto nie miałem wyboru, do szybkiego odbioru był tylko czarny perłowy, śliczny, ale w salonie. Nigdy więcej czarnego świadomie nie kupię, już wyjeżdżając z myjni jest brudny, koszmar :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone