Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koncert Budgie - Kraków "Lochness" 29.04.2009

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak
Koncert Budgie - Kraków "Lochness" 29.04.2009

Postnapisał(a) janniko » 29.04.2009 23:06

Dobra vecer
Właśnie wróciliśmy całą rodzinką z koncertu Budgie (synek 13 lat - uczy się rozpoznawać dobrą muzykę rock'ową).
Koncert fenomenalny! Totalny, makabryczny rock'owy czad!!!!!!!
Każdemu, kto choć trochę lubi dobrego ciężkiego rock'a gorąco polecam. Jeszcze przez kilka dni grają trasę po Polsce.

Lider, basista i vocalista, ma 59 lat!!! Każdemu życzę takiej energii i kondycji w tym wieku.. a niech go... :D :P
Zespół zyskał na nowym gitarzyście. Koleś jest niesamowity. Wymiata jak stara rock'owa miotła. Dokooptował do grupy 2 lata temu. Przedtem grał w Dio, czyli też szczyty.... Mistrz metalowej gitarowej poezji!!!

Jedynym mankamentem było nie do końca dopracowane nagłośnienie kolumn z przodu, czego muzycy słyszeć nie mogli. W części utworów po prostu bas zlewał się z stopą, lub z sfuzowaną gitarą..

Ballady brzmiały pięknie.

Czemu żadna z naszych rodzimych kapel nawet w połowie nie potrafi osiągnąć takiego rock'owego kunsztu??!! :twisted:
A zaznaczyć trzeba, że Budgie wcale nie należą do czołówki angielskiego rock'a.... więc nie ma po prostu co porównywać.

Jednym słowem - totalne zadowolenie. Trochę wszyscy ogłuchliśmy, a synek jest szczęśliwy bo stał tuż przy scenie i gitarzysta przybił mu piątkę!

Jutra zamieszczę kilka zdjęć zrobionych badziewną komórką. Wyszły fatalnie, ale zawsze coś tam widać.

pozdro
osito1963
Croentuzjasta

Postnapisał(a) osito1963 » 30.04.2009 05:22

Zazdroszczę!! Też bym się wybrał, tylko ta praca i brak czasu :(
Pozdrawiam :D
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 30.04.2009 07:26

I kilka fotek zrobionych komórką... więc raczej tylko jako taki zarys koncertu.. 8)
A na ostatnim zdjęciu żółtą strzałeczką wskazany jest najmłodszy uczestnik koncertu (za 22 dni = 13 lat), czyli nasz młody!!! Nawet mu się podobało!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do dziś mam jeszcze uszy przytkane! ... it's real rock'n'roll

pozdro
:P
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2009 09:06

Qrwa rewelacja - szkoda że mnie tam nie było.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.04.2009 09:51

Janniko, czy to ta kapela :?: :wink:
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 30.04.2009 12:52

Janusz Bajcer napisał(a):Janniko, czy to ta kapela :?: :wink:

Janusz - to TA grupa!
Ale szczerze przyznam, że to na Youtube, to nawet po części nie oddaje tego, co się DZIAŁO na koncercie!
Po pierwsze primo - nowy gitarzysta wywodzi się z dobrej nardrockowo-metalowej szkoły (http://pl.wikipedia.org/wiki/Craig_Goldy) i nadaje zespołowi potężnego brzmienia. Moim zdaniem w porównaniu do tego gitarzysty z YouTube, to obecny nadaje zespołowi zupełnie nowej (b. dobrej) jakości!

Po drugie primo - ten utwór jakiś taki archaiczno-niemrawy, a na koncercie była doskonała mieszanka starych przebojów w nowej aranżacji i trochę nowych, może już nie tak błyskotliwych ale za to dobrze się ich słucha, bo są bardziej nowoczesne!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.04.2009 15:49

"Metalu" w muzyce nie trawię - to nie moje klimaty, wolę spokojniejszą muzykę.
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 30.04.2009 16:58

W latach 70 tych - to byla jednak pierwsza liga :!:
Przypomnijmy młodzszym , ile czadu daje trzech skromnych facetów :wink: :D
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 30.04.2009 16:59

Janusz Bajcer napisał(a):"Metalu" w muzyce nie trawię - to nie moje klimaty, wolę spokojniejszą muzykę.

To nie metal tylko stary dobry HARD :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.04.2009 17:15

Jak zwał tak zwał - ani metal ani HARD nie powala mnie na kolana :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2009 17:15

mkm napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):"Metalu" w muzyce nie trawię - to nie moje klimaty, wolę spokojniejszą muzykę.

To nie metal tylko stary dobry HARD :D

Dokładnie :idea: :wink:

Też zaliczyłem ich koncert w Krakowie tyle, że......w latach 80-tych 8) :lol:

Budgie - Time to Remember
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 30.04.2009 18:23

Piotrek_B napisał(a):...
Też zaliczyłem ich koncert w Krakowie tyle, że......w latach 80-tych 8) :lol:

To był bodajże ... 1981, może '82 rok.
Zdaje się że .. sierpień.
Urywki któregoś z koncertów puszczali nawet w radiowej "Trójce".
Słuchaliśmy "tego" w kawiarence na campie w Łebie.

P.s.... a koncertowali wtedy i u nas, w Białymstoku ( 8O :D )
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 30.04.2009 19:21

Gdzieś wyczytałem, że w Białym Stoku Budgie dali jeden z najlepszych koncertów w Polsce.. :)
A co do Hard czy Metal, to ja jestem od małego zaciekłym hardowcem, wychowałem się na Hendrixie, potem na Sabbatach, Thin Lizy, potem dopiero przyszli Purple i Zeppelini, byli jeszcze Nazareth i Uriah Heep i inni i inni..
Przez długi czas opierałem się przed Metalem, ale w ostatnich latach wysłuchałem cierpliwie kilka metalowych kapel, poleconych mi przez moich wychowanków, i ... przekonałem się do niektórych stylów metalu.
Np. polecam gorąco ostatnią płytę Mostodon "Crack of Sky", poza tym z trochę starszych Stone Tample Pilot, Type Of Negativ itp... jest czego słuchać. Ale oczywiście zawsze wracam do Sabbathów, Zepów i Purpli.. he he ... i nawet Nazaretów..

A wracając do Budgie, to wczoraj wykonali oba wyżej przetoczone kawałki.. miodzio !
A BREADFAN tak wypierdzielili, że kurde molek!!! Wypad z gaci!

Janusz, rozumiem, że nie każdy musi lubić taką muzykę... a ja ją kocham i nawet sobie chyba zapiszę w testamencie by na moim pogrzebie obowiązkowo puścić kilka dobrych ballad hard rock'owych, mam takich kilka na myśli... z mocnym "wypierdem"... tak żeby mi się wygodnie leżało w czasie "ostatniej podróży"... nie chcę żadnych tam pierdzielonych kościelno-słowiańskich miauczeń!

PS
We wrześniu w Krakowie mają być Nazareth. Już odkładam na bilety. Oczywiście idziemy całą rodzinką!..
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 01.05.2009 19:30

janniko napisał(a):Gdzieś wyczytałem, że w Białym Stoku Budgie dali jeden z najlepszych koncertów w Polsce.. :)
A co do Hard czy Metal, to ja jestem od małego zaciekłym hardowcem, wychowałem się na Hendrixie, potem na Sabbatach, Thin Lizy, potem dopiero przyszli Purple i Zeppelini, byli jeszcze Nazareth i Uriah Heep i inni i inni..
Przez długi czas opierałem się przed Metalem, ale w ostatnich latach wysłuchałem cierpliwie kilka metalowych kapel, poleconych mi przez moich wychowanków, i ... przekonałem się do niektórych stylów metalu.
Np. polecam gorąco ostatnią płytę Mostodon "Crack of Sky", poza tym z trochę starszych Stone Tample Pilot, Type Of Negativ itp... jest czego słuchać. Ale oczywiście zawsze wracam do Sabbathów, Zepów i Purpli.. he he ... i nawet Nazaretów..

A wracając do Budgie, to wczoraj wykonali oba wyżej przetoczone kawałki.. miodzio !
A BREADFAN tak wypierdzielili, że kurde molek!!! Wypad z gaci!

Janusz, rozumiem, że nie każdy musi lubić taką muzykę... a ja ją kocham i nawet sobie chyba zapiszę w testamencie by na moim pogrzebie obowiązkowo puścić kilka dobrych ballad hard rock'owych, mam takich kilka na myśli... z mocnym "wypierdem"... tak żeby mi się wygodnie leżało w czasie "ostatniej podróży"... nie chcę żadnych tam pierdzielonych kościelno-słowiańskich miauczeń!

PS
We wrześniu w Krakowie mają być Nazareth. Już odkładam na bilety. Oczywiście idziemy całą rodzinką!..

Muzycznie jesteś bardzo poprawny :wink: :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2009 19:58

Jaki metal toż to hard rock w najlepszym wydaniu - tylko głuchy tego nie doceni. Lepsze to 100 razy niż kocie chorwackie disco - polo z tego radyjka co go słuchacie.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.