Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jadę do CRO 2.08 Proszę o poradę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kuczu7
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczu7 » 30.07.2008 19:20

Witam,
W nocy 2.08 (sobota) wyjeżdżam 1szy raz do Chorwacji. Jadę z żoną (nasi potencjalni towarzysze podróży zrezygnowali parę dni temu). Zamierzam sam prowadzić. Plan mam taki: w sobotą start z Warszawy około 3 w nocy, jazda ile sił, nocleg i poprawka w niedzielę. Wybieramy się na wyspę KRK. Mam nadzieję że mój Yaris 1.0 da radę, ale 110km/h nie zamierzam przekraczać (ciekawe ile dłużej będę jechał niż Ci, którzy posiadają samochóod z normalnym silnikiem :D ). Ale do rzeczy. Proszę o radę czy jechać przez Lubljanę czy drogą którą jadą wszyscy przez Zagrzeb. Niektórzy piszą o korkach przed tunelami, inni o korkach na autostradzie w Słowenii. Proszę o odpowiedź z uwzględnieniem daty kiedy wyruszamy. Mam już ze 4 trasy zapamiętanie w GPS, ale nie wiem na co się zdecydować.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za info
Marcin

Ps. Czy wszyscy wozicie zapasowy komplet żarówek?!!?
ZUL
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZUL » 30.07.2008 19:33

kuczu 7 jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o trasie-kontakt:602531052 lub 0897573555
urbi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbi » 30.07.2008 22:15

Ps. Czy wszyscy wozicie zapasowy komplet żarówek?

Ja pojechałbym przez Zagrzeb.
Żarówki wożę zawsze i 2 trójkąty.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 30.07.2008 23:01

kuczu7 napisał(a):Plan mam taki: w sobotą start z Warszawy około 3 w nocy, jazda ile sił, nocleg i poprawka w niedzielę. Wybieramy się na wyspę KRK. Mam nadzieję że mój Yaris 1.0 da radę, ale 110km/h nie zamierzam przekraczać

Wbrew pierwszym rzucającym się skojarzeniom radzę wybrać trasę z dużym udziałem autostrady. Jednolitrowe autko pojedzie i 130km/h z jednostajną predkością o ile nie będzie znaczącej górki, a na drodze jednojezdniowej zapomnij o dynamicznym wyprzedzaniu i tym podobnych akcjach...

kuczu7 napisał(a): Proszę o radę czy jechać przez Lubljanę czy drogą którą jadą wszyscy przez Zagrzeb. Niektórzy piszą o korkach przed tunelami, inni o korkach na autostradzie w Słowenii.

Ja bym pojechał Bielsko - Cieszyn - Zilina - Bratysława - obwodnica Wiednia - Graz - Spielfeld - Sentilj - Lenart - Ptuj - Macelj - Zagreb - Autostrada Zagreb-Rijeka i z tej autostrady zjechał na zjeździe nr 6 na drogę 109.

Słowenię radzę pokonać drogami bezpłatnymi, na Lublanę nie ma sie co pchać wobec ceny winiety i nadkładania drogi.
Korki na autostradach słoweńskich zapewne znikły po wymianie bramek na system winietowy, a korki przed tunelami w Chorwacji cię nie dotyczą bo występują na autostradzie w kierunku na Split.

kuczu7 napisał(a): Ps. Czy wszyscy wozicie zapasowy komplet żarówek?!!?

Tak - ja nawet w Polsce wożę, od momentu jak mi raz w środku lasu pod Bielskiem Podlaskim obie żarówki świateł mijania zakończyły żywot w odstępie 10 minut (to się nazywa powtarzalnośc parametrów...).
kuczu7
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczu7 » 31.07.2008 13:02

Dzięki za info,
Trochę mi się rozjaśniło po głębszym przemyśleniu.
P.S. dwie rady i.... dwie drogi do wyboru; ehhh :D ; trzeba podjąć decyzję i tyle

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2008 12:10

kuczu7 napisał(a):Witam,
W nocy 2.08 (sobota) wyjeżdżam 1szy raz do Chorwacji. Jadę z żoną (nasi potencjalni towarzysze podróży zrezygnowali parę dni temu). Zamierzam sam prowadzić. Plan mam taki: w sobotą start z Warszawy około 3 w nocy, jazda ile sił, nocleg i poprawka w niedzielę. Wybieramy się na wyspę KRK. Mam nadzieję że mój Yaris 1.0 da radę, ale 110km/h nie zamierzam przekraczać (ciekawe ile dłużej będę jechał niż Ci, którzy posiadają samochóod z normalnym silnikiem :D ). Ale do rzeczy. Proszę o radę czy jechać przez Lubljanę czy drogą którą jadą wszyscy przez Zagrzeb. Niektórzy piszą o korkach przed tunelami, inni o korkach na autostradzie w Słowenii. Proszę o odpowiedź z uwzględnieniem daty kiedy wyruszamy. Mam już ze 4 trasy zapamiętanie w GPS, ale nie wiem na co się zdecydować.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za info
Marcin

Ps. Czy wszyscy wozicie zapasowy komplet żarówek?!!?

Właśnie wróciłem z Krk-u wal śmiało jak będę wiedział pomogę
radek lato
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) radek lato » 02.08.2008 09:18

WITAM WLASNIE WRÓCILEM Z CRO.SAM KIEROWAŁEM Z OKOLIC TORUNIA AŻ NA HVAR MACIE PYTANKO TO ODPOWIEM .
ela1967
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ela1967 » 02.08.2008 21:47

Radek lato - Jechałeś docelowo bez noclegu, czy z przerwą na nocleg ??? Jeśli z noclegiem - napisz proszę gdzie się zatrzymaliście. Ja z rodzinką wyjeżdżamy ze Szczecina 15 sierpnia do Breli k. Makarskiej i tylko mąż będzie kierował podczas tak długiej podróży. Ile godzin jechaliście i czy były na trasie korki??? Jeśli możesz - napisz jak podobał Ci się Hvar, bo też zamierzamy się tam wybrać. :D
Pozdrawiam :wink: :wink: :wink:
mikrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikrus » 02.08.2008 23:16

Ja z dziewczyną zamierzam wyjechać 11 lub 12.08 wcześnie rano z Ostrowa Wlkp. - w tygodniu powinno być luźniej przed HR i w samej HR. Kierunek Peljesac, przez Wrocław, Boboszów, Brno, po drodze zwiedzanie Wiednia, może jeszcze Plitvice (po raz 2 :). Dalej Zaostrog na kilka dni i w końcu Orebic z wypadami do Dubrovnika, Kotoru i zobaczymy gdzie jeszcze :) Powrót ok. 21/22.08 (przed weekendowym szczytem) przez Budapeszt i Bratysławę. Może ktoś ma podobne plany w tym czasie?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone