Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marecky81
zbanowany
Re: Ile zabrac pieniedzy na 10 dniowy wyjazd do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 11.04.2023 19:36

Będziemy na Murterze i w paru marinach na początku czerwca. Zobaczymy jak ceny gastronomii i spożywki.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 12.04.2023 20:28

piekara114 napisał(a):Tylko to Klek, mało kto wybiera taką miejscówkę na wakacje. No i rachunek sprzed 8 miesięcy, a to tez dużo zmienia... Wartościowy post to ten Wioli, która pisze o zmianie cen w ciągu kilku tygodni o 30-50%, a to nie był sezon...

Dlatego ja zawsze wybieram małe miejscowości , wsie generalnie, z dala od dużych kurortów. Po pierwsze nie przepadam za tłumami (miałem to całe dzieciństwo i lata młodzieńcze nad polskim morzem w Gdańsku) po drugie można tam za przyzwoite pieniądze znaleźć apartament i restaurację, pogoda i morze jest takie samo w Klek jak i w Makarskiej ;) . W tym roku także "dziura a jakże i nie spodziewam się rachunków powyżej 100 € za obiad dla 4 osób. Jest wielce prawdopodobne, że w czerwcu będę kilka dni w Chorwacji i sprawdzę na własnej skórze.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 12.04.2023 20:51

SebastianM napisał(a):
piekara114 napisał(a):Tylko to Klek, mało kto wybiera taką miejscówkę na wakacje. No i rachunek sprzed 8 miesięcy, a to tez dużo zmienia... Wartościowy post to ten Wioli, która pisze o zmianie cen w ciągu kilku tygodni o 30-50%, a to nie był sezon...

Dlatego ja zawsze wybieram małe miejscowości , wsie generalnie, z dala od dużych kurortów. Po pierwsze nie przepadam za tłumami (miałem to całe dzieciństwo i lata młodzieńcze nad polskim morzem w Gdańsku) po drugie można tam za przyzwoite pieniądze znaleźć apartament i restaurację, pogoda i morze jest takie samo w Klek jak i w Makarskiej ;) . W tym roku także "dziura a jakże i nie spodziewam się rachunków powyżej 100 € za obiad dla 4 osób. Jest wielce prawdopodobne, że w czerwcu będę kilka dni w Chorwacji i sprawdzę na własnej skórze.

Tu bym polemizował, Byliśmy w małej dziurze na Korculi koło Vela Luki i lokalna konoba była bardzo droga. To samo na zadoopiu na Hvarze niedaleko Milny, właściciel apartamentu miał też knajpkę i w 2015 burger z frytkami i dodatkami kosztował tam 140 kun. Z kolei miło mnie zaskoczyły ceny w Novalji na Pagu, która jest sporym kurortem ja na tamte strony. No może dlatego, że to był pierwszy rok pandemii i wiele restauracji obniżyło mocno ceny, aby przyciągnąć klientów.
Ostatnio edytowano 12.04.2023 20:56 przez marecky81, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.04.2023 20:53

W mojej opinii (po 14 pobytach w Cro) oceniam, że Pag jest dość tani w porównaniu do reszty wybrzeża.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 12.04.2023 20:59

piekara114 napisał(a):W mojej opinii (po 14 pobytach w Cro) oceniam, że Pag jest dość tani w porównaniu do reszty wybrzeża.

Knajpy w Pag nie odbiegały cenami od innych miejsc. Novalja była jakimś wyjątkiem, chociaż restauracje rybne były też dość drogie. A konoba w Starej Novalji przy przystani promów była nie dość że droga, to ryby były nieświeże.

Może sprawdzę w tym roku. Jak mi się uda ustawić zdalną, to może skoczymy na stare śmieci na tydzień na początku września.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 12.04.2023 21:08

marecky81 napisał(a):Tu bym polemizował, Byliśmy w małej dziurze na Korculi koło Vela Luki i lokalna konoba była bardzo droga. To samo na zadoopiu na Hvarze niedaleko Milny, właściciel apartamentu miał też knajpkę i w 2015 burger z frytkami i dodatkami kosztował tam 140 kun. Z kolei miło mnie zaskoczyły ceny w Novalji na Pagu, która jest sporym kurortem ja na tamte strony. No może dlatego, że to był pierwszy rok pandemii i wiele restauracji obniżyło mocno ceny, aby przyciągnąć klientów.

Z pewnością sporo jest racji w tym, co piszesz, ale z pewnością również szybciej znajdziesz tanią konobę w małej mieścinie niż popularnym kurorcie. Dość dokładnie studiuję okolicę w której zamierzam spędzić urlop i do tej pory szoku żadnego nie przeżyłem. Novalja :) byłem w weekend Bożego Ciała w zeszłym roku i trafiłem na mega tanie jedzenie przy samym bulwarze, niewygonienie tanie przy punkcie, gdzie sprzedaje się ryby i owoce morza. Takich cen to osobiście nie pamiętam nawet nad polskim morzem.
Obrazek
Ostatnio edytowano 12.04.2023 21:17 przez SebastianM, łącznie edytowano 1 raz
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 12.04.2023 21:12

Zdjęć menu nie robię, szacun za inicjatywę ;), ale pamiętam, że bardzo tania była konoba Mid, też przy nadmorskim deptaku. No i jedzenie mieli bardzo dobre.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 12.04.2023 21:15

marecky81 napisał(a):Zdjęć menu nie robię, szacun za inicjatywę ;), ale pamiętam, że bardzo tania była konoba Mid, też przy nadmorskim deptaku. No i jedzenie mieli bardzo dobre.

Tutaj zrobiłem bo nikt by mi nie uwierzył ;) .
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 15.04.2023 06:16

SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 15.04.2023 10:49

empire13 napisał(a):https://biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/11177773/chorwacja-po-trzech-miesiacach-z-euro-ceny-25-proc-produktow-spadly.html

Na portalach już się rozpoczęło straszenie 30%, 50% wszystko w górę . Nagonka na biura podróży i zostanie w Polsce rozpoczęła się.
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-polacy-zrezygnuja-z-wakacji-w-chorwacji-nawet-o-40-procent-d,nId,6713246?fbclid=IwAR24LU2ni5qAGcZEtTU7gQktqlaRpL2tSHE9A0DBe97HAYz2HUwC58en1OE
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 15.04.2023 14:17

SebastianM napisał(a):
empire13 napisał(a):https://biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/11177773/chorwacja-po-trzech-miesiacach-z-euro-ceny-25-proc-produktow-spadly.html

Na portalach już się rozpoczęło straszenie 30%, 50% wszystko w górę . Nagonka na biura podróży i zostanie w Polsce rozpoczęła się.
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-polacy-zrezygnuja-z-wakacji-w-chorwacji-nawet-o-40-procent-d,nId,6713246?fbclid=IwAR24LU2ni5qAGcZEtTU7gQktqlaRpL2tSHE9A0DBe97HAYz2HUwC58en1OE

Nie wiem czy nagonka...mój gospodarz, do którego jeżdzę od lat jeszcze nigdy tak nie narzekał na ceny. Przez podwyżki mediów; wywóz nieczytstości, prąd, woda, opłaty stałe dla wynajmujących ceny podniósł np dla 4 osób z 60 na 90 euro. Mówi mi, że w sklepach też mocno odczuli podwyżki. Dla niektórych Chorwatów mówi, że wynajem jest jedynym dochodem i boją się, że jak turyści nie przyjadą będzie cięzko...będą musieli kusić czymś, może, zapewne będą pojawiać się wrzutki, ze nie jest tak drogo, że ceny spadają...
Jak dla mnie cena apartamentu poszło sporo do góry chodż trzeba zauważyć, że 60 o była troche mało jak na zeszły rok i przeskok na 90 już boli.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 17.04.2023 18:33

8 lat jeździmy do tych samych gospodarzy, sympatyczna mieścinka, 1 linia brzegowa, sypialnia, korytarz, łazienka, pokój dzienny z aneksem + taras z pięknym widokiem na zatokę. Rok rocznie 55 eur/apt na 2tyg., tylko 1szy raz pytałem się ile zapłacę - przed rezerwacją, kolejne lata tylko rezerwowałem bez pytania o cenę, ostatniego roku usłyszałem że tą cenę mam już ostatni raz i w przyszłym roku będzie podwyżka, pokiwałem głową że to zrozumiałe i jak co roku zabookowałem też kolejny rok w tym samym terminie. Spodziewałem się tego patrząc na skoki cen jakie wszędzie były. Jak co roku zawsze w święta dodatkowo potwierdzałem pobyt przy okazji życzeń wielkanocnych, otrzymałem info że cena z 55 idzie na 68 eur, ucieszyłem się bo liczyłem że min 80 będzie, szczególnie że znajomi poprosili o zablokowanie terminu przed naszym przyjazdem i dostali cenę 85... Chyba warto być stałym i bezproblemowym klientem :)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 17.04.2023 18:46

tbrek napisał(a):8 lat jeździmy do tych samych gospodarzy, sympatyczna mieścinka, 1 linia brzegowa, sypialnia, korytarz, łazienka, pokój dzienny z aneksem + taras z pięknym widokiem na zatokę. Rok rocznie 55 eur/apt na 2tyg., tylko 1szy raz pytałem się ile zapłacę - przed rezerwacją, kolejne lata tylko rezerwowałem bez pytania o cenę, ostatniego roku usłyszałem że tą cenę mam już ostatni raz i w przyszłym roku będzie podwyżka, pokiwałem głową że to zrozumiałe i jak co roku zabookowałem też kolejny rok w tym samym terminie. Spodziewałem się tego patrząc na skoki cen jakie wszędzie były. Jak co roku zawsze w święta dodatkowo potwierdzałem pobyt przy okazji życzeń wielkanocnych, otrzymałem info że cena z 55 idzie na 68 eur, ucieszyłem się bo liczyłem że min 80 będzie, szczególnie że znajomi poprosili o zablokowanie terminu przed naszym przyjazdem i dostali cenę 85... Chyba warto być stałym i bezproblemowym klientem :)

dla swoich zawsze lepsza cena
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2023 19:37

tbrek napisał(a): otrzymałem info że cena z 55 idzie na 68 eur, ucieszyłem się bo liczyłem że min 80 będzie, szczególnie że znajomi poprosili o zablokowanie terminu przed naszym przyjazdem i dostali cenę 85... Chyba warto być stałym i bezproblemowym klientem :)
Za ile osób taka cena? i w jakim okresie?
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 17.04.2023 20:00

Tydzień w sierpniu, tydzień we wrześniu, 3 osobowy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji? - strona 75
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone