Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto ma pierwszeństwo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Ten temat został wydzielony z wątku: "Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze"
(st)

Bartek81
Croentuzjasta
Kto ma pierwszeństwo?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 23.08.2022 22:29

Z tego co ja zauważyłem jeżdżąc po Kos samochodem to to że włączający się do ruchu na rondzie ma pierwszeństwo....a ja myślałem że oni tacy uprzejmi i mnie wpuszczają :P
opet
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) opet » 24.08.2022 07:43

Bartek81 napisał(a):Z tego co ja zauważyłem jeżdżąc po Kos samochodem to to że włączający się do ruchu na rondzie ma pierwszeństwo....a ja myślałem że oni tacy uprzejmi i mnie wpuszczają :P

Zrobić 3 tys. kilometrów żeby poznać przepisy ruchu drogowego...Podziwiam.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 24.08.2022 08:01

Bartek81 napisał(a):Z tego co ja zauważyłem jeżdżąc po Kos samochodem to to że włączający się do ruchu na rondzie ma pierwszeństwo....a ja myślałem że oni tacy uprzejmi i mnie wpuszczają :P

To akurat wynika ze znakozy w PL, ale ogarniasz że jak jest równorzędne to ten z prawej ma pierwszeństwo ?? więc jeśli na rondzie nie ma znaku ustąp pierwszeństwa na wjazdach to jest to właśnie zestaw skrzyżowań równorzędnych z pierwszeństwem z prawej.

Trochę straszno się zrobiło ...... długo masz prawko ?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.08.2022 17:08

adamosos napisał(a): więc jeśli na rondzie nie ma znaku ustąp pierwszeństwa na wjazdach to jest to właśnie zestaw skrzyżowań równorzędnych z pierwszeństwem z prawej.

Zgadza się - nawet na kursach to pokazują jako rondo rozcięte na kilka równorzędnych skrzyżowań.
Problem w tym, że takie rondo trafia się raz na kilka(naście/dziesiąt) lat.
W Polsce jak jeżdżę to jeszcze nie widziałem takiego bez znaków "Ustąp pierwszeństwa" przy wjeździe. Za granicą też sobie nie przypominam. Dlatego przypuszczam, że z przyzwyczajenia 99% z nas by się na takim rondzie zakręciło.

Natomiast w Rumunii zauważyłem jeszcze inne zachowania. Tam przy zjeździe z ronda nie włącza się prawego kierunkowskazu, za to jeśli nie zjeżdża się pierwszym zjazdem, to przy wjeździe na rondo włączają lewy.
Co kraj, to inne zwyczaje.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 24.08.2022 21:59

Dodam że tam gdzie spotykam się z skrzyżowaniami równorzędnymi to one zdecydowanie uspokajają ruch.
Generalnie np. w Austrii często zwężenie na autostradzie z x do x-1 pasów odbywa się tak że są znaki że za ileś tam oczywiście będzie zmiana, ale potem nie ma narysowanego w białe pasy 500m2 powierzchni wyłączonej (PL) 500 m przed zwężeniem - tylko nagle znika jedna przerywana linia i z 3 robią się 2 pasy i generalnie zauważyłem że nie ma ciśnięcia na chama do końca tylko rodzi się niepewność i uspokojenie ruchu - moim zdaniem to działa fenomenalnie.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone