napisał(a) Jacunio » 20.04.2006 07:39
Witam,
Na Hvar można przepłynąć za Splitu (do Starego Grada) lub z Drvenika (do Sucuraju). Każda droga ma swoje plusy i minusy.
1. Ze Splitu
-należy przyjechać co najmniej 2 godz. przed odpłynięciem promu. Od razu ustawić się w kolejkę (trzeba najpierw ją prawidłowo zlokalizować, bo kolejek jest kilka) i udać się do kasy po bilety (za samochód i pasażerów). Potem - czas wolny aż do załadunku promu (ok. pół godz. przed odpłynięciem).
Rozkład jazdy i ceny dostępne na stronach Jadrolinii:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1227
Płynie się ok. dwóch godzin.
2. Z Drvenika
-tu też obowiązuje rozkład jazdy, ale w sezonie, kiedy ustawiają się kolejki, promy (są 2) pływają na okrągło. Płynie się ok. 30 min.
Porównanie:
- ze Splitu jest drożej, ale wygodniej
- ze Splitu jest bliżej - nie trzeba tłuc się do Drvenika, co w sezonie może zająć nawet kilka godzin, a potem jeszcze wzdłuż Hvaru.
Ja zrobiłem tak - w tamtą stronę się śpieszyłem, więc popłynąłem ze Splitu a z powrotem jechałem bardziej krajoznawczo więc przez Drvenik. Nie żałuję.
A z tą "szaleńczą" drogą przez Hvar to duża przesada - może kiedyś, jak była tzw. "stara droga"... Dla żądnych wrażeń napisałem kiedyś takie krótkie opowiadanko z duuużym przymrużeniem oka...
forum/viewtopic.php?p=82822
PozdraV
J.