A potem posiedzieliśmy jeszcze chwilkę na Rynku opychając się lodami

I to by było na tyle z Fromborka. Bardzo fajne miejsce na wakacyjną wycieczkę, byliśmy bardzo zadowoleni że się tutaj wybraliśmy
c.d.n.
.png)

.png)
kulka53 napisał(a):Owszem, drogą nad Zalewem tak. Ale Łęcze jest trochę z boku, przynajmniej tak wynika z mapy...
W każdym razie morza, Mierzei i Zalewu naraz nie widzieliśmy![]()
kulka53 napisał(a):Jolanta M napisał(a):P.S. Zastanawiam się jak Wam pokazać różne oblicza widoku z Wieży na Katedrę... Może "Moje miasto" będzie odpowiednie. Pomyślę...![]()
Może być tutaj![]()
kulka53 napisał(a):Ta wieża po lewej służyła niegdyś do dostarczania wody na wzgórze katedralne za pomocą drewnianych rur. Wtłaczano do nich wodę za pomocą urządzenia czerpakowego napędzanego energią ze spływającej w tym miejscu do zalewu rzeczki.
kulka53 napisał(a):Jak widać można wspiąć się i na nią, co przyciąga sporo chętnych. My odpuściliśmy, byliśmy przecież przed chwilą dużo wyżej, nie zobaczymy stąd już nic więcej.
kulka53 napisał(a): A potem posiedzieliśmy jeszcze chwilkę na Rynku opychając się lodami. Takie towarzystwo jak sądzę usprawiedliwia
![]()
kulka53 napisał(a):Jolanta M napisał(a):Ciekawe jakie to perełeczki jeszcze odkryliście.![]()
W zasadzie to dwie, choć bardziej jedną.
I trudno orzec czy to rzeczywiście perełka, czy jednak coś innego...![]()
.png)
kmichal napisał(a):kulka53 napisał(a):Ale to jeszcze nie koniec tego dnia .
... no to ciekawe w którym kierunku teraz uderzycie .......
Jolanta M napisał(a):Faktycznie... Kiedy my parę lat temu chcieliśmy przejechać Drogę Nadzalewową, okazało się, że akurat jest w remoncie, i to na tyle poważnym (remont mostków), że była nieprzejezdna. Musieliśmy szukać innych połączeń i tak przypadkiem wylądowaliśmy w Łęczu.![]()
Jolanta M napisał(a):Ostatecznie wyszło tak:
Jolanta M napisał(a):Pewnie widzieliście.![]()
Jolanta M napisał(a):No... czy tak nic więcej, to bym nie powiedziała, ale lepiej tam być po południu.
Stąd jest właśnie piękny widok na samo Wzgórze Katedralne. Drugi fromborski klasyk.
![]()
Jolanta M napisał(a):Fromborczanie dbają o swojego najsłynniejszego mieszkańca. Jesienią, żeby nie było mu zimno, zaopatrzyli go w szalik...
a zimą szalik wymienili na cieplejszy i dołożyli ciepły czarny beret.![]()
![]()
Jolanta M napisał(a):Jeszcze raz powiem, że bardzo miło było mi "widzieć" Was we Fromborku.![]()
![]()
![]()
.png)
Nocną porą to astronom, nawet nie kanonik, paniami się nie zajmuje.kulka53 napisał(a):Ja bym mu jeszcze jakąś miłą Panią do towarzystwa dodał coby wieczorową i nocną porą gdy Rynek pustoszeje nie było Mu smutno....
.png)
kulka53 napisał(a):Ostatnio, kilka dni temu widziałem program K.Okrasy właśnie z Fromborka
Gotował wewnątrz wieży, sporo było też widoczków z Zalewu na miasto.
Ale pogoda baaaardzo mocno odbiegała od ideału![]()
kulka53 napisał(a):Ja bym mu jeszcze jakąś miłą Panią do towarzystwa dodał coby wieczorową i nocną porą gdy Rynek pustoszeje nie było Mu smutno.... ale może to nie wypada, wszak był kanonikiem![]()
.png)
kmichal napisał(a):... to poczytam sobie w następny weekend ......
Nefer napisał(a):Ciekawe, co będzie dalej.
Jak na razie jest pięknie i bardzo ciekawie.
longtom napisał(a):Nocną porą to astronom, nawet nie kanonik, paniami się nie zajmuje.![]()
Jolanta M napisał(a):Nagrywali ten program w niedzielę 13 grudnia. Mogłabym powiedzieć, że w całym Fromborku czuć było ostry zapach cebuli, ale to nieprawda. Czuć było tylko w wieży, za to dosyć intensywnie.Od samego rana padał deszcz, przestał dopiero pięć minut przed siedemnastą.
![]()
Jolanta M napisał(a):Przy okazji.... Narodowy Instytut Dziedzictwa, we współpracy z TVP Kultura, przygotował filmik "Pomniki Historii odc.7 - Frombork". Króciutki. 5:47. Frombork widziany jeszcze inaczej.Obejrzałam go z dużą przyjemnością. Polecam!
![]()
![]()
Jolanta M napisał(a):Niejedna gwiazda chętnie się do niego przysiada.
.png)
Roxi napisał(a):kulka53 napisał(a):Tuż przy płocie natknęliśmy się na ogrodzoną patykami roślinkę – mikołajek nadmorski - zwabiającą motylki.
Z tego wynika, że im się to odtwarzanie udaje

.png)
Roxi napisał(a):Z tego wynika, że im się to odtwarzanie udaje
tony montana napisał(a):A swoją drogą Frombork jest super, byłem tam tylko dwa razy, ale na bank tej wiosny będzie stanowił cel jakiejś weekendowej wycieczki!
.png)
kulka53 napisał(a):Masz blisko, to jeszcze do Piasków wyskocz(póki kanałem nie odcięli
)
My się koniecznie jeszcze tam musimy wybrać, choćby po to by zobaczyć olsztyńskie tramwaje(może się nawet przejedziemy
).
Hmmm, właśnie do mnie dotarło, że ostatni raz jechałem tramwajem 2 lata temu![]()
Właściwie, to fajnie macie tam nad tym morzem, ładnie, i tyle ciekawych miejsc.... tylko latem na południe strasznie daleka droga![]()
.png)
tony montana napisał(a):Powiem tak : mamy bombowo tutaj i naprawdę jest co robić