Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoradar w Wiedeńskim tunelu -HELP

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CARISMA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CARISMA » 16.08.2008 19:42

...w drodze do Cro pstryknięto mi fotkę, czy ktoś przerabiał już ten temat? mam się czym martwić?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2008 19:57

CARISMA napisał(a):...w drodze do Cro pstryknięto mi fotkę, czy ktoś przerabiał już ten temat? mam się czym martwić?

ciekawe co zrobią jak nie zapłacisz?
CARISMA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CARISMA » 16.08.2008 20:00

.......właśnie nie wiem, nie trenowałem tego jeszcze.....gdzieś czytałem, że może przyjść pocztą mandacik......pożyjemy zobaczymy, ciekaw jestem czy komuż z forum się to już przytrafiło..
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 16.08.2008 20:02

Przyślą Ci mandat do domu i będziesz musiał zapłacić. Istnieje przecież baza międzynarodowa w UE.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2008 20:31

anjas napisał(a):Przyślą Ci mandat do domu i będziesz musiał zapłacić. Istnieje przecież baza międzynarodowa w UE.

a co jak nie zapłaci? co sprawę mu w sądzie zrobią, ściągnął do Austrii, żeby odsiedział niezapłacony mandat?
Corwin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corwin » 16.08.2008 20:54

Kiedyś pstryknęło nam fotkę w Niemczech. Mandat nie przyszedł i raczej nie przyjdzie. Jednak w momencie zatrzymania przez policję na terenie Niemiec za jakiekolwiek wykroczenie drogowe, to jestem w 100% pewien, że od razu doliczą zaległy mandacik. Podejrzewam, że podobnie może być z Twoim przypadkiem w Austrii. Lepiej jednak dla świętego spokoju, by to ktoś potwierdził komu przydarzyło się to samo. Ile przekroczyłeś?
CARISMA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CARISMA » 16.08.2008 21:10

....dzięki za odzew, też liczę na to, iż nie przyjdzie, przekroczyłem niewiele jakieś 30-40 km/h.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 16.08.2008 21:13

Corwin napisał
Kiedyś pstryknęło nam fotkę w Niemczech. Mandat nie przyszedł i raczej nie przyjdzie. Jednak w momencie zatrzymania przez policję na terenie Niemiec za jakiekolwiek wykroczenie drogowe, to jestem w 100% pewien, że od razu doliczą zaległy mandacik. Podejrzewam, że podobnie może być z Twoim przypadkiem w Austrii. Lepiej jednak dla świętego spokoju, by to ktoś potwierdził komu przydarzyło się to samo. Ile przekroczyłeś?

Odnośnie tego mandatu w Niemczech to podejrzewam, że to było jeszcze przed UE. Dziś mandaty przychodzą normalnie na polski adres, a sprawa może być skierowana do komornika.
CARISMA
Plażowicz
do anjas-a

Nieprzeczytany postnapisał(a) CARISMA » 16.08.2008 21:24

...a Ty dostałeś kiedykolwiek? rozumiem , że pomykasz troszkę po Europie, jest mnóstwo fotoradarów na podczerwień i nie zobaczysz flesza, a nie wierzę że jeździsz zawsze przepisowo, pocieszasz mnie nie ma co, chyba, że dostałeś takowy pocztą to zrozumiem Twój upór....
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 16.08.2008 21:33

Dostałam taki mandat z Niemiec, ale na pocieszenie kwota nie była wysoka.
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 16.08.2008 21:34

CARISMA napisał(a):...w drodze do Cro pstryknięto mi fotkę, czy ktoś przerabiał już ten temat? mam się czym martwić?

W Wiedeńskich tunelach niema Fotoradarów :!:
są przed , są za ale nigdy w tunelu i jezeli pstryknięto ci fotkę to zrobił to jakiś Kasztan Fotoamator :lol:

PS.
Za granice Austriacy wysyłają mandat dopiero od 70 Ojro

http://www.oe24.at/zeitung/oesterreich/ ... 341148.ece
CARISMA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CARISMA » 16.08.2008 21:57

...jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i rzeczowe info, dziwi mnie twierdzenie, ze nie ma w tunelach fotoradarów....czyli jeśli przekroczyłem załóżmy 40 km/h to jest poniżej 70 Euro...mam się cieszyć?
Corwin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corwin » 16.08.2008 22:00

anjas napisał(a):Corwin napisał

Odnośnie tego mandatu w Niemczech to podejrzewam, że to było jeszcze przed UE. Dziś mandaty przychodzą normalnie na polski adres, a sprawa może być skierowana do komornika.

Fotkę cyknęło nam kilka miesięcy temu i do tej pory nic nie przyszło. Pytałem znajomych, którym też to się przydarzyło i żaden również nie otrzymał nic pocztą.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 16.08.2008 23:47

Nie wiem od czego zacząć, więc zacznę od pocieszenia:
Sytuacja wydarzyła się w ubiegłym roku, a więc w czasie gdy Polska była już w UE. Jechałem niemiecką autostradą, gdzieś w okolicy Norymbergii. Zwężenie autostrady (remont), ograniczenie prędkości do 70 km/h. Zwolniłem do 90 i... pstryk!. No cóż, pomyślałem, napewno mi się upiecze, gdzie mnie tam będą szukali po świecie... Kilka minut później pojawił się koło mnie radiowóz. Wyprzedził, zwolnił, po czym zapalił napis "Fallow Me" i zaprowadził na najbliższy parking. Okazało się że zatrzymali mnie właśnie w związku z fotoradarem - limit prędkości 70, mi pokazało 92km/h. Zapytałem dlaczego nie wyślą mi mandatu pocztą, a oni odpowiedzieli że nie mogą wysyłać za granicę - mandaty pocztą dostają tylko niemcy. Osoba która obsługuje fotoradar analizuje na bieżąco zdjęcia i po stwierdzeniu że jestem z Polski wysłała za mną patrol... Mandat 60 EUR płatny gotówką na miejscu.
Jeżeli w ostatnim roku nie zmieniły się przepisy to możesz spać spokojnie,.
Inna sprawa to waga Twojego wykroczenia. Piszesz że było to zaledwie o 40km więcej. Nie chcę Cię martwić, ale w Austrii 40 km ponad limit to bardzo dużo, a od 50 zaczynają się prawdziwe kłopoty... Nie pamiętam jakie jest ograniczenie w tunelach, ale chyba 80km/h?
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 17.08.2008 09:19

CARISMA z zamieszczonego przez Szunaj linka nie wynika że w tunelu nie ma radarów. Odwrotnie radar jest, szybkośc tam jest ograniczona do
60 kmh. Przekroczenie szybkości na Autobahnie w Austrii o do 30 kmh
kosztuje 65-90 Euro powyzej nie moge odczytać.
To jest na stronie OAMTC >Recht.>Vormerksystem
Prawdą jest ,że obcokrajowcom wysyłają mandaty powyżej 70 Euro.
Nie chce Cie straszyć ale w Twoim przypadku (przekroczenie o 40kmh?)
będzie powyżej 70Euro.
Kary są w Austrii wyższe niż w NIemczech (na razie, od nowego roku wzrosną). Nie pzostaje Ci nic innego jak czekać. Gdyby przyszło i nie
zapłacisz będą Cie mieli w komp. policji no i wiesz co dalej zacznie się polowanie. Pozdrowienia :papa: :papa: :papa:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone