Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotowoltaika - porady od użytkowników???

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 01.04.2023 15:28

Jako że zakończyłem pierwszy rok użytkowania fotowoltaiki małe podsumowanie.
Wyprodukowałem przez rok 6400 kWh energii, zużyłem 5500. Niestety ze względu na moje potrzeby i przelicznik 0,8 musiałem dokupić od Tauronu 112 kWh.
Zapłaciłem za cały rok fakturę w wysokości 200 zł.
Za rok zwróciło mi się 20% inwestycji.

Co do pytania Chrisa - ja mam dach z dachówką betonową. Łapy do mocowania profili są zaczepione pod dachówkami do łat, tak więc nie ma to żadnego wpływu na szczelność pokrycia.
Przy moich dachówkach łapy mieściły się bez potrzeby podcinania dachówki, w niektórych typach może to być konieczne. Ale robi się to od spodu dachówki i nie powinno to niczego zepsuć.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 01.04.2023 17:40

mchrob napisał(a):Co do pytania Chrisa - ja mam dach z dachówką betonową. Łapy do mocowania profili są zaczepione pod dachówkami do łat, tak więc nie ma to żadnego wpływu na szczelność pokrycia.
Przy moich dachówkach łapy mieściły się bez potrzeby podcinania dachówki, w niektórych typach może to być konieczne. Ale robi się to od spodu dachówki i nie powinno to niczego zepsuć.

Właście jakoś trudno jest mi wyobrazić sobie, żeby dało się wprowadzić pod dachówkę element konstrukcji utrzymującej panele bez nacinania tej dachówki. Owszem, jakiś płaskownik da się wsadzić pomiędzy dwie warstwy dachówek, ale płaskownik nie będzie miał wytrzymałości wystarczającej do utrzymania ciężaru paneli.
Ten temat zwrócił moja uwagę, gdy ostatniej zimy woda zaczęła kapać z sufitu w jednym z pokoi w domu córki i zięcia. W pierwszej chwili całkowita dezorientacja gdyż dom stoi już od kilku lat, dach nigdy nie przeciekał, a tu nagle taka niespodzianka. Dopiero po jakimś czasie skojarzyliśmy, że 2 lata wcześniej na dachu były montowane panele i nagle wszystko stało się jasne.
Pierwsza zima po montażu przeszła bez żadnych problemów, ale gdy ostatniej zimy nadeszły większe opady śniegu, to woda jakoś znalazła sobie drogę pod poszycie dachu.
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 01.04.2023 23:01

Uchwyty konstrukcji na dach pokryty dachówką są robione właśnie z płaskowników,

system-na-dach-pokryty-dachowka-ceramiczna-detal.png

lub nawet z dość cienkiej blachy

hak-pod-karpiowke.png

Dodatkowo instalatorzy szlifują dachówkę od spodu aby nie było naprężeń, ale nie przecinają jej "na wylot".
Istnieje duże ryzyko że jakaś część dachówek się zniszczy przy szlifowaniu i chodzeniu po dachu, więc dobrze jeśli ktoś sobie zostawił zapas przy budowie.
Jeżeli instalator uszkodzi dachówki i ze względu na brak zamiennych schowa uszkodzenia pod moduły to dowiesz się o tym właśnie po deszczach. Jeżeli rzetelnie podejdzie do tematu i wymieni wszystkie ewentualnie uszkodzone egzemplarze to taka instalacja nie ma wpływu na szczelność dachu.
Co do samej instalacji PV, to jak najbardziej polecam. Mam 8,88 kWp na starych zasadach, i w ubiegłym roku wyprodukowałem z niej 10,21 MWh. Instalacja wykonana samodzielnie (pomimo że nie zajmuję się tym zawodowo) po odliczeniu podatku i zwrocie 5 000zł z "Mój prąd" w lipcu 2020r kosztowała mnie jedynie 12 327,26 zł brutto, bez liczenia pracy własnej i syna więc przy aktualnej cenie energii zwróci się dość szybko. Falownik Fronius Symo 8.2‑3‑M, moduły Longi Solar 370M BF, konstrukcja na mostkach trapezowych, dach idealnie na południe ok. 37st nachylenia, bez zacienień.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 01.04.2023 23:39

dareksi napisał(a):Uchwyty konstrukcji na dach pokryty dachówką są robione właśnie z płaskowników[...]

Dzięki, to mnie uspokoiło :)
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 07.04.2023 13:54

Nie mam fotowoltaiki, ale mam od lipca pompę ciepła i mogę już powiedzieć..."to się również opłaca :D "
( nawet w domu wybudowanym 15 lat temu - 150m2, bez podłogówki).
Dostałem rachunek za prąd ( okres 01.09.2022 - 03.03. 2023r. ) 6 miesięcy.
W domu wszystko na prąd!: ogrzewanie (zawsze 22 st.), cwu, płyta, piekarnik, lodówka, czajnik itd.

Zużycie za 6 miesięcy wyszło 4880 kwh, łączny koszt na rachunku 3441,19 pln.
Za sam ekogroszek w dawnych, tanich czasach tyle płaciłem.

Czy w moim przypadku, na obecnych zasadach, fotowoltaika ma jeszcze sens ?? :roll:
Ten system "sprzedaj - kup" jakoś do mnie nie przemawia. Na starych wziąłbym, ale niestety już po ptokach :(
Prognozy na prąd za kolejne 6 miesięcy mam po 240 pln i myślę, że cały rok ( do września) zamknę w 5000 pln.

Dla mnie super wynik :D i nie spodziewałem się , że tyle wyjdzie (szykowałem się na 7 :wink: )
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.04.2023 14:02

A jaki koszt pompy ciepła i po jakim czasie zwróci się? Bo to też ważne.
U nas w okolicy sporo osób zainstalowało pompę, ale w połączeniu z fotowoltaiką.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 07.04.2023 14:06

piekara114 napisał(a):A jaki koszt pompy ciepła i po jakim czasie zwróci się? Bo to też ważne.

Za pompę z robocizną 35000 bez dofinansowania.
Zwrot z ulgi termomodern. coś koło 4200 :roll:
Czyli pompa wyszła 31 000 pln.
Edit:
Po jakim czasie się zwróci, zależy od ceny węgla (ekogroszku) i prądu.
W razie "W" kocioł zostawiłem i mam podpięty do wspólnego obiegu z pompą :wink: ,
ale na dzień dzisiejszy przy cenie 1 tony 2000 pln ( 4 tony to 8000, do tego prąd by wyszedł około 3 tys.).
Opcja z węglem wychodzi ok. 2 razy droższa.

Czyli zwróci się po ok 6 latach , chyba :roll: :wink:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 07.04.2023 14:40

A co u Ciebie robi za magazyn ciepła?
Woda, czy grunt?
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 07.04.2023 14:57

Chris_M napisał(a):A co u Ciebie robi za magazyn ciepła?
Woda, czy grunt?

Bufor 80 l. z wodą.
Mam Rotenso Aquami 10 kw split , (5 lat gwarancji).
Więcej na temat tych pomp w tym filmiku...
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 07.04.2023 15:06

Habanero napisał(a): ale mam od lipca pompę ciepła i mogę już powiedzieć..."to się również opłaca :D "

Jak grube są ściany ?
Dom ocieplony ?
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 07.04.2023 15:15

benito5 napisał(a):
Habanero napisał(a): ale mam od lipca pompę ciepła i mogę już powiedzieć..."to się również opłaca :D "

Jak grube są ściany ?
Dom ocieplony ?

Porotherm 32 cm plus 8 cm styropian.
Poddasze i strop 20 cm wełna.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.04.2023 15:21

Dzięki za info.

Cena węgla już chyba spadła...coś tak ostatnio od koleżanek słyszałam...
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 11.04.2023 12:37

Spadła w okolice 2000/ t ekogroszku.
Więc to i tak ponad dwa razy więcej, niż dwa lata temu, przed wojną
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.04.2023 13:48

Dziś o węglu z koleżankami przy kawie rozmawiałam :D mówiły, że 1700 zł aktualnie za ecogroszek.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Fotowoltaika - porady od użytkowników??? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone