Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krótko i na temat

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka Śrubkowska
Globtroter
Krótko i na temat

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka Śrubkowska » 19.05.2009 09:45

Czytam i czytam to forum i coraz mniej zaczynam rozumieć.... Byłam w chorwacji dwa lata temu i wtedy takich problemów z autostradami, objazdami ip itd to nie było. Mam dwa zasadnicze pytania.
1. Jakie dokumenty potrzebne są na wyjazd do chorwacji?
(jeśli to już było to niech ktoś mnie odesle do linka)
2. Czy ktoś jechał przez Węgry? czy tam są jakies nowe objazdy płatne? Winiety? Cokolwiek o Węgrzech jako przelotówki na Cro.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.05.2009 09:56

odpowiedzi na Twoje pytania są niemal w każdym wątku, bo to ulubione tematy :wink:

ad.1. teoretycznie paszport, ale spokojnie, bez problemów dowód

ad.2. większość jeździ przez Węgry, omijajac autostrady lub nie, ergo - kupując winietę lub nie

a co masz na myśli pisząc o "płatnych objazdach"? bo z zasady, jak ktoś chce coś objechać, to po to żeby nie płacić za to, co objeżdża, albo, żeby było szybciej (choć czasem dalej, a czasem bliżej :roll: )
Agnieszka Śrubkowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka Śrubkowska » 19.05.2009 10:01

no dobra sforułowanie "płatne objazdy" trochę bardzo nie trafne :) w wkażdym watku coś jest ale kazdy tyle pisze że na koniec to i tak nic nie wiadomo... ludzie np odsyłaja do wątków gdzie to jeszcze mowa o tym że potrzebna jest zielona karta pojazdu... a jak zaczna pisać o tym słynnym rondzie za które się płaci 150 euro mandatu to już sama się zastanawiem jak dojechać do tej Chorwacji
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.05.2009 10:36

Agnieszka Śrubkowska napisał(a):Czytam i czytam to forum i coraz mniej zaczynam rozumieć.... Byłam w chorwacji dwa lata temu i wtedy takich problemów z autostradami, objazdami ip itd to nie było. Mam dwa zasadnicze pytania.
2. Czy ktoś jechał przez Węgry? czy tam są jakies nowe objazdy płatne? Winiety? Cokolwiek o Węgrzech jako przelotówki na Cro.

Czytam i czytam ten post i coraz mniej zaczyna rozumieć :wink:

1. Dokumenty na wjazd do Chorwacji w 2009 roku potrzebne takie same jak w 2007 roku

2. Przez Węgry jechała Agnieszka Śrubkowska vel Agnieszka Śrubka :wink: (wg darka1 :wink: :lol:)
Ostatnio edytowano 19.05.2009 10:37 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 19.05.2009 10:36

e tam, rondo to chyba Slowenia i naprawde dokladnie jest wyjasnione jak jechac zeby nie placic. Mosqito rozpisał wszystko dokladnie, a zielona karta do BiH czyli jak chcesz jechac do Dubrownika :roll:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.05.2009 10:49

No, nie bądźmy tacy. Dziecko pyta grzecznie, więc wypada odpowiedzieć.
Agnieszko.
Radzę jednak wziąć paszport.. nigdy nie wiadomo .. lepiej go mieć.
Węgry - stanowczo polecam śmignąć autostradami, bo na Węgrzech niestety kryzys już od kilku lat i zauważyliśmy, że drogi z roku na rok coraz bardziej wyjeżdżone, więc lepiej autostradą.
Kup winetkę, nie żałuj tych 1500 forint (lub ileś tam) ... cóż to jest.. ok. 20-22 zł .. i masz z głowy.
pozdrawiam i życzę szerokiej drogi
Jn
Agnieszka Śrubkowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka Śrubkowska » 19.05.2009 12:10

Panie Januszu Bajcer Moderatorze i Opiekunie działu :)
Jechałam przez Węgry ale jechałam tez przez Słowenię i tam jak widać i słychac wiele się zmieniło, więc ostrożna pytam zawczasu....
Co do winietki to pobuszowałam trochę juz na necie i wiem że trzeba kupić...

P.S. Dlaczego "Dziecko"?? :)

Janniko dziękuję za wyrozumiałość :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.05.2009 12:21

Agnieszka Śrubkowska napisał(a):P.S. Dlaczego "Dziecko"?? :)
Janniko dziękuję za wyrozumiałość :wink:

No bo pisałaś, że w zeszłym roku byłaś z rodzicami, to sobie pomyślałem, żeś jeszcze dziewczę młode, więc tak delikatnie chciałem...
pozrdo
:oops: :P
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.05.2009 13:57

No i oklepany temat - Dowód czy paszport?
Jeden i drugi dokument uprawnia do przekroczenia granicy HR (umowa dwustronna).
Ale korzystanie z opieki zdrowotnej jako turysta to inna para kaloszy - należy posługiwać się paszportem.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.05.2009 17:13

Agnieszka Śrubkowska napisał(a):Czytam i czytam to forum i coraz mniej zaczynam rozumieć.... Byłam w chorwacji dwa lata temu i wtedy takich problemów z autostradami, objazdami ip itd to nie było. Mam dwa zasadnicze pytania.

Pomóżcie koleżance Agatce Śrubce z Gdańska. Bądżcie uprzejmi. Koleżanka wywodzi się z kolebki Solidarności, trzeba udzielić jej wiążących odpowiedzi.
Agnieszka Śrubkowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka Śrubkowska » 19.05.2009 19:07

Dziękuje wszystkik jakże nielicznym Cromaniakom, którzy udzielili mi odpowiedzi. Zamykam wątek... jeszczenie na klucz, bo byc może znów będe czegoś potrzebować a w tym nawale informacji się zgubię...

Dziękuję :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone