Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka fotek z Dalmacji - 2010

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 19.07.2010 12:08

Witam. Przepiękne zdjęcia. Można się rozmarzyć.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 19.07.2010 12:49

Roksa_ napisał(a):czy rzeczywiście jest duża różnica między RAW, a narmalnym zdjęciem?

Różnica jest taka, że RAW nie jest zdjęciem (plikiem graficznym) tak jak jpg.

JPG można zrzucić z aparatu i oglądać, bo jest zdjęciem w czystej postaci.

Plików RAW po zrzuceniu z aparatu nie da się oglądać, bo to plik z surowymi danymi, a nie z obrazkiem (nazwijmy go dla uproszczenia negatywem). Trzeba go najpierw "wywołać", czyli przerobić na plik z obrazkiem ;)

Panimajesz?

Ale odpowiadając wprost na Twoje pytanie:
1. Jeśli plik RAW przekonwertujesz na jpg i zapiszesz bez żadnych zmian, to różnica jest żadna.
2. Jeśli zamierzasz wprowadzać zmiany (korygować balans bieli, rozjaśniać, przyciemniać, prostować, kadrować, retuszować, czy w inny sposób oszukiwać ;) ), to czyniąc to na pliku jpg będziesz miała straty na jakości.
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 19.07.2010 12:51

Roksa_ napisał(a):Ale miłe dla oka obrazy. Pięknie!

I jeszcze takie pytanko, czy rzeczywiście jest duża różnica między RAW, a narmalnym zdjęciem? Nie używałam RAW do tej pory, bo takie zdjęcia zajmują dużo miejsca , a i przerabianie dużo czasu zabiera, jednak po tym co tutaj zobaczyłam, chyba spróbuję ;)

Używasz RAWy, ale o tym nie wiesz, Twój aparat je jak najszybciej (ułamki sekund) przerabia swoim procesorkiem na JPG, aby był gotów do wykonania następnego zdjęcia. Efektem są małe JPG, ale nie zawsze zadowalająca jakość, trudna do poprawienia. RAWy możesz pomęczyć w komputerze, wykorzystując jego mocny procesor i mając trochę więcej czasu - ile, to zależy od Ciebie. Zachęcam do eksperymentów. Efekty widzimy w tym poście. Oprócz tego kolega ma talent i zmysł spostrzegawczy. Takiego Dubrownika jeszcze nie widziałem.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 19.07.2010 13:08

Zaprawdę powiadam Wam!
Niektóre ze zdjęć, to jedne z najlepszych jakie zamieszczono na tym forum.
I nie chodzi mi tu bynajmniej o tuning w PS, chodzi mi raczej o pomysł i wyczucie autora.
Brawo!
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 19.07.2010 13:52

Przepiękne, wzbudziły tęsknotę - a tu jeszcze 2 tyg. do wyjazdu.. :(
Wklejaj, wklejaj, jeszcze, jeszcze......
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 19.07.2010 13:57

Zaprawdę powiadam Wam!
Niektóre ze zdjęć, to jedne z najlepszych jakie zamieszczono na tym forum.
I nie chodzi mi tu bynajmniej o tuning w PS, chodzi mi raczej o pomysł i wyczucie autora.
Brawo!

mam takie same zdanie! jedne z najładniejszych obrazów na tym forum
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.07.2010 14:00

zpoe napisał(a):mam takie same zdanie! jedne z najładniejszych obrazów na tym forum

Śmiała teza...ale Masz takie prawo.
remik-on
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) remik-on » 19.07.2010 23:03

Baśka Voda

Obrazek

Obrazek

Brela

Obrazek

Obrazek

Dubrovnik

Obrazek

Powrót z Dubrovnika :)

Obrazek

Na koniec stateczek w Splicie :)
pozdrawiam

Obrazek

CDN
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.07.2010 05:59

smer, sewo dziękuję za odpowiedzi. Trochę światła rzuciliście na to wszystko.

Kolejna porcja zdjęć jest niesamowita. Już brakuje mi przymiotników żeby chwalić ;)
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 20.07.2010 07:18

Do autora:
8O 8O 8O
Nie mam słów ...

Proszę jedynie żebyś nie zapomniał jesienną porą o konkursie fotograficznym "Moja Chorwacja - 2010" - nie może zabraknąć takich zdjęć w naszym kalendarzu :!:

I jeszcze z innej beczki:
Przymierzam się do małego zakupu - tym razem obiektywu. Podejrzewam, że chodzi o to samo szkiełko - proszę, utwierdź mnie w przekonaniu, że warto.
remik-on
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) remik-on » 20.07.2010 21:30

Dziękuję wszystkim za komentarze i opinie.
Mój sprzet to stary Nikon D70 + obiektyw Tamron 17-50 f2,8 (użyty przy tych fotkach). Oczywiście zdjecia zapisane w formacie RAW. Jest to format surowy który daje bardzo dużo mozliwości, prościej mówiąc można na nowo ustawić parametry tak jak przed pstryknieciem. Oczywiście jest przy tym troche zabawy,szczególnie wtedy jak ma sie zrobionych dużo zdjęc np.1300.
Dodatkowo korzystam z programu Adobe Photoshop CS3, korekcja kontrastu,koloru,kadrowanie itp.
Co do zdjęc z Chorwacji to bardzo ubolewam że zapomniałem filtra polaryzacyjnego, napewno efekt byłby lepszy.

nero: dzięki, nie zapomnę :D

Co do obiektywu to Tamron 17-50 f2,8 jest dobrym obiektywem w stosunku do ceny, najlepiej przegladnac testy w necie. Mi juz sie troche znudził i mam ochote na coś nowego :D

pozdrawiam wszystkich
remik
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 21.07.2010 00:26

Polecam szeroki kąt Tamron, dziś 10-24, ja mam starszy model 11-18. Taki obiektyw zmienia sposób widzenia i "poszerza" horyzonty. Parę przykładów możesz obejrzeć w moim wątku Mimice. I nie zapomnij o konkursie, twoje zdjęcia będą jego ozdobą. :)
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 21.07.2010 09:17

remik-on napisał(a):Oczywiście zdjecia zapisane w formacie RAW. (...) Oczywiście jest przy tym troche zabawy...

Moim zdaniem, gdybyś trochę mniej się tymi fotkami "bawił", to one by na tym jedynie zyskały...

Niektóre ze zdjęć są bardzo dobre, tzn. widać w nich pomysł i wyczucie tematu, są wykonane poprawnie i pewną ręką, są poprawnie skadrowane, tyle tylko że.... za bardzo są przefotoszopowane...

Ja starałem się dostrzec w nich to, co jest pod blichtrem. Niemniej z tego co zauważyłem, większości takie właśnie zdjęcia najbardziej odpowiadają - nienaturalnie ostre, nienaturalnie nasycone, nienaturalnie skontrastowane, itd..., więc retuszując je na maxa spoko możesz liczyć na przychylność większości forumowiczów.

Ale jedynie większości...
remik-on
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) remik-on » 21.07.2010 09:47

Na pewno masz racje, ja osobiście w upiększaniu fotek nie widzę nic złego, skoro są takie programy i temu służą dlaczego nie skorzystać z tego.
Tym bardziej że lubię bawić się grafiką.
Zgodzę się że zdjęcia zamieszczone tutaj są ostre na maksa ( to są miniatury zdjęć publikowane ot tak w necie) , co do nasycenia to nie uważam by były przesycone (może mam źle skalibrowany monitor)
Druga sprawa to użycie techniki HDR w fotkach, jeżeli interesujesz się fotografią to na pewno wiesz że niektórych zdjęć nie da się skorygować bez HDR-a.
Posiadam te same zdjęcia w dużym formacie i zaręczam że wyglądają inaczej niż te tutaj.

pozdrawiam
remik
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.07.2010 10:42

Remik - żółwik ode mnie za tą prezentację :D .

Najbardziej podoba mi się 1 z Baskiej Vody - Tobie chyba zresztą też :wink:

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Kilka fotek z Dalmacji - 2010 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone