Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wtak
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wtak » 27.02.2004 09:46

krassus napisał(a):
jaccco napisał(a):
wtak napisał(a):W merlinie nie ma obecnie książki Waldenberga, może wiecie gdzie ją można nabyć ??

W Grodzie Kraka to nie wiem (ale powinna być bo to przecież Krakus i prof. UJ:wink: ). W Warszawie jest taka nieduża księgarnia na Krakowskim Przdmieściu niedaleko domu Wspólnoty Polskiej i tam ją kupiłem. W książce jest adres i kontakt do wydawnictwa - http://www.scholar.com.pl i adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Pozdrawiam

W grodzie Kraka książka jest dostępna np. w Ksiągarni Naukowej na ul. Podwale. A w ogóle, co niektórym wszystko wiedzącym wypowiadającym sie na forum polecam trochę lektury ...

Tak tak dzięki, nabyłem ją tam właśnie :)
Trochę jednak rozczarowująca. Waldenberg koncentruje się na wytłumaczeniu Serbów i podważaniu ogólnie znanych faktów ewentualnie ich nadinterpretacji
krassus
Croentuzjasta

Postnapisał(a) krassus » 27.02.2004 20:18

Owszem - książka Waldenberga jest mocno polemiczna w stosunku do "powszechnie obowiązującej" i prezentowanej linii w publicystyce i politologii, ale w wielu momentach bliska prawdy. Z generalną myślą książki jednak się nie zgadzam - autor przesadził z obroną Serbów i "winą" Chorwatów i Słoweńców. Jeśli kogoś interesuje podobne, tzn. proserbskie podejście do tematu polecam http://www.gavagai.pl/nato/ - warto się przekonać jak różnie można patrzeć na tę samą rzeczywistość - tutaj znowu muszę zaznaczyć, iż generalnie zgadzam się z negatywną oceną roli krajów europejskich i NATO w procesie rozpadu Jugosławii.
wtak
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wtak » 01.03.2004 10:35

No to jesteśmy właściwie jednomyślni.
Waldenberg rozczarowuje mnie jednak również z innych względów. Wbrew objętości książki znajduję tam zaskakująco mało treści.
Pozdrawiam Krakusa :)
Piotr Lutynski
Cromaniak
Re: wojna

Postnapisał(a) Piotr Lutynski » 01.03.2004 10:49

Natasza napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):
Łukasz napisał(a):Najgorzej jest jak jakiś wrażliwy czlowiek dowie się , ze na wojnie "to nawet zabijają" bo wcześniej myślał, że sprawiedliwa wojna to jest taka gdzie wróg szczerzy kły a nasi popatrzą dzielnie i przeciwnik sam ucieknie.

A poważnie to po prostu wnerwia mnie jak ludzie plotą, że broniący się nie jest bez winy bo też kogoś zabił.

Nie jestem pewien czy do mnie "pijesz" ale chyba mnie nie rozumiesz.... dla mnie Chrwaci byli zawsze ofiarami co nie wyklucza tego ze w wymiarze indywidualnym byly przypadki w ktorych ucierpieli Bogu ducha winni cywile o rodowodzie serbskim.... gdzie ofiara stawala sie czasem katem..... ale nie ulega watpliwosci ze to Serbowie wywolali "pozar" na Balkanach..... to oni zaczeli czystki etniczne i mordy to oni mieli pretensje do wszystkich naokoło ... wiec musieli sie liczyc ze ich tez spotkaja
cierpienia

Wybacz Piotrze, ze sie wtrace, ale choc rowniez jestem cro-entuziastka, uwazam ze troche generalizujesz. Przypomnij sobie okres II wojny Swiatowej i stanowisko Chorwacji.... jak widzisz histroria sie zmienia w nieoczekiwanym, dobrym kierunku i nie osadzajmy tak okrutnie innych ...
Uwielbiam Chorwatow, choc podczas II wojny byli w zupelnie innej koalicji, a ich chec dazenia do ustanowienia Panstwa Chorwackiego byla rownie silna jak przed ostatnia wojna ( to rowniez zdanie "moich' chorwatow)

Piotr

Czesc Natasza1

Ja mysle ze fakt ze Chorwaci byli po drugiej stronie w czasie II wojny swiatowej wynikal przede wszystkim z tego ze widzieli w tym jedyna szanse do uzyskania panstwowosci.
Wielu serbow w retoryce w czesie ostatniej wojny Balkanskie odwolywali sie wlasnie do tego faktu i to bezpodstawnie bo przeciez to inne pokolenie, inny juz kraj i Chorwacja konca XX wieku nie miala nic wspolnego z faszystami (jak twierdzila propaganda serbska) .. zreszta gdyby isc tym ich rozumowaniem to my moglibysmy walczyc ze Szwedami za Potop, czesi za 1968 rok... itp.... i nie ulega watpliwosci ze to oni (S) wzniecili ten ogien...

Pozdrawiam: Piotr
marcin80
Globtroter

Postnapisał(a) marcin80 » 03.03.2004 23:06

Wybacz Piotrze ale nie moge sie z Toba zgodzic ze CHorwacja xx wieku nie miala nic wspolnego z ruchem faszystowkim. Przypomnij sobie ustaszocow, ktory ruch wcale nie zaginal po II Wojnie Swiatowej. Malo tego w czasei wojny na Balkanch wielu czolowych dzialaczy powrocilo do kraju i tu propagowali swoja teorie. Prezydent Chorwacji Franjo Tudman, nie potepil tego ruchu. Wiec nie mow ze CHorwacja XX wieku nie miala nic wspolnego z faszyzme bo wg mnie jednak troszke miala. A ze to Serbowie rozniecili ogien to juz inna sprawa
Piotr Lutynski
Cromaniak

Postnapisał(a) Piotr Lutynski » 04.03.2004 00:27

Marcin... ale posłuchaj.. przeciez ten czas po drugiej wojnie to epoka Tity... i chcesz zatem powiedziec ze ze ruch ten działal w tych latach :?: 8O

Co do epoki lat 90-tych... napisales ze ci dzialacze wrocili do chorwacji... przeciez to nie oni wywolali wojne Balkanska 90-tych lat..... i wogole sa juz staruszkami!!!
Napisales ze "Franjo Tudman, nie potepil tego ruchu"... ale co miał robić? - Przeciez nie kala sie wlasnego gniazda gdy wróg u bram!
M.
Cromaniak

Postnapisał(a) M. » 04.03.2004 00:38

Poza Polską wszystkie kraje uczestniczyły w wojnie po tamtej stronie.Na koniec tak samo wylądowały pod ruskim butem, co ciekawe ani oni nie byli za to prześladowani w Ukłedzie Warszawskim,ani my nie mieliśmy szczególnych forów.A swoją drogą:gdybyśmy mieli w 1989 roku polityka formatu Franjo Tudjmana zamiast dupy z uszami Mazowieckiego...
....Leon2...

Postnapisał(a) ....Leon2... » 04.03.2004 10:12

...tak, jako Chorwat nie mowie ze ustaszow nie bilo, i ze nie bily ony po zlej stronie na tej wojnie, ale sprubuje bardzo ale to bardzo uproscic sprawe tumaczanc te fakty tak: Przed II wojnom bila Jugoslawia Krulewstwo, monarchami bila dinastija serbskej rodziny z Belgradu, przeszladowali komunistow ruznich narodowosci, oraz Chorwatow, Slowencow i Bosniakow. Przed II wojnom dinastia uciekla do Angli zostawiajanc podpisana umowe o pakcie z Niemcamy. Po paru dniach prziszli Niemci i podpisali tez (jeszcze nie bylo wojska). Potem powstale demonstracje i ruch antifaszistow i komunistow (TITA) i zaczela sie maniana. Niemci jednak nie mialy zbitnej ochoty naganiac sie po tutejszich gurach i lasach za antifaszistamy i znalazli sobie podobnich ale lokalnich. Znajanc ze Chorwaci od zawsze chciali wolnosc i niepodleglosc, to im obiecali, zamontowali im zand ministrow prezidenta, dali munduri, bron i wio przeciw wszistkim w imie wolnej Chorwacji. Jednak w czasie wojni II i szczegolnie po wojnie Serbska diplomacja i loby bardzo dobrze ukriwali fakt ze taky faszistowski zand istnial tez i w Serbi w Belgradzie na czele ktorego bil niejaki Ljotić (przeszladowanie i mordowanie rodzin zydowskik, chorwackich, wegierskich, bosniackich i ciganskich oraz antifaszistow bez wzglendu na narodowosc w tym duzo Serbow tez) i jego policja oraz jeksze wiekszy zbiri CZETNICY. Czetnicy sa reszta krolewskiego wojska ktore przeszlo na strone Niemcow i Wlochow i zabialy wszistkich od antifaszistow (tez Serbskich) zydow ("jewreji" jak ich oni naziwaja) oraz bardzo chentnie chorwatow (jako katolikow) i bosniakow i albancow (jako muzlimanow). W Serbii ich szefem bil general Dražo Mihajlović, a w Chorwacji pop prawoslawni Đujić. Bily charakeristiczny bo mialy czarne mundury i dluge wlosi i brody. Ciekawostka z nimy jest take ze do 1943 dostawali zloto (od Anglikow) z Londinu bo tam krol nie mog prziznac ze jego wojsko walczy razem z Niemcamy jako fasisci. Prawda sie okazal dopiero jak Angelsci oficerowie odwiedzili Tita w czasie bitwi na Neretwie co jest tez pokazane na filmie "Bitwa na Neretvi". Niestety wiele czetnikow przez koligacje i za piniendzi po drugej wojnie przeszlo w ruch partizantow jakbi nigdy nic ( z chitoriji sa znane take przipadki). Chorwacki ustasze jednak mialy gorszi los. Zaczeli sie cofac z niemcamy (wojsko niemiecke oraz rodzine bogatich niemcow, wegrow i chorwatow rolnikow z Vojvodini (teras czensc Serbi). Na koncu znalazli sie wszisci w pod Alpami w dolinie miendzi Sloweniom i Austriom (teras Austria). Z jednej strony Angelske wojsko, w srodku niemiecke wojsko, ciwile, ustasze i chorwacke wojsko poborowe domobrani a z trzeciej strony partizanci. Anglici zabrali niemieckich zolniezy i ciwilow, a za niemiecke piano oficer angielski zostawil partizantom ustaszow i ciwile chorwackie. Ciwile zostali pogoniony oprucz znanich rodzin proniemieckich i ustaszowskich a wojsko ustaszowske i domobranske zostalo zabite na miejscu lub na drodze "menki krzikowej" jak ja puzniej nazwano. Od Blajburgu jak sie naziwa ta dolina gdzie zostalo zabite wiele ustaszow do Zagrzebia jest wiele jaskin-grot wipewnionych szkieletamy zolniezow oraz klerikow i siustr zakonich (bo katolici). Bil to jakisz sposob odwetu za wszistko z II wojni swatowej. Zaglady zrobili czetnici co przeszli w szeregi antyfaszistow, ogolili sie i na czapki wszili gwiazdi. W tych 20-25 dni zostalo zabito kolo 20.000 osob. Akcja kierowal general nie pamientam mu teras nazwiska ale wiem ze bil w czasie ostaniego konfliktu w Kninie nibi jakisz przeident i ze ostatnio zmarl w Belgradzie. Pisze to tylko po to ze by powiedziec ze nie tylko chorwaci w czasie drugej wojni bili po zlej stronie i ze mi nie pasuje ciagle wciskanie za II wojne swiatowom bo wiele Chorwatow bilo antifaszistami (wiele z mojej rodziny, wojkow matky co zgineli na Neretvie) a i sam Tuđman bil znanim partizantem dowudcom z II wojni swiatowej.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Postnapisał(a) Piotr Lutynski » 04.03.2004 10:29

M. napisał(a):Poza Polską wszystkie kraje uczestniczyły w wojnie po tamtej stronie.Na koniec tak samo wylądowały pod ruskim butem, co ciekawe ani oni nie byli za to prześladowani w Ukłedzie Warszawskim,ani my nie mieliśmy szczególnych forów.A swoją drogą:gdybyśmy mieli w 1989 roku polityka formatu Franjo Tudjmana zamiast dupy z uszami Mazowieckiego...

No nie przesadzaj.... wielu krajom sie nie podobaly "niemieckie porzadki" ale Polska jako jedyna "postawila sie".....

Piotr
Ostatnio edytowano 04.03.2004 10:35 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
Piotr Lutynski
Cromaniak

Postnapisał(a) Piotr Lutynski » 04.03.2004 10:33

Jest jeszcze jedno.... serbscy nacjonalisci lat 90-ych ktorzy rozpetaki pieklo na Balkanach o progu XXI wieku powolywali sie na ustaszy i nazywali broniacych sie chorwatow faszystami sami pacyfikujac cale wioski i miasteczka postepowali tak samo jak jak to robili niemieccy faszysci w Polsce i wielu innych krajach europy.

Piotr
...leon2

Postnapisał(a) ...leon2 » 04.03.2004 12:49

...ten general o zarzandal zabianiem rozbrojonich ustaszow i domobranow mial na imie Simo Dubajić...
Łukasz
Cromaniak

Postnapisał(a) Łukasz » 04.03.2004 14:10

Fakt istnienia Serbów współpracujących z faszystami jest rzeczywiście bardzo dobrze przez Serbów zamazany. Ja osobiście dowiedziałem się tego dopiero z Jugosłowiańskiego filmu "Okupacja w 26 Obrazach". Wprawdzie to był w dużej mierze film propagandowy ale pare ciekawych rzeczy się z niego dowiedziałem są tam też bardzo ładne zdjęcia Dubrovnika. Pytałem kiedyś na forum czy ktoś go widział ale był zupełny brak oddzewu więc pewnie jestem jedynym forumowiczem, który miał okazje go oglądnąć.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Postnapisał(a) Piotr Lutynski » 04.03.2004 14:35

Łukasz napisał(a):Fakt istnienia Serbów współpracujących z faszystami jest rzeczywiście bardzo dobrze przez Serbów zamazany. Ja osobiście dowiedziałem się tego dopiero z Jugosłowiańskiego filmu "Okupacja w 26 Obrazach". Wprawdzie to był w dużej mierze film propagandowy ale pare ciekawych rzeczy się z niego dowiedziałem są tam też bardzo ładne zdjęcia Dubrovnika. Pytałem kiedyś na forum czy ktoś go widział ale był zupełny brak oddzewu więc pewnie jestem jedynym forumowiczem, który miał okazje go oglądnąć.

Łukasz... ale Ty mnie nie zrozumiałeś... chodzi mi o to ze postepowanie Serbow (oczywiscie ze nie mozna mowic o wszystkich) w czasie ostatniego konfliktu na Balkanach bylo na wskros faszystowskie.....

Piotr
marcin80
Globtroter

Postnapisał(a) marcin80 » 04.03.2004 16:24

Do M. NIe rozumiem dlaczego obrazasz Mazowieckiego(najlepszego premiera w historii III RP) i na doatek porownujesz go do Tjudmana. Nie iwem czy pamietasz ale Mazowiecki byl wyslannikiem z ramienia ONZ w Bosnii ds zbrodni i byl chwalony za swoja praca (nawet chciano go zglosic do Nagrody Nobla).Natomiast Tjudman i tu cytuje prokurator z Hagi " gdyby zyl postawilbym go przed trybunalem podobnie jak Milosevica".
Czy nie jaka przepasc ich dzieli???

Do PIotra:
Widze zu w sowim poprzednim poscie uzylem zbyt wielu skrotow myslowych. Spiesze z wyjasnieniami.
Ustaszowcy dzialali po II WS gdzies do lat 80. Dzialil glownie na emigracji bardziej jako mafia i wykorzystujaca do swoich celow nawet Serbow. Wiecj o tym mozna przeczytac w ksiazce Bulatovica "Ludzie o czterech palcach". Ich najkrwawsze akcje:

a) W 1962 r. podczas ataku bombowego na jugosłowiański konsulat w niemieckim Bad Goldbergu zginął pracownik tej placówki.
b) Trzy lata później ustasze ciężko ranili konsula SFRJ w Monachium Andriję Klaricia.
c) W 1968 r. podłożyli bombę pod jednym z belgradzkich kin – w wyniku tej akcji jedna osoba poniosła śmierć, zaś 85 zostało rannych.
d) W latach 70. ich działalność była jeszcze lepiej zorganizowana – przeprowadzili wiele bardzo spektakularnych akcji na Zachodzie, coraz częściej też udawało im się przenikać z bronią do Jugosławii. Głośnym echem na świecie odbił się zamach bombowy na samolot linii JAT, lecący z Kopenhagi do Zagrzebia. Zginęło wówczas 26 osób. n Rok później czterech ustaszy porwało samolot amerykańskich linii TWA. W strzelaninie z terrorystami zginął amerykański policjant.

Teraz ustaszowcy nie sa juz skrytobojcami przeksztalcili sie w sile polityczna ktora glosi halso az do Drina, co moze budzic niepokj wsrod Bosniakow. Ponadto popieral ich sam Tjudman i to juz wtedy gdy wojna byla zakonczona!!!

A co do bylych szefow organizacji to co ze byli oni juz starszukami po powrocie. Nie wiem czy wiesz ale wszyscy oni utrzymywali ze panstwo chorwackie trwa nieprzestanie od 1942 roku, slynny proces Szakica ktroy byl komendantem obozu koncentracyjnego w Jasonevcu w którym poniosło śmierć kilkaset tysięcy Serbów, Żydów i Cyganów podczas rozprawy sadowej powiedzial ze gdyby raz jeszcze byl komendantem to zrobilby to samo!!!
Za czasow Tjudmana powrocili ludzie zwiazani z ruchem ustaszowcow ale juz tego z czasow powojennych. I zostaja politykami!!!

I to jest najgorsze ze Tjudman tego nigdy nie potepil!!
Łukasz
Cromaniak

Postnapisał(a) Łukasz » 04.03.2004 17:12

Ty coś cytujesz czy sam posiadasz taką wiedzę o działalności ustaszowców?
A co do meritum to Chorwaci po prostu próbowali walczyć o niepodległość. Nawet jeżeli czasami nie najmądrzej. Przecież Polacy też nie potępili np. Powstańców Styczniowych za każdy atak na carskiego urzędnika. Idąc Twoim tokiem rozumowania to właśnie to powinien zrobić w 1919 Piłsudski.
Chorwaci na szczeście mieli odpowiedniego przywódce, który uznał, że żeby naród istniał i się rozwijał potrzebuje niepodległości i rozsądnych granic. Gdyby Chorwaci posłuchali ONZ i czekali to by się doczekali losu Bośniaków w Srebrenicy (pod flagą ONZ)
A co do Mazowieckiego to na bałkanach był figurantem a zanim będziemy dyskutować o jego świętości to poczekajmy aż oceni swoje postępowanie z lat 50.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone