Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.05.2014 11:51

jara napisał(a):Ale w omawianym przypadku widać wyraźnie. Opuszczenie auta uratowałoby życie 3 osobom.

Możliwe, że coś mi umknęło, ale z tego, co napisał lechocz, to wynika, że ktoś najechał na stojące samochody, w związku z czym stojące samochody są winne, a najbardziej pani, która ze stojącego samotnie na końcu korka - na tak to brzmi :roll: - samochodu nie wysiadła.
Dobrze zrozumiałem?

Mz jak jest mgła, to każda decyzja, nawet zdjęcie nogi z gazu, może wywołać nieobliczalne konsekwencje, ponieważ jesteśmy zdani na wszystkich, którzy się wokół poruszają, a w takiej sytuacji każdy jest jak ... dzieciak we mgle.
Wsiadać, wysiadać, zjeżdżać, stać - to jest nieistotne.

Istotne jest jechać tak, żeby zdążyć wyhamować, jeżeli coś przed nami się będzie działo. Biorąc pod uwagę, że mgła powoduje ograniczoną widoczność, to prędkość powinna być dostosowywana do tych warunkach i zmieniana w miarę, jak warunki się zmieniają. Wysiadanie z samochodu może i jest dobre, ale pod warunkiem, że widzimy, gdzie będziemy się poruszali i że my będziemy widoczni. Inaczej to jest igranie z losem, bez względu na to, co jaki instruktor powie, bo on nie widzi, w jakich warunkach się znajdujemy.

No i, niestety, szanse na to, że nie będzie w takich warunkach jakiejś kolizji są zawsze dość małe, ale im większy pojazd i prędkość tym większe prawdopodobieństwo, że skutki noga być tragiczne.

Fanka napisał(a):Zawsze może stać coś na pasie ruchu i czasami stoi.

Święta prawda.
Wytłumaczenie, że najechaliśmy na kogoś stojącego przed nami to jest żadne wytłumaczenie.
Stać można z poważnego i błahego powodu i na to są pewnie jakieś paragrafy, które oceniają taka sytuację, ale nie można tłumaczyć swojego zachowania tym, że "ktoś stał" na drodze.

W ten sposób jazda polegałaby na spychaniu na boki zderzakiem każdego, kto naszym zdaniem utrudniałby sprawne poruszanie się.
Korci czasami, wiem ... ;)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 12:39

Fanka napisał(a):W tym karambolu winę ponoszą ci, którzy najechali...nie dostosowali prędkości do warunków jazdy, kobieta oczywiście kuriozalne zachowanie i powinni jej zabrać prawo jazdy, bo jej psychika tego nie dźwiga. Natomiast , prędkość jazdy musi być taka, aby w sytuacji nagłej przeszkody móc wyhamować. Zawsze może stać coś na pasie ruchu i czasami stoi. Nawet zanim zdąży ktoś trójkąt rozłożyć, stoi samochód, w tym przypadku, akurat zepsuł się kierowca.
Dużo ludzi gra w grę nadmiernego optymizmu, zakładając, że nic nie będzie stało, nie będzie przeszkody itp. Niestety tu są ofiary śmiertelne, ofiary nadmiernego optymizmu. Na drodze lepiej być pesymistą i zakładać najgorszy scenariusz...

Jak będę leżał w ciemnej mogile, to będzie mnie walić czyja była wina. Ale jak mogę jakoś zapobiec, to będę próbował. Niech TIR wali w puste auto.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.05.2014 12:49

jara napisał(a):Niech TIR wali w puste auto.

I to jest słuszna koncepcja.

A najlepiej w ogóle wyeliminować kierowców.

Nie się samochody same walą ;)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2014 12:51

No cóż wizja Terminatora i maszyn, które same myślą jest coraz bliższa.... pewnie bliższa niż nam się wydaje.... cieszmy się zatem każdą chwilą, szczególnie tą spędzoną w Chorwacji :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 12:57

Nie wiem co nastąpi szybciej.
czy maszyny zastąpią ludzi czy ludzie cofną się do epoki kamienia łupanego?

I tu trochę filozofuję :smo:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2014 13:00

Ostatnio był ciekawy film o dronach. Siedzi sobie gość z joystickiem w USA, zabije ileś tam osób (Afganistan) a o 15 idzie do domu i pyta "kochanie jak minął dzień"... przerażające, pytanie kiedy te drony nie będą wymagały udziału człowieka...
No nic wracajmy do tematu ....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.05.2014 13:04

W sumie można sobie dywagować na temat winnych i walenia, a u mnie istniejąca od 1922 roku straż pożarna, ta sama, która od 1999, w ramach Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego, zajmuje się ratowaniem ludzi na trasie gdańskiej, tuż przed Warszawą, a więc tam, gdzie najwięcej jest wypadków ... prosi mieszkańców o wsparcie 8O

Uzbierali już kupę kasy na nowy, lepszy i szybszy wóz, ale jeżeli burmistrz nie udzieli im swego poparcia, to stracą jakieś 350 tysięcy i możliwość lepszego ratowania ludzi. A burmistrz ma ich gdzieś.
Podobno na to powiększenie naszego bezpieczeństwa największy wpływ mają ... koneksje polityczne straży :roll:
Jednym słowem, albo będą głosowali, tak, jak chce burmistrz, albo ...

Tak więc, lepiej z północy przez Łódź jedźcie ;)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 13:25

weldon napisał(a):W sumie można sobie dywagować na temat winnych i walenia, a u mnie istniejąca od 1922 roku straż pożarna, ta sama, która od 1999, w ramach Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego, zajmuje się ratowaniem ludzi na trasie gdańskiej, tuż przed Warszawą, a więc tam, gdzie najwięcej jest wypadków ... prosi mieszkańców o wsparcie 8O

Uzbierali już kupę kasy na nowy, lepszy i szybszy wóz, ale jeżeli burmistrz nie udzieli im swego poparcia, to stracą jakieś 350 tysięcy i możliwość lepszego ratowania ludzi. A burmistrz ma ich gdzieś.
Podobno na to powiększenie naszego bezpieczeństwa największy wpływ mają ... koneksje polityczne straży :roll:
Jednym słowem, albo będą głosowali, tak, jak chce burmistrz, albo ...

Tak więc, lepiej z północy przez Łódź jedźcie ;)

Przez Aleksandrów. Mamy nowego DAF-a :smo: . Oby jak najrzadziej był potrzebny.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.05.2014 13:27

weldon napisał(a):I to jest słuszna koncepcja.

A najlepiej w ogóle wyeliminować kierowców.

Ja już postrzegam świat jak jakiś dron...mam ulepszone oprogramowanie.

Obrazek

:mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.05.2014 13:43

jara napisał(a):Przez Aleksandrów. Mamy nowego DAF-a :smo: . Oby jak najrzadziej był potrzebny.

Ważne, żeby miał mocne zderzaki ;)

Czasami mgła pomaga w jeździe, np. jak widzisz coś takiego przy drodze ...:
Obrazek

No i jak tu nie stanąć i numeru nie spisać? ;)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 14:38

weldon napisał(a):Obrazek

No i jak tu nie stanąć i numeru nie spisać? ;)
[/color]

Powiesiłbym autora ogłoszenia. Za błąd ortograficzny.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.05.2014 14:47

jara napisał(a):Powiesiłbym autora ogłoszenia. Za błąd ortograficzny.

Jeśli sprawi ci to przyjemność, to możesz go wieszać nawet za błąd ;)

A z tym co byś zrobił?
Obrazek

Za jaja go? :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.05.2014 14:51

jackuc napisał(a):
mszkudlarek36 napisał(a):Obrazek
Jeśli chodzi o światła to w Rzeszowie fajną sprawą są liczniki zamontowane przy sygnalizacji świetlnej. Odliczają one czas do zapalenia się zielonego światła. Jak na mój gust to poprawiło to w znacznym stopniu komunikacje. Większość kierowców jest przygotowana i rusza od razu po zapalaniu się światła.

Chyba mi zjadło post napiszę jeszcze raz :mrgreen:
W Stolycy takiego dobrodziejstwa nie widziałem, fajna sprawa.

Jeśli chcesz obejrzeć takie ustrojstwa na żywo, to zapraszam do Płocka! Mamy tego sporo. :D :D Z Wawy masz blisko :wink: :wink:

Tak, żeby oddać sprawiedliwość, to u nas ściągnięto ten pomysł właśnie z Rzeszowa.

A z innych krajów widziałem coś takiego w Vukovarze - tylko 2 razy większe 8O 8O
Ostatnio edytowano 08.05.2014 14:52 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 14:52

Temu to już jakiś paragraf :evil:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 14:53

Raul73 napisał(a):A z innych krajów widziałem coś takiego w Vukovarze - tylko 2 razy większe 8O 8O

We Wrocławiu bodajże widziałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone