Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jedyny rozsądny assistance PTU 100% droższy.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.06.2012 22:02

_Rafi_ napisał(a):Śmiało bierzcie ASSISTANCE LUX w Generali i macie i na auto max pakiet plus pakiet medyczny w cenie.Na 15dni wychodziło coś nawet połowe taniej.

A czy nie ma tam ograniczeń co do wieku auta? I czy nie trzeba mieć u nich innych ubezpieczeń?

EDIT: No i niestety, już się doczytałem na ich stronie, że pojazd nie może być starszy niż 10 lat :(

Czyli zostaje nam jednak PTU.
Ostatnio edytowano 12.06.2012 22:16 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 12.06.2012 22:08

Ja mam auto 2007 ,a innych ubiezpieczeń tam nie mam.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 13.06.2012 11:49

_Rafi_ napisał(a):Dzisiaj kupiłem Generali na 30dni za 72zł. Jest to pakiet LUX ze wszystkimi bajerami ,nawet z opieką medyczną(hospitalizacja,badania ambulatoryjne,transport medyczny,dostarczenie lekarstwa itp.) kierowcy i pasażerów w czasie trwania ubezpieczenia w kraju i zagranicą. Uważam ,że jak sie posiada kartę z NFZ nic już nie potrzeba dokupować,chyba ,że komuś zależy na odszkodowaniu lub zwrocie za leki.
Mam Kartę z NFZ i ten pakiet za 72zł i pomykamy całą rodzinką do CRO. Mam koleżankę i szczerze powiedziała,że dużo agentów nie ma pojęcia o tych polisach i nawet nie wie co jest tam zawarte,a druga sprawa poprostu dla prowizji naciągaja na dodatkowe ubezpieczenia osób osobno. Śmiało bierzcie ASSISTANCE LUX w Generali i macie i na auto max pakiet plus pakiet medyczny w cenie.Na 15dni wychodziło coś nawet połowe taniej.

Rafi. Przeczytałeś OWU. Pomoc medyczna odnosi się tylko do faktycznej podróży-przejazdu samochodem. Nie dotyczy pomocy medycznej w trakcie trwania wypoczynku, gdy jesteś już na miejscu. W owu jest opis

Terminy użyte w niniejszych OWU, polisie oraz innych dołączonych
dokumentach oznaczają:
11) Nieszczęśliwy wypadek - przypadkowe zdarzenie nagłe
i gwałtowne, związane przyczynowo z użytkowaniem pojazdu
podczas podróży, które nastąpiło w okresie udzielania przez
Generali ochrony ubezpieczeniowej, w wyniku którego
Ubezpieczony doznał, niezależnie od swojej woli, fizycznych
obrażeń ciała wymagających pomocy lekarskiej i zmuszających
go do przerwania podróży.
12) Nagłe zachorowanie - nagły stan chorobowy powstały w czasie
ruchu ubezpieczonego pojazdu, zagrażający zdrowiu lub życiu
Ubezpieczonego, powodujący konieczność udzielenia
Ubezpieczonemu natychmiastowej pomocy lekarskiej, w związku
z którym powstała potrzeba poddania się przez Ubezpieczonego
leczeniu przed zakończeniem podróży.
OWU http://www.generali.pl/binsource?docId= ... anguage=PL

Raul73
dotyczy aut nie starszych niż 10 lat.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 13.06.2012 14:51

Wiem czytałem i nie chodzi tylko o dojazd,ale jak na miejscu będę jeździł gdzieś to też obowiązuje.Wiem,że jak nogę skręcę czy cuś to mam kartę Z NFZ .Jesli nie zależy mi na odszkodowaniach i zwrotach za leki to mi takie ubezpieczenie wystarczy,w Cro badania ambulatoryjne są obejmowane kartą NFZ.
Druga sprawa ktoś chyba przesadził z tą ceną prześwietlenia w Austri ,ja byłem niedawno w Belgi i wizyta w szpitalu poaństwowym - zarejstrowanie ,zrobienie 3 prześwietleń nogi i wizyta u lekarza - w sumie kosztowało mnie 47euro więc tragedi nie ma.
Każdy robi jak uważa ,dla mnie jest to wystarczające dołączając kartę europejską z NFZ .Ludzie dodatkowo się na wyjazd ubezpieczają,a ciekawe ilu z nich w Polsce oprócz ZUS mają wykupione prywatne polisy ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 15:01

_Rafi_ napisał(a):Druga sprawa ktoś chyba przesadził z tą ceną prześwietlenia w Austri ,ja byłem niedawno w Belgi i wizyta w szpitalu poaństwowym - zarejstrowanie ,zrobienie 3 prześwietleń nogi i wizyta u lekarza - w sumie kosztowało mnie 47euro więc tragedi nie ma.

Jeśli mówisz o mnie, to dokładnie zapłaciłem 208 euro w szpitalu w Zel am See. Prześwietlenie klatki bo myślałem, że połamałem żebra i z wynikiem byłem u lekarza który nic nie stwierdził. Znaczy nie stwierdził złamania :)
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 13.06.2012 15:03

Ja zawsze wykupuję dla całej rodziny na wakacje - i to zwykle nie ten najtańszy pakiet.
Mam pytanie - po co karta NFZ w Chorwacji, skoro to nie jest UE? Wystarczy przecież paszport...? I najlepiej ubezpieczenie prywatne.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 15:05

sanchopan napisał(a):Ja zawsze wykupuję dla całej rodziny na wakacje - i to zwykle nie ten najtańszy pakiet.
Mam pytanie - po co karta NFZ w Chorwacji, skoro to nie jest UE? Wystarczy przecież paszport...? I najlepiej ubezpieczenie prywatne.

Dlatego tez ja na Cro nie załatwiam. W Austrii co innego, jak byłem w szpitalu to gdybym miał, prawdopodobnie rozliczyłbym się bezgotówkowo, mając ubezpieczenie z Warty, a tak to pani mnie odprawiła z kwitkiem i płaciłem kartą.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 13.06.2012 15:15

Chorwacja ma podpisaną z Polską umowę o ubezpieczeniach zdrowotnych i ta karta tam też funkcjonuje .
W Belgi jak pisałem byłem bez tej karty poprostu prywatnie wyszło b.tanio .
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 15:24

_Rafi_ napisał(a):Chorwacja ma podpisaną z Polską umowę o ubezpieczeniach zdrowotnych i ta karta tam też funkcjonuje .

http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41#5
"Bezpłatna (lub odpłatna w wysokości symbolicznej) opieka medyczna przysługuje turystom z RP w ograniczonym zakresie - tylko w nagłej sytuacji, jako pierwsza niezbędna pomoc (wypadek, zasłabnięcie, przeziębienie itp.). Chcąc skorzystać z bezpłatnej pomocy, należy okazać polski paszport lub dowód osobisty. W Chorwacji, nie będącej w UE, nie są honorowane karty EKUZ ani formularze serii E-100. Standardowa prywatna wizyta lekarska kosztuje od 20 do 30 EUR. Koszt doby w szpitalu wynosi ok. 50 EUR (bez kosztów operacji oraz leków). Apteki czynne są w godz. 8-19 w dni robocze oraz do godz. 14 w soboty; w większych miastach dyżurne apteki czynne są całą dobę."
Masz jakiś link do tej umowy o której wspominasz?
Pozdrav.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.06.2012 16:31

Bocian napisał(a):
_Rafi_ napisał(a):Chorwacja ma podpisaną z Polską umowę o ubezpieczeniach zdrowotnych i ta karta tam też funkcjonuje .

http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41#5
"Bezpłatna (lub odpłatna w wysokości symbolicznej) opieka medyczna przysługuje turystom z RP w ograniczonym zakresie - tylko w nagłej sytuacji, jako pierwsza niezbędna pomoc (wypadek, zasłabnięcie, przeziębienie itp.).

To, co zacytowałeś, to właśnie efekt takiej umowy między Polską a Chorwacją (i innymi krajami bałkańskimi). Tu jest np. artykuł na ten temat:

http://wyborcza.biz/finanse/1,105725,9786666,Nie_ubezpieczaj_sie_podwojnie__jadac_na_Balkany.html
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 19:23

No tak, ale faktycznie karta w Cro nie działa. Leczenie wynika z innych umów. Tak wynika z artykułu.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.06.2012 19:36

Bocian napisał(a):No tak, ale faktycznie karta w Cro nie działa. Leczenie wynika z innych umów. Tak wynika z artykułu.

Oczywiście - ta umowa z kartą nie ma nic wspólnego. Karta jest tylko na UE.

Co innego w następne wakacje :D :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 20:00

Raul73 napisał(a):Co innego w następne wakacje :D :D

Chyba, że pojedziesz w czerwcu :)
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 13.06.2012 21:08

Proponuję jeszcze rozeznać temat assistance w PZU - parę lat temu, jadąc starszym (wtedy 4-letnim, a potem 5-cio i 6-ścio) autem zawsze wykupywałem takie assistance w PZU za ok. 15-20 zł/2 tygodnie.
Raz mnie laweta przywiozła do Polski :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.06.2012 21:42

sanchopan napisał(a):Proponuję jeszcze rozeznać temat assistance w PZU - parę lat temu, jadąc starszym (wtedy 4-letnim, a potem 5-cio i 6-ścio) autem...

Starszym :?: :?: 4-letnie auto to prawie nówka. Tutaj jest mowa o asistance dla aut starszych niż 10 lat. Nie wiem, jak teraz, ale ro ktemu PZU miało takie ograniczenie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne