napisał(a) StaryMarek » 07.04.2025 13:25
marekkowalak napisał(a):A koniecznie musisz wjeżdżać autem do centrum Rzymu?
To nie jest miasto przyjazne samochodom, i to już pomijając ZTL. Są korki, wiele uliczek jest ciasnych, samochody poobcierane, a włoska fantazja kierowców jest znana wszędzie. Do tego parkingi w dużej części dostosowane do skuterków albo tych ich jednoosobowych autek wielkości połowy smarta.
Na obrzeżach jest dużo parkingów typu P+R, a Rzym jest świetnie skomunikowany metrem i tramwajami (są też autobusy, ale skorzystałem raz i podziękuję - typowo włoski styl jazdy).
Dodatkowo to, co najważniejsze (od Palatynu, przez Koloseum, Forum Romanum, Piazza Venezia, Panteon, Piazza Navona, aż do Watykanu śmiało można zrobić pieszo.
Nie, nie muszę. Ale chcę wiedzieć, to znaczy chciałby wiedzieć dokąd można dojechać i w jakiej porze. Czy to zawsze czy tylko w wyznaczonych dniach?
Gdzie w takim razie znaleźć hotel lub parking? Czy parking czy hotel w strefie? Do hotelu wjadę a następnie nie wyjadę?
Włochy to jakiś tajemniczy kraj pod względem strefy zielonej. W takim celu kupiłem ekologiczne auto by móc wjechać gdzie chcę.
Nie koniecznie muszę jeździć po Rzymie, ale chciałbym tam dojechać.
Cała Europa ma to jakoś uporządkowane. Są opłaty, są rejestracje, naklejki. W aplikacji wszystkie miasta Europy, a Włochy zero.
Włochów w ogóle nie ma.
Nic nie wiadomo, jak w czeskim filmie. Jest tylko znak "Zone" i tyle. Powoli na GoogleMap szukam jak to wygląda z pozycji ulicy, ale chciałbym coś.... no właśnie, coś, cokolwiek.
Z informacji czytam że trzeba auto zarejestrować, ale gdzie, jak to już czarna magia.