Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 18.08.2016 06:45

Dla kogoś kto nie cierpi na lęk wysokości drogi hvarskie wydają się być ok i miejscami takie są, ale dla kogoś kto cierpi na tą fobie to już nie do końca. Przerabiać to właśnie teraz. Kolega na to cierpi i serce mi się ściska widządz jak momentami się męczy. Staramy się aby go nie stresować i odpuszczamy ekstremalne wycieczki typu zatunelowa cześć czy stara droga do Hvaru. Jest nam o tyle łatwiej z takich wycieczek zrezygnować bo jesteśmy tu już szósty raz i możemy wiele punktów na Hvarze odpuścić.
Ostatnio edytowano 18.08.2016 10:31 przez Basik_63, łącznie edytowano 2 razy
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 18.08.2016 09:06

banankochan napisał(a):
Daj namiar na dostawcę wina????? :) :) PLISSSS

Ja z czystym sumieniem mogę polecić wina i przetwory od Babića.
Wytrawne winko bardzo dobre, a prośek rewelacja.
Niektórzy mówią, że najlepszy na Hvarze.
Nie piłem wszystkich, ale z pięciu różnych źródeł akurat to wino wygrywa bezapelacyjnie.
Podobno jako jedyny lub jeden z nielicznych na Hvarze, gospodarz Babić robi ów prośek na drożdżach i nie wspomaga cukrem...

Powyższe namiary i info otrzymałem od stałych bywalców Hvaru i naszych znajomych z forum
Zosi & Piotra.... pozdrawiam :papa:

Spróbowałem i polecam.

Stoisko znajduje się przy drodze do Ivana i Nedjelji, chyba pierwsze gospodarstwo w Ivan Dolac, kilkaset metrów od rozjazdu Zavala/Ivan Dolac (oczywiście po prawej stronie :wink: ).
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 18.08.2016 09:27

Witam wszystkich miłośników Wyspy Hvar :D
Ostatnio edytowano 18.08.2016 10:41 przez osjann, łącznie edytowano 1 raz
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 18.08.2016 09:32

Basik_63 napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):A w którym miejscu w Jelsie ta konoba Nono sie znajduje...? :papa:

Trudno mi tak wytłumaczyć. Trzeba na Rivie zapuścić się przy fontannie w jedną z uliczek. Wiszą zresztą drogowskazy. Jak będę dzisiaj latały po Jelsie to zwrócę uwagę gdzie dokładnie taki wisi.

Dzięki ... na pewno znajdziemy...

Ciekawy jestem jak tam Chorwaci znieśli wczorajszą porażkę ich drużyny piłkarzy ręcznych z Polakami w ćwierćfinale igrzysk... :papa:
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 18.08.2016 09:59

krispinus napisał(a):
banankochan napisał(a):
Daj namiar na dostawcę wina????? :) :) PLISSSS

Ja z czystym sumieniem mogę polecić wina i przetwory od Babića.
Wytrawne winko bardzo dobre, a prośek rewelacja.
Niektórzy mówią, że najlepszy na Hvarze.
Nie piłem wszystkich, ale z pięciu różnych źródeł akurat to wino wygrywa bezapelacyjnie.
Podobno jako jedyny lub jeden z nielicznych na Hvarze, gospodarz Babić robi ów prośek na drożdżach i nie wspomaga cukrem...

Powyższe namiary i info otrzymałem od stałych bywalców Hvaru i naszych znajomych z forum
Zosi & Piotra.... pozdrawiam :papa:

Spróbowałem i polecam.

Stoisko znajduje się przy drodze do Ivana i Nedjelji, chyba pierwsze gospodarstwo w Ivan Dolac, kilkaset metrów od rozjazdu Zavala/Ivan Dolac (oczywiście po prawej stronie :wink: ).

rozumiem, że na rozjeździe "zavala ivan dolac" skręcam w prawo na ivan dolac i po kilkuset metrach po prawej stronie pierwsze stoisko ?? :)
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 18.08.2016 10:17

Informacje nie do końca dokładne, nie kilkaset metrów, tylko około 3km od rozjazdu, zaraz za tablicą z nazwą miejscowości w Ivan Dolac, fakt, po prawej stronie, ale nie stoisko, tylko taka mała winnica z charakterystyczną bramką. Co do jakości wina z tego miejsca się nie wypowiadam. Kupowałem tam ładnych parę lat temu. Być może od tego czasu się zmieniło na plus..
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 18.08.2016 10:38

mariusz_77 napisał(a):
Basik_63 napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):A w którym miejscu w Jelsie ta konoba Nono sie znajduje...? :papa:

Trudno mi tak wytłumaczyć. Trzeba na Rivie zapuścić się przy fontannie w jedną z uliczek. Wiszą zresztą drogowskazy. Jak będę dzisiaj latały po Jelsie to zwrócę uwagę gdzie dokładnie taki wisi.

Ciekawy jestem jak tam Chorwaci znieśli wczorajszą porażkę ich drużyny piłkarzy ręcznych z Polakami w ćwierćfinale igrzysk... :papa:

Trochę im smutno dlatego nasz gospodarz podlał tą porażkę Metaksą. ;)
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 18.08.2016 12:15

Basik_63 napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):
Basik_63 napisał(a):

Trochę im smutno dlatego nasz gospodarz podlał tą porażkę Metaksą. ;)

Barbaro a ludzi na Hvarze w tym roku sporo?? ciężko będzie ze znaleźieniem kwatery na koniec sierpnia??
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 18.08.2016 16:44

Ludzi multum. Wracając dzisiaj iz Hvaru zerknęliśmy z góry na Dubovicę. Mówię Wam horror. Mała plaża, a ludzi jeden na drugim. Trudno mi powiedzieć jak będzie we wrześniu. My nigdy nie jeździmy w ciemno ale dlatego, że zawsze stacjonujemy u zaprzyjaźnionych Chorwatów.
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 18.08.2016 17:10

Jestem od tygodnia w Jelsa Vitarnija i mam trochę inne zdanie.. :D
Co prawda to mój pierwszy raz na Hvarze, ale codziennie zaliczamy inną plażę, skałki (wczoraj np. Zavala, Sv. Nediela) Dziś Vrboska, Soline i z drugiej strony przy Camp Nudist i ludzi jak dla mnie w sam raz :)
Nie mamy problemu ze znalezieniem miejsca, nawet z większym psiakiem :) Zawsze gdzieś są miejsca że nie ma ludzi albo jest mało ludzi.
Pozdrawiam.
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 18.08.2016 17:13

I ważna wiadomość z ostatniej chwili !!
O ZGROZO !!!
Dziś w godzinach popołudniowych w okolicach Vrboski pokazała się chmura i kilka razy zagrzmiało !! :D :D :D
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 18.08.2016 17:23

Tomasz61 napisał(a):Informacje nie do końca dokładne, nie kilkaset metrów, tylko około 3km od rozjazdu, zaraz za tablicą z nazwą miejscowości w Ivan Dolac, fakt, po prawej stronie, ale nie stoisko, tylko taka mała winnica z charakterystyczną bramką. Co do jakości wina z tego miejsca się nie wypowiadam. Kupowałem tam ładnych parę lat temu. Być może od tego czasu się zmieniło na plus..

8O 8O 8O

Piszesz z takim przekonaniem, jakbyś tam ze mną był...
Tyle, że ja byłem tam w czerwcu tego roku, a Ty "ładnych parę lat temu" :?
Chodzi Ci o całkiem inne miejsce, a Twój sprzeciw wobec mojego wpisu zadziwiający :roll:

Gospodarstwo Babić, o którym ja piszę jest tutaj:

https://www.google.pl/maps/@43.1234651, ... 56!6m1!1e1

banankochan napisał(a):rozumiem, że na rozjeździe "zavala ivan dolac" skręcam w prawo na ivan dolac i po kilkuset metrach po prawej stronie pierwsze stoisko ?? :)

Dokładnie tak.
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 18.08.2016 19:06

krispinus napisał(a):Piszesz z takim przekonaniem, jakbyś tam ze mną był...
Tyle, że ja byłem tam w czerwcu tego roku, a Ty "ładnych parę lat temu" :?
Chodzi Ci o całkiem inne miejsce, a Twój sprzeciw wobec mojego wpisu zadziwiający :roll:

Pomyliłem się, przyznaję i zwracam honor. Co do ścisłości, to nie sprzeciwiałem się, tylko chciałem sprostować. Pisałeś o stoisku, a to co pokazuje Street view trudno tak nazwać i nie wiedząc, że ktoś tam sprzedaje wino, trudno tam trafić. Faktycznie, nigdy tam nie kupowałem wina, bo i też nie wiedziałem że można tam je kupić. Miejsce, które wskazałem jest bardziej widoczne i i jest tam informacje o tym co można kupić. Pisałem, że kupowałem tam parę lat temu, a nie że byłem parę lat temu. W Bojanić jestem co roku i drogą do tunelu jeżdżę za każdym razem co najmniej kilkanaście razy, ale to miejsce jest tak niepozorne w porównaniu do innych miejsc sprzedaży wina, że można go zupełnie nie zauważyć. Chociaż od zeszłego roku mogło się coś zmienić i w tej chwili może być tam już jakiś punkt sprzedaży. W tej chwili nie jestem pewien, będę we wrześniu, to zwrócę uwagę na to miejsce. Niby drogę do Bojanić znam, ale rok przerwy i szczegóły umykają z pamięci.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 18.08.2016 19:44

RONINEK napisał(a):Jestem od tygodnia w Jelsa Vitarnija i mam trochę inne zdanie.. :D
Co prawda to mój pierwszy raz na Hvarze, ale codziennie zaliczamy inną plażę, skałki (wczoraj np. Zavala, Sv. Nediela) Dziś Vrboska, Soline i z drugiej strony przy Camp Nudist i ludzi jak dla mnie w sam raz :)
Nie mamy problemu ze znalezieniem miejsca, nawet z większym psiakiem :) Zawsze gdzieś są miejsca że nie ma ludzi albo jest mało ludzi.
Pozdrawiam.

Ależ masz w zupełności rację. Ja się odniosłem do jednej konkretnej plaży. We wcześniejszych latach na Dubovicy bywało niewielu turystów, pewnie ze względu na zejście do niej, a dzisiaj było na niej mnóstwo ludków. :)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 18.08.2016 21:57

Tomasz61 napisał(a):....to co pokazuje Street view trudno tak nazwać i nie wiedząc, że ktoś tam sprzedaje wino, trudno tam trafić. Faktycznie, nigdy tam nie kupowałem wina, bo i też nie wiedziałem że można tam je kupić...

:roll:

Jakiś Tomuś dalej nieogarnięty jesteś....

Paczałeś na datę kiedy wózek gugla przemierzał hvarskie południowe wybrzeże ??

Napomknę... listopad 2011 :|

Komu niby miałby Pan Babić wystawiać przy drodze własne przetwory :?

Wierz mi, że kiedy kupowałem u nich produkty, stoisko było bogato zastawione i zapewne takoż ono wygląda w całym sezonie.

Obrazek

I naprawdę nietrudno tam trafić i trudno przeoczyć :oczko_usmiech:

Co do przyznania racji z Twojej strony i zwracania honoru, dziękuję i pochwalam - wykazałeś się cechą nader rzadko spotykaną na tym forum :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 168
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone