Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslaki

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 17.10.2010 16:07

Czesc Wam
u nas sie mowi: Czlowiek planuje Pan Bug deciduje...wlasnie tak bilo miale sie wibrac a tu jedna z curek garaczka, potem telefoni i na dzisz sie goscie zapowiedzialy, i dopiero przed chwila wijechali tak ze z dziszejszego grzibobrania nic ci. Tylko sie ćiesze ze sie i Kasia w tej kwestii odezwala. Czyli maslaki sa i na Hvarze. A czy maslakom co ida do octu trzeba zdejmowac skurke?? Wojan dziekuje za zdiencie, u nas sa jakosz bardziej jasne zlote. Pozdrawiam Leon
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 17.10.2010 16:19

Leon napisał(a): A czy maslakom co ida do octu trzeba zdejmowac skurke??

Moim zdaniem tak. O innej metodzie nie słyszalem. Ale kto wie? Może i nie trzeba?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.10.2010 16:20

Leon napisał(a):Czyli maslaki sa i na Hvarze. A czy maslakom co ida do octu trzeba zdejmowac skurke??... u nas sa jakosz bardziej jasne zlote. Pozdrawiam Leon

Tak Leonie, skórkę trzeba ściągnąć bo zalewa zrobi się galaretowata.

Widocznie kolor dalmatyńskich maślaczków zależy od dalmatyńskiego słoneczka :wink: :D

PS Leonie, a jak po chorwacku jest maślak :?:
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 17.10.2010 17:00

Janusz Bajcer napisał(a):
PS Leonie, a jak po chorwacku jest maślak :?:

ciekawe czy się potwierdzi?

Lokalni naziv: Maslenka, Osinac
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.10.2010 17:27

Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.10.2010 17:50

Ale smaka :) narobiliście---na obiad słoiczek zjadłem
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 17.10.2010 17:53

...prziznam sie bez bićia niemam pojencia jak maslak naziwa sie po Chorwacku i malo kto ich w Dalmacji zbiera.
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 17.10.2010 19:45

Leon napisał(a):...prziznam sie bez bićia niemam pojencia jak maslak naziwa sie po Chorwacku i malo kto ich w Dalmacji zbiera.

hmm ciekawe czemu :? to jeden z moich ulubionych grzybów
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 19.10.2010 20:22

czekor68 napisał(a):Aisza podała bardzo dobry przepis nic dodać nic ująć do wódeczki są wspaniałą przystawką . :P

Bo grzybeczki najlepsze są do wódeczki :D

A tak na marginesie,to zauważyłam,że z panów nie tylko wytrawni grzybiarze :D ,ale też i wspaniałe gosposie :lol:
W tym roku udało mi się tylko raz wyskoczyć do lasu na grzybki,ale po raz pierwszy mam się czym pochwalić!

Obrazek

Wielki i zdrowiutki!!!
Pozdrawiam wszystkich :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2010 22:14

Leon napisał(a):...prziznam sie bez bićia niemam pojencia jak maslak naziwa sie po Chorwacku i malo kto ich w Dalmacji zbiera.

Leon, nie ryzykuj zatem :wink: ...grzyby to tylko smak i zero wartości odżywczych. Dla takiej idei nie warto umierać :lol:
Zjedz se chłopie zdrową rybę - na tych sie znasz :lool: ...i przy okazji daj przepis ... my też spróbujemy :lol:

P.S.
Może ryba z rzeki Odry złowiona we Wrocku :?: (to-to samo przepływa przez Szczecin)

Pozdrav :D
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 20.10.2010 10:01

slapol napisał(a):grzyby to tylko smak i zero wartości odżywczych

Rzeczywiście jadam grzyby jedynie dla ich walorów smakowych i zapachowych, nie dorabiając teorii o jakichś specjalnych zaletach odżywczych, jednak "zero" to przesada:

http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/war ... rzybow.htm

pozdro :)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 22.10.2010 21:56

Slapol sndacz z Odri jest piszni bardzo. Ja lowile sandacze na DolnejOdrze na stinki (taka rybka co pachnie swierzim ogurkiem).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.10.2010 22:22

Leon napisał(a):Slapol sndacz z Odri jest piszni bardzo. Ja lowile sandacze na DolnejOdrze na stinki (taka rybka co pachnie swierzim ogurkiem).

Wiesz Leon, z tą Odrą to trochę żartowałem :lol: Jakaś ona taka mniej u nas przeźroczysta od Cetiny i Neretvy :wink: :lol: (widziałem wprawdzie wędkarzy co kije moczą - tylko nie wiem, czy jedzą to co złowią) :lol:
Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2010 05:37

slapol napisał(a): Jakaś ona taka mniej u nas przeźroczysta od Cetiny i Neretvy :wink: :lol: (widziałem wprawdzie wędkarzy co kije moczą - tylko nie wiem, czy jedzą to co złowią) :lol:
Pozdrav

..to tak jak Wieprz koło mnie...ale jest sandacz...a to ryba która jest ponoć wyznacznikiem czystości biologicznej wody..czyli źle nie jest :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.10.2010 08:44

Gdzie ta czystość wody kiedy w Bełdanach na Mazurach raki łapaliśmy żeby je ugotować i zjeść... bo nie było nic innego do żarcia :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone