Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mechanika pojazdowa -ludzie , auta, naprawy...itp

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 14.07.2017 22:44

Krótko i na temat. Czy na forum znajdują się tacy ludzie którzy zajmują się pojętną mechanikom (lakiernictwo , blacharstwo), to raz ? a dwa myślę ,że temat można jakoś rozkręcić jeżeli będzie sensowny i przemyślany. Jeżeli nie to DELETE ;] :oczko_usmiech:

Więc ilu na początek mamy Mechaników udzielających się na forum, albo jesteście indywidualni i grzebiecie na własną rękę ??
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 15.07.2017 11:55

Eee tam. Tutaj sami turyści :wink:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 17.07.2017 02:03

ACandrzej trochę ironicznie się wpisał, ale odnalazł się w temacie mechaniki samochodowej.
Nie dziwi mnie też ta lekka ironia.
On nie jest "googlowcem."
To jest jego fach. I na mechanice pojazdowej się zna.
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 18.07.2017 22:40

To mamy na forum magików czy też nie :D
himi
Podróżnik
Re: Namiary na mechaników samochodowych w Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) himi » 19.07.2017 18:43

Za diabła nie widzę na ich www lokalizacji.... Aha to sieciówka , najbliżej Sibenika Zadar i Trogir. W razie fakapu i tak nieco daleko. Ale dzięki. Zastanawiam się po prostu,czy lecieć do Cro octavią ( 2,0 TDI przelotem 190 tkm, sprawna, ale jak to diesel CR - może być potencjalnie różnie), czy jednak nowym ale słabszym VW z 1,4 TSI. I chyba wezmę benzynkę - choć przy 160 kmh. na autostradzie nie jest tak fajnie jak w dieslu (głośniej i nie ma już zapasu pod nogą w załadowanym samochodzie) to jednak mniej siwych włosów, bo auto półroczne z przelotem 6.000 km ledwie. Octavia wprawdzie 2 lata temu brawurowo zrobiła trasę z PL do Czarnogóry i powrót, ale mimo że dbam o samochód to jednak diesel potencjalnie może zafundować przygody. Stanowczo na autostradzie wole moment i moc diesla, ale jednak postawię na spokój.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2017 21:43

himi napisał(a):Za diabła nie widzę na ich www lokalizacji.... Aha to sieciówka , najbliżej Sibenika Zadar i Trogir. W razie fakapu i tak nieco daleko. Ale dzięki. Zastanawiam się po prostu,czy lecieć do Cro octavią ( 2,0 TDI przelotem 190 tkm, sprawna, ale jak to diesel CR - może być potencjalnie różnie), czy jednak nowym ale słabszym VW z 1,4 TSI. I chyba wezmę benzynkę - choć przy 160 kmh. na autostradzie nie jest tak fajnie jak w dieslu (głośniej i nie ma już zapasu pod nogą w załadowanym samochodzie) to jednak mniej siwych włosów, bo auto półroczne z przelotem 6.000 km ledwie. Octavia wprawdzie 2 lata temu brawurowo zrobiła trasę z PL do Czarnogóry i powrót, ale mimo że dbam o samochód to jednak diesel potencjalnie może zafundować przygody. Stanowczo na autostradzie wole moment i moc diesla, ale jednak postawię na spokój.

Sprzedaj te dziwolągi i kup normalny samochód :)
vakos8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vakos8 » 20.07.2017 06:03

himi napisał(a):Za diabła nie widzę na ich www lokalizacji.... Aha to sieciówka , najbliżej Sibenika Zadar i Trogir. W razie fakapu i tak nieco daleko. Ale dzięki. Zastanawiam się po prostu,czy lecieć do Cro octavią ( 2,0 TDI przelotem 190 tkm, sprawna, ale jak to diesel CR - może być potencjalnie różnie), czy jednak nowym ale słabszym VW z 1,4 TSI. I chyba wezmę benzynkę - choć przy 160 kmh. na autostradzie nie jest tak fajnie jak w dieslu (głośniej i nie ma już zapasu pod nogą w załadowanym samochodzie) to jednak mniej siwych włosów, bo auto półroczne z przelotem 6.000 km ledwie. Octavia wprawdzie 2 lata temu brawurowo zrobiła trasę z PL do Czarnogóry i powrót, ale mimo że dbam o samochód to jednak diesel potencjalnie może zafundować przygody. Stanowczo na autostradzie wole moment i moc diesla, ale jednak postawię na spokój.

mówisz o spokoju w silniku 1.4 tsi, gdzie po odkręceniu kolektorów i pozostałego osprzętu mechanicy wyciągają te silniki rękoma i stawiają na stole, wysilone małe silniczki, które bez wcześniejszych jakichkolwiek sygnałów wyrzucają korbę bokiem... :mrgreen:

ja nie zastanawiając się brałbym tdi, silniki o których już krążą legendy, dodatkowo w razie (odpukać) awarii, części znajdujesz wszędzie.

co do samych mechaników również polecam w pierwszej kolejności zgłosić się do gospodarzy, którzy żyją na miejscu, więdzą dokładnie co gdzie i jak. Wszędzie, nie tylko w HR, obcokrajowców podczas sprzedawania usług traktuje się nieco "inaczej" :oczko_usmiech:
himi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) himi » 20.07.2017 10:00

Zjadłem zęby na autach grupy VAG i nie chcę tu dyskutować o wyższości świąt jednych nad drugimi. Po prostu jadąc te 1000-2000 km dieslem lepiej mieć plan B - wg mnie:) A ,,kilka'' diesli już miałem. Chorwackie paliwo 2 lata temu miało wpływ na konieczność wymiany wtrysków CR w mojej octavii. Tzn - mogło mieć, bo to właśnie po zalaniu na INA i odpaleniu rano zaczął się temat zakończony kilka tygodni później wymianą wtrysków. Dobra, nieważne. Po prostu mając jakiegoś pewnego mecha od VAG-ów w okolicy bazy w CRO pewnie bym wziął TDI, bo w trasie jedzie znacznie lepiej niż 1,4 TSI ( już nowy, nie ten fakap na łańcuchu)
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 23.07.2017 08:53

Serwis ciężarówek może ze chcą się pochylić.
himi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) himi » 24.07.2017 10:00

eStefan napisał(a):Za TSI przemawia tylko że jest na gwarancji.

Chyba jednak polecimy dieslem, po testach jazda dłuższa niż godzinę TSI z prędkością 150> to męka (hałas). W octavii przy tej prędkości jest niemal błogo. Tak, nie jeżdżę przepisowo na autostradach, tam gdzie mogę to zapinam te 150-160 km/h ( szybciej rzadko, choć bywa) - oczywiście z głową. Poza tym moment obrotowy TDI jednak miażdży benzynę, a to się przydaje.
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 24.07.2017 10:29

Ja też bym pojechał dieslem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2017 17:11

mody13 napisał(a):Witam. Jestem w Vodicach .w drodze jakieś 150 km do celu wyświetlił mi się komunikat awaria pojazdu, Astra j 2.0, obstawiam zapchany dpf. Czy ktoś korzystał z serwisu opla w Shibeniku? Błąd jaki wyświetla to p2453-5a. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie korzystałem, ale znalazłem taki post na forum opla:
"Pierwszy objaw - bład czujnika różnicy ciśnień DPF - ok szybka akcja, wymiana czujnika na nowy i kasowanie błedu (łączny koszt ok. 200pln)

Po tym zabiegu uznałem temat za zamknięty - niestety, po 200-300km błąd ponownie wyskoczył, auto w tryb awaryjny - na moje nieszczeście, błąd wyskoczył w podróży:( Nie miałem innej opcji, jak tylko kontynuować trasę z błedem w trybie awaryjnym - i tak sie też działo. Zrobiłem w ten sposób około 800km z błedem i w trakcie tejże trasy wypalił mi się samoczynnie DPF....po tym wypalaniu problem ustapił! Błąd pokazywało że jest po zapłonie, natomiast podczas jazdy nie było go obecnego, auto nie wchodziło w tryb awaryjny itp. Od tej pory zrobiłem juz ponad 3000km i nic - żadnych trybów awaryjnych i błędów z czujnikiem DPF.

Wniosek jest taki, że może wystarczy tylko porządnie przepalić dpf'a i temat się rozwiąże.....mam taką nadzieję"
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.07.2017 17:37

mody13 napisał(a):Witam. Jestem w Vodicach .w drodze jakieś 150 km do celu wyświetlił mi się komunikat awaria pojazdu, Astra j 2.0, obstawiam zapchany dpf. Czy ktoś korzystał z serwisu opla w Shibeniku? Błąd jaki wyświetla to p2453-5a. Z góry dziękuję za pomoc.

Dziwne ze stało się to w trasie.....
Nie przerwałeś przypadkiem wypalania ?
mody13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mody13 » 27.07.2017 17:45

Zawsze pilnuje żeby nie przerwać wypalania. Jednak była 5 rano i mogło mi się oko przymknąć;) mam nadzieję że jak pojadę do serwisu to wypalą mi dpfa kompem i do domu wrócę.
GrandeCzewa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrandeCzewa » 27.07.2017 17:46

mody13, tak będzie.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone