Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak wjechać do Rzymu

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
StaryMarek
Croentuzjasta
Jak wjechać do Rzymu

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 05.04.2025 07:13

Takie dziwne pytanie, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
Jak wjechać do Rzymu w strefę ekologiczną?

Wszystkie dostępne informacje to jedynie tylko tyle że trzeba elektronicznie zarejestrować pojazd. Ale gdzie i jak to już doszedłem do ściany.
Nawet w aplikacji "Green-Zones", gdzie są wszystkie strefy ekologiczne w Europie, Włochy są pominięte.
W aplikacji Włochy nie istnieją.
Czy ktoś byłby tak dobry wyjaśnić w sposób praktyczny jak ta sytuacja wygląda przy wjeździe do Rzymu?
Przecież tam samochody jeżdżą.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 05.04.2025 14:23

Pewnie tak jak na sieci. Nic nikt nie wie.
Włochy nie istnieją.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.04.2025 10:15

A koniecznie musisz wjeżdżać autem do centrum Rzymu?

To nie jest miasto przyjazne samochodom, i to już pomijając ZTL. Są korki, wiele uliczek jest ciasnych, samochody poobcierane, a włoska fantazja kierowców jest znana wszędzie. Do tego parkingi w dużej części dostosowane do skuterków albo tych ich jednoosobowych autek wielkości połowy smarta.

Na obrzeżach jest dużo parkingów typu P+R, a Rzym jest świetnie skomunikowany metrem i tramwajami (są też autobusy, ale skorzystałem raz i podziękuję - typowo włoski styl jazdy).

Dodatkowo to, co najważniejsze (od Palatynu, przez Koloseum, Forum Romanum, Piazza Venezia, Panteon, Piazza Navona, aż do Watykanu śmiało można zrobić pieszo.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.04.2025 10:50

Zgłębiałem jakiś czas temu temat jako, że wybrany hotel jest w strefie ZTL.

Również nie udało mi się dowiedzieć, gdzie zagraniczny turysta może opłacić wjazd.
Teoretycznie na tej stronie powinno być info, ale takowego nie znalazłem:
https://romamobilita.it/it/servizi/ztl/fascia-verde

Napisałem maila z zapytaniem pod adres wskazany adrees na https://www.green-zones.eu/pl/strefy-ek ... lochy/rzym i otrzymałem odpowiedź po włosku, która znów nic nie daje:
Pubblici Servizi ZTL napisał(a):la informiamo che questa casella di posta gestisce esclusivamente le
richieste di accesso e sosta alla ztl per soggetti autorizzati dal
Gabinetto del Sindaco per manifestazioni all'interno delle zztl
cittadine complete di tutta la documentazione necessaria per il
rilascio dell'autorizzazione (modulo servizi tecnologici)
https://romamobilita.it/it/servizi/ztl/ ... ione-sosta

Eventuali richieste di autorizzazione per auto ibride ed elettriche,
devono essere effettuate dal richiedente tramite nostro portale web:
https://romamobilita.it/it/servizi/ztl/ ... -elettrici
https://romamobilita.it/it/servizi/sosta

Per ogni altra richiesta o informazione si rimanda al nostro sito
romamobilita.it e al contact center 0657003

linki nie działają i rejczel odpowiedź nie dotyczy samochodów turystów
znalazłem również info, że najlepiej zgłosić temat do swojego hotelu, by zarejestrował nasz pojazd z poziomu włoskich metod CIE SPID

Jeszcze będę szukał, bo potrzebuje na przyszły rok jak ewentualnie wyjazd dojdzie do skutku.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 07.04.2025 13:25

marekkowalak napisał(a):A koniecznie musisz wjeżdżać autem do centrum Rzymu?

To nie jest miasto przyjazne samochodom, i to już pomijając ZTL. Są korki, wiele uliczek jest ciasnych, samochody poobcierane, a włoska fantazja kierowców jest znana wszędzie. Do tego parkingi w dużej części dostosowane do skuterków albo tych ich jednoosobowych autek wielkości połowy smarta.

Na obrzeżach jest dużo parkingów typu P+R, a Rzym jest świetnie skomunikowany metrem i tramwajami (są też autobusy, ale skorzystałem raz i podziękuję - typowo włoski styl jazdy).

Dodatkowo to, co najważniejsze (od Palatynu, przez Koloseum, Forum Romanum, Piazza Venezia, Panteon, Piazza Navona, aż do Watykanu śmiało można zrobić pieszo.

Nie, nie muszę. Ale chcę wiedzieć, to znaczy chciałby wiedzieć dokąd można dojechać i w jakiej porze. Czy to zawsze czy tylko w wyznaczonych dniach?
Gdzie w takim razie znaleźć hotel lub parking? Czy parking czy hotel w strefie? Do hotelu wjadę a następnie nie wyjadę?
Włochy to jakiś tajemniczy kraj pod względem strefy zielonej. W takim celu kupiłem ekologiczne auto by móc wjechać gdzie chcę.
Nie koniecznie muszę jeździć po Rzymie, ale chciałbym tam dojechać.
Cała Europa ma to jakoś uporządkowane. Są opłaty, są rejestracje, naklejki. W aplikacji wszystkie miasta Europy, a Włochy zero.
Włochów w ogóle nie ma.
Nic nie wiadomo, jak w czeskim filmie. Jest tylko znak "Zone" i tyle. Powoli na GoogleMap szukam jak to wygląda z pozycji ulicy, ale chciałbym coś.... no właśnie, coś, cokolwiek.
Z informacji czytam że trzeba auto zarejestrować, ale gdzie, jak to już czarna magia.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 07.04.2025 13:30

te kiero napisał(a):linki nie działają i rejczel odpowiedź nie dotyczy samochodów turystów
znalazłem również info, że najlepiej zgłosić temat do swojego hotelu, by zarejestrował nasz pojazd z poziomu włoskich metod CIE SPID

Jeszcze będę szukał, bo potrzebuje na przyszły rok jak ewentualnie wyjazd dojdzie do skutku.

Nie zawsze hotel, a zwłaszcza w Rzymie. Są też prywatne kwatery.
Moja filozofia zwiedzania to trochę inna. Kwateruję na peryferiach miast, dość daleko od miasta.
W mieście wynajmuję parking na cały dzień. To opcja o wiele tańsza niż hotel z parkingiem.
Ale na ten parking trzeba dojechać. I tu pies pogrzebany :-)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.04.2025 18:43

StaryMarek napisał(a):Cała Europa ma to jakoś uporządkowane. Są opłaty, są rejestracje, naklejki. W aplikacji wszystkie miasta Europy, a Włochy zero.
Włochów w ogóle nie ma.

No bo słowa "Włochy" i "uporządkowane" kompletnie do siebie nie pasują, powiedziałbym nawet, że są biegunowo odległe :mg: :mg:
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 07.04.2025 19:11

marekkowalak napisał(a):

No bo słowa "Włochy" i "uporządkowane" kompletnie do siebie nie pasują, powiedziałbym nawet, że są biegunowo odległe :mg: :mg:

Zawsze znajdzie się jakiś odmieniec. Taka czarna owca w stadzie.
Cała Europa uporządkowała sobie autostrady. Mają winiety, lub bramki. Winiety na tydzień i miesiąc lub cały rok.
Lub w ogóle się nie płaci. Każdy wie o co chodzi i nikt nie wjedzie gdzie nie powinien. Jedynie w Polsce nawet rodak połapać się nie może gdzie się płaci i w jaki sposób.
O obcokrajowcach nie wspomnę.
Chociaż teraz to się jakoś układa, ale chyba jeszcze nie wszędzie.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 07.04.2025 19:29

Zwiedzanie Rzymu tylko z komunikacją miejską.
Najlepiej metrem.. przerabiane w lipcu tamtego roku.
Bilety kupowane w automatach przez wejściem na perony.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 07.04.2025 19:38

yanek37 napisał(a):Zwiedzanie Rzymu tylko z komunikacją miejską.

Ale dojechać trzeba i gdzieś zaparkować.
Auto to nie rower, do metra nie wejdzie.
To tyle, pewnie sprawa nie do przeskoczenia. Chyba tylko Rzymianie wiedzą.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 07.04.2025 20:03

StaryMarek napisał(a):
yanek37 napisał(a):Zwiedzanie Rzymu tylko z komunikacją miejską.

Ale dojechać trzeba i gdzieś zaparkować.
Auto to nie rower, do metra nie wejdzie.
To tyle, pewnie sprawa nie do przeskoczenia. Chyba tylko Rzymianie wiedzą.

No jak się wszędzie dupę wozi autem to i jest problem.
A wystarczy dupę "zanieść" do metra bądź pociągu z lotniska i po problemie..
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 07.04.2025 21:40

yanek37 napisał(a):No jak się wszędzie dupę wozi autem to i jest problem.

Chłopaku, to jest XXI wiek, furmanki wyszły z mody.
Nie wiem czy wiesz chłopaku, ale nawet Pan Korzeniowski, medalista olimpijski w chodzeniu, na zawody samochodem dojeżdżał.
Ja chłopaku po informacje się zwróciłem a nie z dupy wyjęte morały.
Zbyt bardzo sobie schlebiasz.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.04.2025 22:11

StaryMarek napisał(a):
yanek37 napisał(a):No jak się wszędzie dupę wozi autem to i jest problem.

Chłopaku, to jest XXI wiek, furmanki wyszły z mody.
Nie wiem czy wiesz chłopaku, ale nawet Pan Korzeniowski, medalista olimpijski w chodzeniu, na zawody samochodem dojeżdżał.
Ja chłopaku po informacje się zwróciłem a nie z dupy wyjęte morały.
Zbyt bardzo sobie schlebiasz.

:lool: :spoko:
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 08.04.2025 06:44

Też się wybieram w tym roku i znalazłem coś takiego:
https://www.autoeurope.pl/travel-blog/j ... ch-unikac/
Z mapek wynika, że strefa ZTL jest dość niewielka, ścisłe centrum.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 08.04.2025 07:58

piotr68 napisał(a):Też się wybieram w tym roku i znalazłem coś takiego:
https://www.autoeurope.pl/travel-blog/j ... ch-unikac/
Z mapek wynika, że strefa ZTL jest dość niewielka, ścisłe centrum.

Mnie, i myślę że wielu innych też, bardziej chodzi jak wjechać a nie jak ominąć.
Jest zakaz to oczywiste, zakaz to nie jedziemy, ale tam samochody jeżdżą a z powszechnie zdobytych informacji jedna wysuwa się najbardziej - By wjechać do strefy, trzeba auto zarejestrować.
Ale gdzie i jak, to już czeski film. Nikt nic nie wie. Doszedłem tylko do tego że są godziny i dni kiedy nie obowiązuje.
To już zawsze coś, tylko nie wiadomo gdzie i kiedy.
Do Paryża jest naklejka, do Berlina naklejka. Do Brukseli trzeba zarejestrować (bez problemu). W innych miastach starymi autami nie wolno i jak cię złapią to masz problem. Masz nowe, problemu nie ma.
Jest taka aplikacja "Green Zone", wszystko w niej jest. Podajesz dane auta, kiedy rejestracja i wszelkie inne. Można kupić naklejki jak nie wiesz jak taniej w innym miejscu. Jest wszystko, jest cała Europa. Włochów nie ma :-(
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Jak wjechać do Rzymu
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone