Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Euro ponad 4 zł !

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek358
Cromaniak

Postnapisał(a) Marek358 » 14.06.2013 11:55

Euro zbliżyło się do 4,20. Jest nieźle.
Melanie
Globtroter

Postnapisał(a) Melanie » 14.06.2013 12:58

Jak myślicie, jak będzie dalej? Można liczyć na spadek?
Marek358
Cromaniak

Postnapisał(a) Marek358 » 14.06.2013 13:46

Melanie napisał(a):Jak myślicie, jak będzie dalej? Można liczyć na spadek?

Można liczyć na wszystko.
Ostatnie komentarze mówią, że euro chwilowo będzie oscylować w kanale 4,20-4,27.
O tyle się to potwierdza, że jak dziś spadło do 4,20 to od razu podskoczyło do 4,22.
W każdym razie ja dziś kupiłem w kantorze internetowym trochę euro za 4,22 i na razie mam co mi trzeba.
Wszystkie znaki na rynku nie wskazują by kurs NBP miał polecieć powyżej 4,30, ale też nie ma żadnych powodów by spadł poniżej 4,10. Ja nie zdziwiłbym bym się spadkowi poniżej 4,20 w najbliższych tygodniach.
Musisz sama wyczuć kiedy kupić.
wojtek_p
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wojtek_p » 17.06.2013 11:07

Odwieczny problem, kupić czy czekać ?
Z mojego doświadczenia wynika, że jak czekam to drożeje, jak kupię to tanieje :mrgreen:
Jak się nie odwrócisz, d... zawsze z tyłu.
Stendo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Stendo » 17.06.2013 15:38

wojtek_p napisał(a):

Z mojego doświadczenia wynika, że jak czekam to drożeje, jak kupię to tanieje

No to już wiadomo :idea: Tylko teraz napisz czy już kupiłeś, bo wtedy już będzie taniało czy jeszcze nie ?? :D
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 17.06.2013 17:32

krakuscity napisał(a):
kleeberg napisał(a):
A jeszcze nie zdążyłem nic kupić. :(

Ja kupiłem z końcem ubiegłego roku jak były ciut powyżej 4 zł i jeszcze mam na tegoroczne i przyszłe wakacje. :wink:

Rzeczywiście, pod koniec ubiegłego roku płaciłam 4,08. W marcu już 4,14.
Stanieje znacząco pewnie dopiero po wakacjach
Jozzy22
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Jozzy22 » 17.06.2013 17:34

Krzysztof66 napisał(a):
wojciechmw napisał(a):Dziś miała miejsce interwencja RPP na Polskim rynku walutowym i dzięki temu nasz "złoty" się troche umocnił. Obecnie za euro trzeba zapłacić 4,23 kto się jeszcze nie zdecydował na zakup radzę się pospieszyć

Nie RPP tylko NBP!!! To przecież nie to samo.

Dobrze Napisał interwencja RPP(Rada Polityki Pieniężnej)
barti75
Cromaniak

Postnapisał(a) barti75 » 17.06.2013 20:34

Mikromir napisał(a):
Rzeczywiście, pod koniec ubiegłego roku płaciłam 4,08. W marcu już 4,14.Stanieje znacząco pewnie dopiero po wakacjach

taka różnica na 1000euro to raptem 60zł, nie oszukujmy się z reguły 2 tygodniowy urlop w sezonie na rodzinę to ok 7-8,5tyś przynajmniej nam tyle wychodzi i to bez zbytnich szaleństw, liczę tu już wszystko winiety dojazd noclegi tranzytowe ubezpieczenia itd, czy dla różnicy nawet w wysokości 400 czy 500zł miałbym zrezygnować z urlopu bo euro skoczyło do jakiś 4,30zł czy 4.40zł?? nie sądzę, że taki tu jest co zrezygnuje bo nastąpił skok euro, poza tym nigdy nie kupuję euro na wyjazd wypłacam euro z bankomatów w Niemczech albo Austrii i tylko tyle ile trzeba zapłacić za apartament, reszta ze ściany na miejscu, lub płatności kartą.
Marek358
Cromaniak

Postnapisał(a) Marek358 » 17.06.2013 23:32

barti75 napisał(a):
Mikromir napisał(a):
Rzeczywiście, pod koniec ubiegłego roku płaciłam 4,08. W marcu już 4,14.Stanieje znacząco pewnie dopiero po wakacjach

taka różnica na 1000euro to raptem 60zł, nie oszukujmy się z reguły 2 tygodniowy urlop w sezonie na rodzinę to ok 7-8,5tyś przynajmniej nam tyle wychodzi i to bez zbytnich szaleństw, liczę tu już wszystko winiety dojazd noclegi tranzytowe ubezpieczenia itd, czy dla różnicy nawet w wysokości 400 czy 500zł miałbym zrezygnować z urlopu bo euro skoczyło do jakiś 4,30zł czy 4.40zł?? nie sądzę, że taki tu jest co zrezygnuje bo nastąpił skok euro, poza tym nigdy nie kupuję euro na wyjazd wypłacam euro z bankomatów w Niemczech albo Austrii i tylko tyle ile trzeba zapłacić za apartament, reszta ze ściany na miejscu, lub płatności kartą.

Z jednej strony "ziarnko do ziarnka...", a z drugiej to nie jest dramatyczna różnica przy kwotach jakimi operujemy w Cro. Choć wzrost z 4,10 na 4,30 to już nie jest taki pikuś...
barti75
Cromaniak

Postnapisał(a) barti75 » 18.06.2013 08:15

Marek358 napisał(a):Z jednej strony "ziarnko do ziarnka...", a z drugiej to nie jest dramatyczna różnica przy kwotach jakimi operujemy w Cro. Choć wzrost z 4,10 na 4,30 to już nie jest taki pikuś...

niby tak jak piszesz "ziarnko do ziarnka", tylko według mnie takie tematy jak ten lub w podobny stylu np płacić kartą czy gotówką ?, albo zabierać jedzenie czy go nie zabierać ożywają głównie w miesiącach kwiecień-wrzesień czyli w okresie wyjazdów i według mojego skromnego zdania ile głów tyle opinii, można sobie o nich mówić ale tak z przymrużeniem oka w formie bardzo luźnej ( bo np. farciarzowi uda się kupić po 4,02, inny kupi po kursie dzisiejszym ok. 4,23, a jeszcze inny kupi w lipcu np po 4,18, jeden płaci kartą inny gotówką, jeden wypycha po dach auto żarciem inny nie bierze nic) i zapewne każdy z nich będzie zadowolony z urlopu i wątpię by zastanawiał się nad kursem po ile kupował euro na wyjazd sącząc drinka, Karlovackie albo winko na tarasie wynajętego apartamentu, na campie, lub w knajpie w Chorwacji czego wszystkim życzę :wink:
wojtek_p
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wojtek_p » 18.06.2013 08:21

barti75 napisał(a):
Marek358 napisał(a):Z jednej strony "ziarnko do ziarnka...", a z drugiej to nie jest dramatyczna różnica przy kwotach jakimi operujemy w Cro. Choć wzrost z 4,10 na 4,30 to już nie jest taki pikuś...

niby tak jak piszesz "ziarnko do ziarnka", tylko według mnie takie tematy jak ten lub w podobny stylu np płacić kartą czy gotówką ?, albo zabierać jedzenie czy go nie zabierać ożywają głównie w miesiącach kwiecień-wrzesień czyli w okresie wyjazdów i według mojego skromnego zdania ile głów tyle opinii, można sobie o nich mówić ale tak z przymrużeniem oka w formie bardzo luźnej ( bo np. farciarzowi uda się kupić po 4,02, inny kupi po kursie dzisiejszym ok. 4,23, a jeszcze inny kupi w lipcu np po 4,18, jeden płaci kartą inny gotówką, jeden wypycha po dach auto żarciem inny nie bierze nic) i zapewne każdy z nich będzie zadowolony z urlopu i wątpię by zastanawiał się nad kursem po ile kupował euro na wyjazd sącząc drinka, Karlovackie albo winko na tarasie wynajętego apartamentu, na campie, lub w knajpie w Chorwacji czego wszystkim życzę :wink:

Jestem tego samego zdania. Każdy płaci jak mu wygodnie. Ja nawet nie interesowałem się po ile mi bank przeliczał płacąc kartą. Opłaca się czy nie, nie wiem. Dla mnie to przede wszystkim wygoda. Tak samo jak nie zakładam kwoty na wakacje. Co, jak przekroczę budżet to dziecku loda mam nie kupić?
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 18.06.2013 11:41

barti75 napisał(a):
Mikromir napisał(a):

taka różnica na 1000euro to raptem 60zł
czy dla różnicy nawet w wysokości 400 czy 500zł miałbym zrezygnować z urlopu bo euro skoczyło do jakiś 4,30zł czy 4.40zł?? nie sądzę, że taki tu jest co zrezygnuje bo nastąpił skok euro

Oczywiście, nikt nie mówi przecież o rezygnacji z urlopu, tylko o zmieniającym się kursie euro, bo o tym chyba jest ten wątek?

A 60zł i tak przyda się na WACIKI :oczko_usmiech:
faziolot
Cromaniak

Postnapisał(a) faziolot » 19.06.2013 17:30

Czy ktoś już korzystał z możliwości wypłacenia euro z bankomatu w Polsce w sieci Euronet?
Krzyczą w reklamach, że taniej niż w kantorze. Przed wypłatą można sprawdzić aktualny kurs.
Marek358
Cromaniak

Postnapisał(a) Marek358 » 19.06.2013 17:46

faziolot napisał(a):Czy ktoś już korzystał z możliwości wypłacenia euro z bankomatu w Polsce w sieci Euronet?
Krzyczą w reklamach, że taniej niż w kantorze. Przed wypłatą można sprawdzić aktualny kurs.

Trzeba by porównać z kantorami np. na quantor.pl i z kantorami internetowymi takimi jak internetowykantor.pl
Ciekaw jestem co wyjdzie...
Jakoś nie sądzę by byli lepsi od kantorów internetowych.
Przemek325
Podróżnik

Postnapisał(a) Przemek325 » 19.06.2013 21:19

Ja kupilem wczoraj w kantorze po 4.27 a dzisiaj juz widze po 4.29/4.30. Dopiero wczoraj zdecydowalismy o wyjezdzie i gdybym wiedzial wczesniej to pewnie bylo by taniej ale w koncu to urlop i nie ma co sobie psuc humoru z powodu ceny euro ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Euro ponad 4 zł ! - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone