Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kawałek oceanu w domu - ma ktos z Was?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 22.01.2013 13:55

"(...) stanowi to jedynie 10 litrów." - taki mały szczegół wody z filtra RO, powiedz nam teraz ile kosztuje 1 litr wody z RO, ile wkłady, na ile starczają, a później ile czasu zajmuje przygotowanie 10l wody z RO.
"(...) temperaturę 25 stopni utrzymuje grzałka oraz lampa led (tez nagrzewa wodę) a jak jest za ciepło to włączają się wiatraczki chłodzące." - jak zamierzasz utrzymać temperaturę 25 stopni w letnie upały wyłączysz grzałkę a jak to nie pomoże to zgasisz światło i te wiatraczki w ruch? To samo rozwiązanie proponuje w samochodzie w drodze do Cro odpalasz dmuchawę chłodniczą otwierasz okna i chłodzisz siebie i rodzinę dmuchawami chłodzącymi, klima to taki zbędny bajer który zwiększa spalanie.

We wrześniu spodziewajmy się się ogłoszenia na giełdzie: sprzedam pozostałości po akwarium morskim stan idealny. Niemniej jednak życzę powodzenia, oraz przemyślenia kwestii chłodzenia wody w środku lata jak będziesz siedział w Cro nad morzem.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 22.01.2013 15:00

Nie żebym odradzał zakładania mini rafy bo sam takową miałem ale nawiązując do ostatniego zdania marcinbb to jednak uważam że pozostawienie na kilkanaście urlopowych dni bez opieki kogoś kto ma pojęcie o akwarystyce morskiej może wiązać się z katastrofą w tym małym morskim domowym świecie.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 22.01.2013 20:36

marcinbb napisał(a):"(...) stanowi to jedynie 10 litrów." - taki mały szczegół wody z filtra RO, powiedz nam teraz ile kosztuje 1 litr wody z RO, ile wkłady, na ile starczają, a później ile czasu zajmuje przygotowanie 10l wody z RO.
"(...) temperaturę 25 stopni utrzymuje grzałka oraz lampa led (tez nagrzewa wodę) a jak jest za ciepło to włączają się wiatraczki chłodzące." - jak zamierzasz utrzymać temperaturę 25 stopni w letnie upały wyłączysz grzałkę a jak to nie pomoże to zgasisz światło i te wiatraczki w ruch? To samo rozwiązanie proponuje w samochodzie w drodze do Cro odpalasz dmuchawę chłodniczą otwierasz okna i chłodzisz siebie i rodzinę dmuchawami chłodzącymi, klima to taki zbędny bajer który zwiększa spalanie.

We wrześniu spodziewajmy się się ogłoszenia na giełdzie: sprzedam pozostałości po akwarium morskim stan idealny. Niemniej jednak życzę powodzenia, oraz przemyślenia kwestii chłodzenia wody w środku lata jak będziesz siedział w Cro nad morzem.

OK

woda RO/Di to zwykła kranówka przepuszczona przez ten właśnie filtr - jego koszt to 300 zł. Żywicę wymienia się w nim co pół roku i kosztuje to kilka złotych (7 zł?). Zrobienie 10 litrów wody to kwestia godziny, robi się oczywiście sama, nie muszę przy tym stać.

Jak już mówiłem chłodzenie wody chłodzenie wiatrakami - 4 wiatraczki które chodzą zawsze jak akwarium ma włączoną lampę, a jak temp. przekroczy 26 stopni to wtedy włącza się kolejny, taki większy wiatrak.
Grzałka sama się wyłącza. A wiatraki też - wszystko jest zautomatyzowane. Poza tym temp wody w najgoreszte dni moze i miec nawet 27 stopni - nic się nie stanie rafie.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 23.01.2013 11:42

"Poza tym temp wody w najgoreszte dni moze i miec nawet 27 stopni - nic się nie stanie rafie"
Skoro w lato w mieszkaniu/domu temperatura nie przekracza Ci 27 stopni to nic tylko pozazdrościć, u mnie słońce w mieszkaniu jest tylko w godzinach porannych powiedzmy do 11:30. A temperatura w upalne dni często przekracza 30 i więcej stopni właśnie dlatego włączam klimatyzacje, bo wiatraczkami to mogę wywołać ruch powietrza które nadal ma 30 stopni ;) Więc pytanie jak powietrzem o temperaturze większej niż 28 stopni schłodzisz akwa? Zamkniesz okna i otworzysz lodówkę ;) - to tak nie działa. Albo jak utrzymasz temp w granicach 25-27 stopni?
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 24.01.2013 20:06

marcinbb napisał(a):"Poza tym temp wody w najgoreszte dni moze i miec nawet 27 stopni - nic się nie stanie rafie"
Skoro w lato w mieszkaniu/domu temperatura nie przekracza Ci 27 stopni to nic tylko pozazdrościć, u mnie słońce w mieszkaniu jest tylko w godzinach porannych powiedzmy do 11:30. A temperatura w upalne dni często przekracza 30 i więcej stopni właśnie dlatego włączam klimatyzacje, bo wiatraczkami to mogę wywołać ruch powietrza które nadal ma 30 stopni ;) Więc pytanie jak powietrzem o temperaturze większej niż 28 stopni schłodzisz akwa? Zamkniesz okna i otworzysz lodówkę ;) - to tak nie działa. Albo jak utrzymasz temp w granicach 25-27 stopni?

Akwa stoi u mnie w najchlodniejszym pokoju w domu - słońce tam bezpośrednio nigdy nie świeci. Myślę że nie będzie źle. Ewentualnie zawsze mogę podpiąć taki mega wielki wiatrak.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 27.01.2013 18:41

krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 27.01.2013 19:10

Co prawda to nie kawałek oceanu tylko afrykańskiego jeziora, ale mi by stykło :D

http://www.discusforum.pl/1100-litrow-w ... 23,105.htm
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 09.02.2013 23:31

No jak na słodkowodne to fajne, ale jeśli chodzi o mistrzowe akwaria morskie w Polsce to obejrzyj to:
http://reefmania.pl/akwarium-krzysztofa ... -wzor-2244
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.06.2013 19:16

mój kawałek oceanu:

Obrazek
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 11.06.2013 19:48

Bardzo przyjemne.
Mógłbyś coś więcej... :?:
Pojemność, zawartość, koszty...
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.06.2013 21:40

Pojemność 80 litrów netto (część ekspozycyjna) z tyłu (za tym niebieskim tłem) jest panel filtracyjny który zabiera kilkanaście litrów. Samo akwarium to gotowy model Reefmax polskiej firmy - puste wygląda tak Obrazek (zdjęcie z google)

co do kosztów - ja akurat kupiłem taniej bo kupiłem używane - całe akwarium z życiem wyniosło ponad 3000 plus trochę sprzętu

miesięczne koszty utrzymania takiego czegoś zależą od wielu czynników - przede wszystkim od wielkości akwarium (czym większe tym większe lampy potrzeba, więcej pokarmu bo i więcej się ma ryb) - mówi się że koszt założenia nowego to około 50 zł za litr szacunkowo. Kosztu utrzymania nikt nie policzył bo wszystko zależy od tego co tam kupujemy - jaka chemia (sól przede wszystkim), jakie pokarmy, jakie suplementy (czy w ogóle), jakie mamy organizmy. Nie jest to tania zabawa ale przy takiej kałuży jak ja mam i przy odrobinie rozsądku raczej się nie zbankrutuje totalnie.

Jest też w świecie akwarystyki morskiej takie forum jak cro.pl w świecie turystyki :) czyli na pozimie.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 11.06.2013 21:48

Dzięki.
Fakt tanio nie jest, ale ozdoba mieszkania super.
Noszę się już jakiś czas...
Marzył by mi się taki zbiorniczek 200l min., ale chyba jeszcze nie czas... :(
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.06.2013 21:59

No super ozdoba ale to na pewno nie jest mebel - trzeba się tym zajmować. Mnie tam już samo w sobie się podoba nawet to że mam świadomość tego że mam w domu żywe organizmy które żyją w morzach tropikalnych Indonezji, Egiptu, Australi etc. - po prostu oszukałem naturę :)

Jakbyś zakładał to pamiętaj o tym że czym większy zbiornik tym lepszy sprzęt trzeba mieć - lepsze pompy, lepszy odpieniacz itd. - stąd ten przelicznik że koszt założenia to 50 zł/litr.
Moim zdaniem jak zakładać to najlepiej zdobyć sprzęt używany - nie dość że taniej i nie traci się przy odsprzedaży to jeszcze można poznać ludzi i dowiedzieć się różnych rzeczy. Trzeba też wspomnieć o tym że same koralowce są dość drogie - najlepiej zaopatrywać się w tzw. szczepki - są małe ale tanie - 20-30 zł od sztuki... natomiast dorosły koral w zależności od gatunku i rodzaju może kosztować w sklepie od 100 do 500 zł. Ryby, kraby, rozgwiazdy, jeżowce, ślimaki, krewetki, rurówki etc. trochę taniej wychodzą:P Poza tym przed założeniem - przynajmniej 1-2 miesiące intensywnego czytania literatury bądź/i forum akwarystyki morskiej.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.06.2013 15:40

Temat nie jest łatwy. Miałem mini rafę przez kilka lat ale ze względu na brak czasu żeby wszystko było dopilnowane zamieniłem znów na słodkowodne.
I przynajmniej teraz mogę spokojnie na urlop wyjechać. :) ;)
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Kawałek oceanu w domu - ma ktos z Was? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone