Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
barti75
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 16.02.2013 21:20

Sol-Wagon napisał(a):w miarę prosta w naprawie, dużo zamienników (części), dobre blachy, "brak większych" kłopotów z elektroniką...
a ja np. w Avensisie nawet mam problem żeby znaleźć kogoś kto posiada tester i zrobi test drogowy czy wyreguluje ciśnienie doładowania...

Rozumiem że polowałeś na Octavię a kupiłeś Avensisa (bo Octavi nie ustrzeliłeś) i do końca nie jesteś zadowolony z zakupu, nie wiem nie miałem ani jednego ani drugiego auta, ale też ani jedno ani drugie mi się nie podoba i zapewne nigdy nie kupię bo według mnie obydwa są mocno przereklamowane(mam tu na myśli ich bezawaryjność z tego co słyszę większość moich znajomych chwiałoby jeździć albo Octavią albo jakąś Toyotą) w obecnej erze tzn. wszechobecnej elektroniki, systemów, czujników, komputerów i innych cudaków wychodzi że w aucie więcej kabli niż blach.
Na dzień dzisiejszy nie ma auta, które jest bezawaryjne to tylko kwestia czasu, że prędzej czy później coś w tej elektronice zdechnie a co za tym idzie w najlepszym wypadku auto przejdzie w tryb serwisowy tzn pojedziesz z max prędkością 40km/h, a w najgorszym, albo go nie odpalisz, albo się całkiem rozkraczy z choinką na desce rozdzielczej, więc te wszystkie bajki o bezawaryjności jakiegoś auta to można między bajki włożyć.
Avensis już jest tyle czasu na Polskim rynku(a mało ich nie jeździ) więc jakoś słabo mi się chce wierzyć w to co piszesz że nikt nie potrafi wyregulować Ci ciśnienia doładowania, może po prostu trzeba zmienić mechanika i udać się trochę km dalej skoro u Ciebie w mieście sami fachowcy od żuków, Nysek i 126p i zapewne tacy co to umieją zdiagnozować usterkę w ten sposób, że proponują wymianę silnika.
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 16.02.2013 21:51

Sol-Wagon napisał(a):...a ja np. w Avensisie nawet mam problem żeby znaleźć kogoś kto posiada tester i zrobi test drogowy czy wyreguluje ciśnienie doładowania...

Co wyreguluje ??? 8O Po co? Nie masz turbiny ze zmienną geometrią? Regulacja ciśnienia to zmiana mapy - chiptuning.
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 16.02.2013 22:07

hrupek666 napisał(a):Jak to nie wiesz jest T A N I A jak na tą klasę auta,biorąc pod uwagę że 3/4 było w leasingu i zostały zamortyzowane po 3 do 5 lat to "firmy" 1 osobowe się ich pozbywają i kupują nowe...

Octavia jest tania jak na kompaktowe auto? Jest bardzo droga, szczególnie diesel.
1osobowe firmy nie oddają aut do firm leasingowych, odkupują je i sprzedają z zyskiem.
Octavia jest w porządku, tylko trochę ciasna w środku (z tyłu) i ta kura na masce... ;)
Na pewno nie boją się jej mechanicy z małych warsztacików.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.02.2013 00:33

PavveL napisał(a):Octavia jest tania jak na kompaktowe auto? Jest bardzo droga, szczególnie diesel.

To kup albo golfa V :!: albo A3 :!: lub Leona :!: , w tych pieniądzach co octavie,oczywiście ten sam rok i wyposażenie.

PavveL napisał(a):1osobowe firmy nie oddają aut do firm leasingowych, odkupują je i sprzedają z zyskiem.

I biorąc pod uwagę że tych firm jest "10000tyś" i tych octavii jest "10000tyś" do sprzedaży ,więc o jakim ty zysku tu mi piszesz,jest rok 2013 a nie 2003 ze brało się co było.

Popatrz na ceny samochodów flotowych (ford,renault.opel)jakie mają ceny,ja sam kupuje takie auta właśnie z firm więc wiem co piszę :!:

PavveL napisał(a):Octavia jest w porządku, tylko trochę ciasna w środku (z tyłu) i ta kura na masce... ;)
Na pewno nie boją się jej mechanicy z małych warsztacików.

Octavia jest fajna,bo ma TDI(każdy chyba ma VAGa w domu) i ok 500l bagażnik,zwykłe zawieszenie.
Jest naj T A N S Z A z grupy VW w swojej klasie,gdyby coś z klasy było tańsze to by było lepsze zapewne :!: .
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.02.2013 00:44

barti75 napisał(a):fachowcy od żuków, Nysek i 126p

Ci już odchodzą do lamusa :D ,a ich następcy nie potrafią naprawić bo komputerów w nich nie ma :!: i nie jest napisane co jest do wymiany.

Kiedyś bałem się pompo wtrysków i common rail 8O ,bo to nowość była teraz to żadna tajemnica :wink: może dlatego że nie jeżdżę po mechaniorach tylko sam kombinuję,tak na zwykłej zasadzie działania silnika spalinowego,jak dymi to dlaczego :?: ,jak przerywa to dla czego :?: jak nie pali to...... :?:

Współczuje komuś jak ktoś pojęcia nie ma, a jego mechanik to naciągacz :!: :boss: na zasadzie jak się uda :!: ,wtedy naprawa diesla wychodzi 5-7tyś :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2013 08:41

hrupek666 napisał(a):
Współczuje komuś jak ktoś pojęcia nie ma, a jego mechanik to naciągacz :!: :boss: na zasadzie jak się uda :!: ,wtedy naprawa diesla wychodzi 5-7tyś :!:

..no miałem ostatnio taki "przypadek". W temperaturach ujemnych w pozycji na D auto wchodziło w tryb awaryjny, nie przerzucało biegów. Podstawowe rzeczy przy skrzyni zrobiłem zaraz po zakupie w myśl zasady że nie wierzę gościowi co sprzedawał że "wszystko panie zrobione". Pierwszy fachofiec - olej w skrzyni do wymiany..hmmmmm ale ja...nie na pewno. .Bagatela 8 litrów do wywalenia +filtr..800 złotych w kanał... . Drugi..panie skrzynia się kończy 8O 8O... a wystarczyło wyjąć wybierak, oczyścić, delikatnie podgiąć blaszkę na wybieraku i działa :mrgreen: . Można by założyć temat..dobrzy i polecani fachowcy do naszych aut w okolicy gdzie mieszkamy :?:. Pewnie niejednemu forumowiczowi by się przydały namiary na sprawdzonych, nie naciągających mechaników do swoich pojazdów. :papa:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.02.2013 09:44

hrupek666 napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):w miarę prosta w naprawie, dużo zamienników (części), dobre blachy, "brak większych" kłopotów z elektroniką...
a ja np. w Avensisie nawet mam problem żeby znaleźć kogoś kto posiada tester i zrobi test drogowy czy wyreguluje ciśnienie doładowania...

Napisz mi proszę co ty masz za model tego awensiona :?:

Bo z tego co piszesz to masz T25,a w nich nie ma nic skomplikowanego zwykły D4D z którym poradzi sobie każdy kowal co ma jakiś komputer.

Radze ci zmień nie auto ale Kowala co ci go naprawia

Mam D-4D 116 KM, problem w tym że turbo przeładowuje (zmieniony czujnik ciśnienia doładowania i czujnik sterujący łopatkami);
prawdopodobnie rozjechała się wyuczona histereza korekcji;
potrzebny jest Inteligent Tester II (kosztuje chyba 10.000 zł) i trochę wiedzy, żeby wyregulować ciśnienie...
tu już nie wystarczy ściągnąć z neta vag-com i podpiąć pod komputer...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.02.2013 09:46

PavveL napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):...a ja np. w Avensisie nawet mam problem żeby znaleźć kogoś kto posiada tester i zrobi test drogowy czy wyreguluje ciśnienie doładowania...

Co wyreguluje ??? 8O Po co? Nie masz turbiny ze zmienną geometrią? Regulacja ciśnienia to zmiana mapy - chiptuning.

po to, że przeładowuje...sztangą nie dokonuje się regulacji?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.02.2013 09:49

hrupek666 napisał(a):
barti75 napisał(a):fachowcy od żuków, Nysek i 126p

Ci już odchodzą do lamusa :D ,a ich następcy nie potrafią naprawić bo komputerów w nich nie ma :!: i nie jest napisane co jest do wymiany.

Kiedyś bałem się pompo wtrysków i common rail 8O ,bo to nowość była teraz to żadna tajemnica :wink: może dlatego że nie jeżdżę po mechaniorach tylko sam kombinuję,tak na zwykłej zasadzie działania silnika spalinowego,jak dymi to dlaczego :?: ,jak przerywa to dla czego :?: jak nie pali to...... :?:

u mnie np. wtrysk kosztuje w dobrej cenie 1.800 zł...a wiadomo są 4...:p
do tego wtryski DENSO są nieregenerowalne:p
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.02.2013 10:24

Sol-Wagon napisał(a): wtryski DENSO są nieregenerowalne:p

A tu piszą co innego max 500zł szt.
http://allegro.pl/wtryski-denso-d4d-toy ... 03825.html

Człowiek popsuł człowiek zrobi,tylko problem polega na tym że jest to drogie,jedz do serwisu toyoty poczekaj na mechaniorów jak kończą prace i zagadaj,na 99% się dogadasz.

Jak nie to dawaj tego awensiona ja go kupie (za dobre pieniądze)dla mnie oczywiście :!: i problem rozwiązany.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.02.2013 10:28

to jest niestety kłamstwo:)
m.in. spędziłem 2 lata na 2 forach Avensisa, trochę wiem o tych wtryskach:) są specyficzne:)
p.s. jeśli bym znalazł jakąś "igłę" to bym mógł sprzedać, ale "nie za darmo", bo auto z polskiego salonu i przebieg dokumentowany 180.000...
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.02.2013 10:52

Sol-Wagon napisał(a): jest niestety kłamstwo:)

Robiłeś to że piszesz o kłamstwie :?:

Sol-Wagon napisał(a):m.in. spędziłem 2 lata na 2 forach Avensisa, trochę wiem o tych wtryskach:) są specyficzne:)

To w końcu jedz do mechanika i nie słuchaj (forumowiczów fachowców).
O wtryskach Forda mondeo TDCI też tak piszą i co by się nie działo to WTRYSKI.

Laguna, turbina wyciąga olej i wybucha silnik,do tego elektronika pada.Miałem 3 i nigdy nic takiego,znaczy był problem,kazali wymienić przepływomierz to ja wyjąłem z dobrej i dalej doopa,potem wymyślił mechanior turbinę to ja ten sam myk,i nic to on komputer silnika,to ja kup i zrób jak będzie dobrze oddaje kasę,z tym że patrzyłem mu na ręce jak robił i wielka kupa,poddał się.

Okazało się że kabelek od przepływomierza sparciał i masował,izolacja i lata do dziś kosztowało mnie to pracy (mojej)ale kasy nie wiele jemu nie zapłaciłem bo nie zrobił,a gdybym nie był uparty to i pewnie bym płacił.

Sol-Wagon napisał(a):ale "nie za darmo", bo auto z polskiego salonu i przebieg dokumentowany 180.000...

Zastanów się co piszesz turbo przeładowuje,wtryski padają a ty że przebieg udokumentowany.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.02.2013 11:03

gdzie ja napisałem, że wtryski padają?:)
pisałem ile kosztują:) w odpowiedzi na czyjś post że łatwo włożyć 5-7 tys. zł:)
znam kilka profesjonalnych zakładów które mówią jawnie (nie naciągając na kasę) iż wtryski DENSO nie podlegają regeneracji, można tylko umyć końcówki i czyścić termicznie (niektórzy to nazywają "regeneracją");

mam 180.000 km, wiem od kogo go kupiłem:) nie jechałem pół Polski po niego:)
wtryski akurat przy 200.000 w D-4D wiele osób już wymieniało:)
ten silnik ma swoje "ciekawe przypadłości:)

cały temat chciałem sprowadzić do tego, że taki p. 1.6 benzyna nie ma wielu kosztownych części, które ma TD...
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 17.02.2013 12:09

Sol-Wagon napisał(a):...po to, że przeładowuje...sztangą nie dokonuje się regulacji?

Sztangą to się pakuje na siłowni. Popychaczem reguluje się wstępne ustawienie kierownic. Ciśnienie doładowania doładowania ustalane jest w sprzężeniu zwrotnym: "zaworek VGT > ECM > czujnik ciśnienia doładowania". Komputer stara się tak ustawić kierownice żeby uzyskać wymagane ciśnienie, a dokładniej wymaganą masę powietrza w cylindrze. Sprawdź przepływomierz i jego obwód. Znam przypadki gdy zaniżony sygnał z przepływomierza powodował przeładowywanie turbiny.

Wtryskiwaczy CR Denso rzeczywiście nie można regenerować. Wtryskiwaczy piezo Bosch też nie, tak więc Denso nie jest wyjątkowe.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.02.2013 18:39

Sol-Wagon napisał(a):cały temat chciałem sprowadzić do tego, że taki p. 1.6 benzyna nie ma wielu kosztownych części, które ma TD...

Słuchaj z czegoś wynika ta różnica w cenie(nowego)auta z silnikiem diesla a benzyny. :!:

A wiesz takie gadanie o awaryjności diesla do benzyny na podstawie czytania forum,to tak jak na naszym CRO forum czytać o kosztach urlopu jeden wydał 3 drugi 5 następny 8 a jeszcze inny 6789,77gr :lol:

Następne porównanie jak benzyna 1,6LPG załadowana na fula,pali 8l/100km, to ich zdaniem diesel 1,9 tak samo dopakowany pali więcej.

Podobało mi się gdzieś na forum w relacjach ktoś napisał że chevrolet orlando 1.8 lpg spalił 12l/100km,chociaż był szczery.I to się liczy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Jakim autkiem do Cro? - strona 237
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone