Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotowoltaika - porady od użytkowników???

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 24.09.2020 20:14

Mam pytanie do tych, którzy się znają, mają na dachu i użytkują na co dzień.
Chciałem zamontować sobie na dachu panele fotowoltaiczne na dachu w domu jednorodzinnym.
Chciałbym prosić , abyście doradzili na co należy zwrócić uwagę przy wyborze montażystów, sprzętu , mocy paneli, które są na rynku, bo przez kilka ostatnich dni zbieram oferty od różnych , a jak to zwykle bywa co jeden to inaczej mówi, co mi jest i jaka moc potrzebne. i każdego instalacja jest najlepsza, najmojsza, a inni to mi badziewie wciskają...
Przy zużyciu przeze mnie i moich domowników wiem, że :
-powinienem mieć moc instalacji 3,5- 4 kW
- Państwo nasze odda mi z dotacji 5000pln
-17% odzyskam z PITu
Co przy kosztach instalacji rzędu 18.000-20.000 realnie będzie kosztować mnie około 12.000zł, co jestem w stanie przyjąć.
Pytanie , które mnie nurtuje oprócz mocy poszczególnych paneli, i innych jak wyżej to , jakie koszty będę ponosił miesięcznie, zakładając że te panele wyprodukują tyle prądu, że nie będę musiał ,,dokupować " prądu z elektrowni. Czy tylko parę złotych, czy np koszty przesyłu i inne ukryte opłaty, które teraz składają się na cenę 1kwh.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 27.09.2020 10:11

Naprawdę nikt w dzisiejszych czasach nie korzysta z dobrodziejstw słońca i czystej energii,?
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 27.09.2020 10:28

Po pierwsze podaj roczne zużycie prądu i do tego dobieraj instalację.
Dolicz opłatę 20 % które oddajesz do elektrowni za przechowanie energii.
I będziesz wiedział jaką moc potrzebujesz.
Ja mam JustSolar 415W moduł i jestem zadowolony.
Mam instalacje 3.3 kwp i od Lipca 2020 do dziś wyprodukowały 1186 KW.
Najlepszy miesiąc lipiec 481 KW.
Mnie się udało i zwrot z inwestycji będę miał w 3.5 roku.
Zapłaciłem śmieszne pieniądze bo po ulgach i odpisach jakieś niecałe 7K za całość.
Jak miał byś pytania to pisz.

PGE wyliczyło Mi oplat stałych na 24 zł miesięcznie przy liczniku 3 fazowym.
PGE zamontowało licznik zgodnie z ustawą i mam bilansowanie mocy w trybie rzeczywistym.
Ja mam falownik 1 fazowy i jestem wpięty w 1 fazę.
Na wiosnę będę rozbudowywał instalację i wtedy drugi falownik wpinam w drugą fazę.
W przypadku instalacji 1 fazowych ograniczenie mocy paneli 3680W.
Według PGE nie można przekroczyć nawet jeśli falownik limituje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.09.2020 10:33

labusm napisał(a):Naprawdę nikt w dzisiejszych czasach nie korzysta z dobrodziejstw słońca i czystej energii,?

Korzystać chce, jednak temat wbrew pozorom jest stricte polityczny (zabronione na tym forum). Napiszę tylko, że za poprzedniej władzy około pięciu lat temu założenie 15kW "darmowego prądu" kosztowało 30tyś. złotych. Teraz to dobro tylko w wykonaniu 7,5 kW kosztuje tyle samo na ale jak zapuścisz brodę to oddadzą ci 5 tyś. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To ostatnie dostaniesz tylko i wyłącznie po spełnieniu kilku warunków. Jednak głównym jest montaż na dachu twojego domu mieszkalnego. Nie liczy się garaż komórka czy plac który posiadasz. A jeśli prowadzisz działalność gospodarczą w tym budynku to.....................pi, pi, pi..... :mrgreen: :evil:
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 27.09.2020 10:51

@smoki3 nie prawda zmieniły się przepisy o dofinansowaniu..
Ja mam założone na dachu garażu bo idealnie na południe, a budynek wschód zachód..
Jeśli instalacja służy gospodarstwu domowemu, to może być zainstalowana gdzie chcesz..
Również możesz sam instalować lub ktoś podpisze papiery z uprawnieniami.
Mnie instalował instalator, który prowadzi firmę.
Bez 100 pośredników, dla tego taka cena.
Większe firmy, mają handlowców, biura i podwykonawców do montażu dla tego ceny 30 - 40 % wyższe.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 27.09.2020 11:46

labusm napisał(a):Mam pytanie do tych, którzy się znają, mają na dachu i użytkują na co dzień.
Chciałem zamontować sobie na dachu panele fotowoltaiczne na dachu w domu jednorodzinnym.
Chciałbym prosić , abyście doradzili na co należy zwrócić uwagę przy wyborze montażystów, sprzętu , mocy paneli, które są na rynku, bo przez kilka ostatnich dni zbieram oferty od różnych , a jak to zwykle bywa co jeden to inaczej mówi, co mi jest i jaka moc potrzebne. i każdego instalacja jest najlepsza, najmojsza, a inni to mi badziewie wciskają...
Przy zużyciu przeze mnie i moich domowników wiem, że :
-powinienem mieć moc instalacji 3,5- 4 kW
- Państwo nasze odda mi z dotacji 5000pln
-17% odzyskam z PITu
Co przy kosztach instalacji rzędu 18.000-20.000 realnie będzie kosztować mnie około 12.000zł, co jestem w stanie przyjąć.
Pytanie , które mnie nurtuje oprócz mocy poszczególnych paneli, i innych jak wyżej to , jakie koszty będę ponosił miesięcznie, zakładając że te panele wyprodukują tyle prądu, że nie będę musiał ,,dokupować " prądu z elektrowni. Czy tylko parę złotych, czy np koszty przesyłu i inne ukryte opłaty, które teraz składają się na cenę 1kwh.

Witaj!
Ja mam foto zamontowaną od 7 lipca, brat ma już drugi rok...
Dużo zależy od ustawienia dach względem słońca, moje niestety połacie są ustawione na wschód południowy i zachód lekko północny. Na wschodniej mam 8 paneli a na zachodniej 4 panele. Wszystkie są po 400 v. Większość firm chciała mi dać na stronie wschodniej na szczescie pan z stilo energy ( robili u brata) zaproponowała opcje po 2 stronach gdyż według moich obliczeń ja dużo prądu zuzywam po południu, gotowanie, zmywarka, pralka i wolałem aby pobierać energię prosto z dachu a nie z magazynu. Okazało się to dobrym pomysłem.
Abym mogł miec na 2 połaciach zastosowałem mikro falowniki, jest to najlepsze rozwiązanie u mnie, lepsze niż z centralnym falownikiem gdyż z czytuje energie z 4 paneli a nie ze wszystkich ( wtedy przekazuje najnizsza energie ze wszystkich panelii).
Ja mam instlacje na 4,8 kwp, zuzycie w granicach 3,4-3,6. Koszt instlacji 23,500 ł
Przy opcji mikrofoników w każdej chwili mogę rozbudowac instalacje ( mysle moze kiedys o ogrzewaniu na prad) ale zobaczymy jak to jeszczce bedzie.
jak masz pytanko to smialo pytaj
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 27.09.2020 12:01

smoki3 napisał(a):
labusm napisał(a):Naprawdę nikt w dzisiejszych czasach nie korzysta z dobrodziejstw słońca i czystej energii,?

Korzystać chce, jednak temat wbrew pozorom jest stricte polityczny (zabronione na tym forum). Napiszę tylko, że za poprzedniej władzy około pięciu lat temu założenie 15kW "darmowego prądu" kosztowało 30tyś. złotych. Teraz to dobro tylko w wykonaniu 7,5 kW kosztuje tyle samo na ale jak zapuścisz brodę to oddadzą ci 5 tyś. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To ostatnie dostaniesz tylko i wyłącznie po spełnieniu kilku warunków. Jednak głównym jest montaż na dachu twojego domu mieszkalnego. Nie liczy się garaż komórka czy plac który posiadasz. A jeśli prowadzisz działalność gospodarczą w tym budynku to.....................pi, pi, pi..... :mrgreen: :evil:

Wprowadzasz ludzi w błąd, możesz instalować na komórce, garażu a nawet na gruncie w każdym z tych przypadków dostajesz dotacje z programu mój prąd w wysokości 5 tyś zł oraz zwrot z podatku w zeznaniu podatkowym, o którym kolega wcześniej pisał.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.09.2020 12:04

Temat mnie bezpośrednio nie dotyczy, bo mieszkam w bloku, ale sporo szukałam informacji o tym.
Warto pytać się o dodatkowe dotacje w powiecie, bo niektóre finansują w większym stopniu niż ogólnopolskie programy lub posiadają dodatkową dotację/refundację. Czasami warunek to skorzystanie z lokalnej firmy instalacyjnej, więc warto temat rozeznać przed montażem, bo może się okazać, że trochę droższa oferta będzie w ogólnym rozrachunku tańsza.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 27.09.2020 12:11

piekara114 napisał(a):Temat mnie bezpośrednio nie dotyczy, bo mieszkam w bloku, ale sporo szukałam informacji o tym.
Warto pytać się o dodatkowe dotacje w powiecie, bo niektóre finansują w większym stopniu niż ogólnopolskie programy lub posiadają dodatkową dotację/refundację. Czasami warunek to skorzystanie z lokalnej firmy instalacyjnej, więc warto temat rozeznać przed montażem, bo może się okazać, że trochę droższa oferta będzie w ogólnym rozrachunku tańsza.

Zgadza się, sa gminy, bądz grupy gmin które wchodzą w projekty dotyczące odnawialnych źródeł energii i można otrzymać dodatkowe dofinansowanie, niestety moja gmina w nic takiego przez lata nie wchodziła...kilka ościennych gmin tak. Warto napisać, przedzwonić do Urzędu Gminy gdzie mieszkasz w tej kwestii.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 27.09.2020 12:29

Na dachu domu mam zainstalowaną instalację o mocy 4,44 kWp. Całość to 12 modułów każdy o mocy 370 wat. Podczas planowania instalacji założyłem, że chcę maksymalnie wykorzystać powierzchnię dachu tzn. zamontować maksymalną moc jaka jest w chwili obecnej dostępna na rynku. Do tego zamówiłem falownik z firmy o znanej nazwie, niestety nie mam zaufania do firm których nazwę słyszę pierwszy raz (dzisiaj jest jutro może jej nie być). Plan jest taki, że docelowo dom będę ogrzewał prądem. W przyszłym roku planuje montaż dwóch klimatyzatorów. W chwili obecnej zużywam około 300 kWh energii miesięcznie. Koszt instalacji 20500 zł.
Po zamontowaniu instalacji musieliśmy się nauczyć takich rzeczy jak: pierzemy w dzień, zmywarkę uruchamiamy w dzień, wodę grzejemy w dzień. Staramy się maksymalnie wykorzystać prąd który jest wytwarzany.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 27.09.2020 12:36

amatus1 napisał(a):
smoki3 napisał(a):

Wprowadzasz ludzi w błąd, możesz instalować na komórce, garażu a nawet na gruncie w każdym z tych przypadków dostajesz dotacje z programu mój prąd w wysokości 5 tyś zł oraz zwrot z podatku w zeznaniu podatkowym, o którym kolega wcześniej pisał.

To nie jest tak do końca prawdą. Owszem w chwili obecnej możemy instalować w miejscach, które wskazałeś, ale żeby otrzymać dotacje z programu "Mój Prąd" oraz zwrot podatku, nasza instalacja nie może mieć większej mocy niż 10 kWp.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.09.2020 13:20

No proszę, od 3 tyg. wałkuję ten temat, bo chcę, teraz już chciałem , zamontować u siebie fotowoltaikę.
Zastanawiałem się nad wszystkimi aspektami, od zmiany ogrzewania (na prąd) i większej produkcji, do konkretnych firm, rodzajów paneli i falowników. Dach mam duży (styknie na 10 kwp), skierowany na południe z możliwość stworzenia idealnej patelni :wink:
4000 kwh , tyle zużywamy rocznie prądu i byłem już gotowy podpisać umowę z jedną z firm.
Przeprowadziłem rozmowę z 3 i dostałem następujące oferty na 5 kwp

1 Firma 27000 pln brutto ( panele chińskie Longi 360 V, falownik Sofar )
2 Firma 25400 pln ( panele chińskie Jinko 330 V, falownik Huwaei)
3 Firma 23900 pln ( panele polskie ML system 320 V, falownik Growatt)

Wybrałem polskiego producenta ( najdłuższa gwarancja) i już miałem podpisywać umowę , ale coś mnie tknęło i spojrzałem na swój dach pod nieco innym kątem niż tylko uzyski . Zwróciłem uwagę, że znajduje się na nim dużo odchodów ptasich, kurzu, mchu i sadzy . Zacząłem drążyć temat i okazało się, że nie jest tak kolorowo jak opowiadali doradcy. W moim przypadku musiałbym 2 razy do roku czyścić panele. Sam bym tego nie zrobił , bo dach mam stromy, jest dość wysoko i z prądem nie lubię obcować. W takiej sytuacji opłacalność mojej inwestycji, biorąc pod uwagę wynajęcie firmy do czyszczenia paneli , zwróciłaby się dopiero po 10 latach, kiedy skończy się już gwarancja na falownik i być może trzeba będzie go wymienić ( ok.5 tys.) Doradcom przedstawiłem swoje obawy i się zgodzili, że owszem panele czyści deszczówka, ale nie z ptasich odchodów czy sadzy. Trochę mnie to wyleczyło i odpuściłem temat (zobaczymy na jak długo), a byłem nieźle napalony.
Zapytajcie doradców czy gwarancja na uzyski obejmuje również brudne panele i czy będą przyjeżdżać je czyścić :wink:
Polecam artykuł ...
https://www.gramwzielone.pl/energia-slo ... talacji-pv
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 27.09.2020 13:35

@Habanero mam panele JustSolar czyli średniak i gwarantuję Ci że porządny deszcz powoduje że wszystko samo się myje.
Ptasie odchody itp.. Mają powłokę która powoduje że brud spływa.
Pewnie że jestem w lepszej sytuacji bo zawszę wejdę na garaż i je umyje.
Z tym iż do tej pory nie było potrzeby, specjalnie sprawdzałem :D
Falownik ma Growatt, ma 10 lat gwarancji i bardzo sprawny serwis.
Praktycznie wymiana na nowy od ręki.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 27.09.2020 14:26

[/quote]To nie jest tak do końca prawdą. Owszem w chwili obecnej możemy instalować w miejscach, które wskazałeś, ale żeby otrzymać dotacje z programu "Mój Prąd" oraz zwrot podatku, nasza instalacja nie może mieć większej mocy niż 10 kWp.[/quote]

Zgadza się, powyżej 10 KW są inne zasady, pisałem w kwestii mocy labusema.
Co do wyższych mocy instalacji to znajomy planuje inwestycje farmy fotowoltaicznej na swoim gruncie pod Elblągiem na koszt ponad 2 mln zł gdzie ponoć ma dostać dofinansowanie w wysokości 50% inwestycji. Nie wiem na jakim obecnie etapie jest ale jak rozmawialiśmy na początku sierpnia był na etapie poszukiwania kredytu na druga połowę...

Haberno co do zabrudzeń paneli to powiem, że mieszkam przy drodze gruntowej. Kurz potężny, mieszkam przy lesie w rejonie gdzie mech opanowuje pokrycia, dachy pokryte blachą i dachówką cementową po 3-4 latach zielonkawe...panele były mega zakurzone. Deszczyk, który spadł w środę pięknie je oczyścił. W sierpniu miałem już ochotę wyciągnąć myjkę i drabinę ale gdzieś tam również pokropiło pod koniec miesiąca.
Co do zwrotu z " Mojego Prądu" to wniosek składa sie w kilka minut- max 5 minut mając profil zaufany. Jednak kasy nadal nie mam :(...ponoć bardzo duża ilość wniosków jest.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 27.09.2020 15:18

Ja będę miał na dachu domu, mam połać południową na 12-13 paneli, moc którą mi oferują to 335W na jeden , co daje około 4kW, co niby ma mi starczyć z nadwyżką, uwzględniając że elektrownia część mi zabierze w ramach 20%.
Pytanie jaki falownik? Jeden czy dwa? Jednofazowy czy inny? Czemu nie mocniejsze panele a ich samych mniej?
Czy na jednej połaci czy na dwóch różnych a wtedy na których? U mnie wchodzi w grę jeszcze wschodnia nie zacieniona, ale dużo mniejsza.
Jaką gwarancję udzielają producenci?
I na co jeszcze zwrócić uwagę?
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone