Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

E-papieros

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak
E-papieros

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.04.2010 22:15

Mija dziewiąty dzień jak nie palę papierosa "konwencjonalnego".
Wspiera mnie e-papieros i jak na razie jest dobrze . Co o tym sądzicie? Może macie z tym jakieś doświadczenie, porady lub przestrogi.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 03.04.2010 04:23

Proponuję odłożyć także e-papierosa. Wtedy będzie jeszcze lepiej.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 03.04.2010 05:35

Co tu radzić...? Decyzja ze wszech miar słuszna. Tak trzymaj dalej!!! :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.04.2010 07:29

Fajnie, że próbujesz, ale w paleniu najtrudniej pozbyć się samego odruchu palenia.

E-papieros ci w tym nie pomoże, a, wręcz przeciwnie.
Dużo łatwiej będzie ci wrócić do nałogu.

Albo rzucasz, albo się oszukujesz. Wybieraj.

Aby nie być gołosłownym - nie palę ponad półtora roku.
Rzuciłem bez plastrów (dokładnie to zużyłem dwa, a potem zapominałem je przyklejać
- mam prawie całą paczkę niezużytą :)), natomiast jako jedyny ze znanych mi osób,
stosujących te różne wynalazki, nie wróciłem i nie planuje powrotu do papierosów.
Inni wrócili.

Zamiast tego zrób sobie motywację finansową - pieniądze ,
które wydałbyś na papierosy albo e-papierosy wrzucaj do słoika.
Koniecznie przezroczystego. Wtedy widać efekty.

Powodzenia.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2010 08:03

weldon napisał(a):Zamiast tego zrób sobie motywację finansową - pieniądze ,
które wydałbyś na papierosy albo e-papierosy wrzucaj do słoika.
Koniecznie przezroczystego. Wtedy widać efekty.Powodzenia.

Słusznie.
Nic tak nie wkurza człowieka jak puszczanie z dymem ciężko zarobionego grosza. Nie dość że oszczędność, zdrowie lepsze, cera ładniejsza to i mieszkaniu nie śmierdzi. Nabijać kasę producentom którzy aby palić dodają jakiegoś "uzależniacza" ...... już można się wnerwić.
( jak tak to sobie tłumaczę ale palę choć postępy w wypalaniu są duże. Jak będę palił paczkę na tydzień ....mogę palić do końca świata)
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 03.04.2010 08:38

Coś mi się wydaje, że przez takie "coś", nikt nie rzuci palenia, za to wiele osób zacznie palić :-(
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.04.2010 09:44

E-papieros to oprócz pierwszej inwestycji w urządzenie to tanie "palenie".
Moje powody rzucenia to :
a/ przepalana kasa
b/ zdrowie
c/ zniewolenie
d/samopoczucie fizyczne i psychiczne.
w pierwszym dniu miałem silny bodziec w mózgu który co godzinę przypominał - palić, palić, po kilku sekundach przestawało. Następnego dnia kupiłem e-papierosa.
Ale najgorsze dla mnie są nawyki palącego , nie chodzi tutaj o brak nikotyny tylko pewne zachowania:
a/ Podchodzę do okna tylko w celu zapalenia papierosa
b/ siadam do auta i zabieram się do papierosa.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.04.2010 09:47

A z przeźroczystą skarbonką muszę spróbować :!:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.04.2010 11:56

Torac!
Gratuluję decyzji i trzymam mocno kciuki.
Ja rzucałem kilka razy w przeciągu mniej więcej 2 lat.
Rzuciłem tylko dlatego, że wyczerpał mi się limit zdrowotny. No wiesz, kilka razy w roku zapalenie oskrzeli, trudności przy dobiegnięciu do tramwaju itp.
W końcu wykorzystałem kolejne zapalenie gardła, takie co to ledwo dawałem radę kilka fajek przez dzień wysmalić i odstawiłem na kilka dni. Potem uzbierało się następne kilka dni, potem dodawałem z ciekawości czy mi się uda po jednym dniu itp itd.. a potem już było mi szkoda psuć tak wielkiego osiągnięcia! Paliłem mniej więcej od 13-14 roku życia nałogowo non stop. Dziś nie palę od jakichś 6 lub 7 lat.. musiałbym policzyć, ale mi się nie chce, bo to zupełnie nie istotne.

Wyznaję w tej kwestii 3 zasady:
1. Nie palę tylko dziś; nie planuję co zrobię w tym względzie jutro czy za kilka lat (to podpatrzone w programie "walki" z nałogami)
2. Nigdy nie łudzę się, że mógłbym pociągnąć jednego macha i nadal nie palić. Jeśli zdecyduję się palić to świadomie, a nie "przez przypadek, bo pociągnąłem macha.. "
3. Nie wierzę w żadne rzucanie przy pomocy siły woli, czy silnego charakteru, ani rzucanie "w zaparte". Z moich obserwacji ta metoda przynosi mierne efekty, a na pewno już tacy "delikwenci" są okropnie upierdliwi dla otoczenia, bo uważają, że skoro im się "udało", to inni też powinni rzucić... tacy nie dają żyć innym palaczom! Uchroń mnie Boże przed takimi upierdliwymi "siłaczami"!

Poza tym kocham palenie i nikogo nie będę od niego odwodził. Nie ma to jak poranna kawusia z popieroskiem.
A mój limit po prostu się wyczerpał i nie dla mnie te rozkosz. Się pogodziłem i nawet jest mi z tym dobrze.
Jest kilka drobnych plusików niepalenia - kasa, zdrowie.. no i z ryja nie wali!
:sm: :sm: :sm:

pzdro
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 03.04.2010 12:25

10 czerwca minie mi 9 lat jak nie palę. Po miesiącu już czuć efekty z rzucenia palenia tzn. lepsze samopoczucie, poprawa węchu, poprawa smaku itd.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.04.2010 13:19

Gratuluję powyższych wyników.
Postawiłem już słoik i zastanawiam się nad celem finansowym (wakacje :?:rafting :?: sprzęt wodny :?: zobaczymy.
Dzięki wszystkim za wsparcie :!:
Palaczom chcącym rzucić palenie życzę sukcesu.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2010 13:44

Torac napisał(a):Gratuluję powyższych wyników.
Postawiłem już słoik i zastanawiam się nad celem finansowym (wakacje :?:rafting :?: sprzęt wodny :?: zobaczymy.
Dzięki wszystkim za wsparcie :!:
Palaczom chcącym rzucić palenie życzę sukcesu.

Janniko.. dobrze napisał.
Nie idź w zaparte bo tylko nerwicy się nabawisz. Są ludzie którzy palą całe życie i im nic. Są ludzie którzy w ogole nie palili i mają raka płuc.
To moim zdaniem, słaba motywacja.
Jednak, pomyśl że jakiś producent papierosów (który być może sam nie pali) wciska to "gówno" do ust innych aby tylo ON zarobił.
Ja tak to sobię tłumaczę i mam coraz dłuższe godziny bez papierosa. Nie oczekuję cudów ale jak "cud" przyjdzie to się nie pogniewam. :D
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 03.04.2010 18:14

Torac,
Poczytaj dlaczego parę państw zabroniło sprzedaży "e-papierosów". Może się okaże, że podpunkt "b" bierze w łeb.
Pozdr
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.04.2010 18:45

kjedi napisał(a):Torac,
Poczytaj dlaczego parę państw zabroniło sprzedaży "e-papierosów". Może się okaże, że podpunkt "b" bierze w łeb.
Pozdr

Odpowiedź jest dla mnie prosta . Bo państwo nie czerpie ze sprzedaży profitów.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.04.2010 18:54

Torac, dobrze, że próbujesz. Gratulacje! :D

Mój teść pali e-papierosa plus jakieś dwa, trzy "tradycyjne" dziennie (zamiast 2 paczek!). Uważam, że jest to sukces. Nie rzuciłby nigdy radykalnie. Myślę, że to zależy od człowieka. Pewnie są tacy, którzy idą na całość - rzucają i nie stosują żadnych "półśrodków".
Moim zdaniem e-papieros to łagodna forma "przejścia", byle by mieć przed oczami cel i wiedzieć, kiedy odłączyć się również od tego "e".

I poza tym ładnie pachnie (przynajmniej ten "olejek zapachowy", który miałam okazję wąchać :)).

Życzę powodzenia :)
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone