Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 11.01.2017 00:19

greenrs napisał(a):No i to jest problem naszej polskiej mentalności. Lepiej skazać siebie, swoją rodzinę na ciężkie schorzenia niż narazić się na ostracyzm części wsi :?

Raczej problem tego że ja sam głową muru nie przebije, bo prawo jest kulawe w tym temacie a pracownicy gminni po prostu się boją iść do kogoś coś kontrolować i człowieka lekceważą (pytanie czy może sami też w podobny sposób nie oszczędzają na opale:)). Teraz to jest pikuś bo bywało już tak że w maju w piękne sobotnie popołudnie ktoś sobie "podgrzewa" wodę na wieczór i wali syfem ze spalonych śmieci na cała okolicę, idealny nastrój do grila na przykład :). Niestety u nas mentalność ludzi jest straszna... oczywiście trzeba walczyć i edukować ale też nie będziesz do nich strzelać, ciężko jest znaleźć złoty środek.
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 11.01.2017 07:58

Dzień dobry.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.01.2017 08:25

Dzień dobry. :wink:

Wczoraj wieczorem sprzątnęli u nas na Rynku wszystkie świąteczne dekoracje. A przecież proboszcz mówił, że zostawiamy do Gromnicznej. :)
Jak się Prezes dowie, to burmistrz będzie miał przechlapane. :oczko_usmiech:

yzedef napisał(a):Niestety u nas mentalność ludzi jest straszna... oczywiście trzeba walczyć i edukować ...

Trzeba, chociaż czasami to "rzucanie grochem o ścianę", jak w przypadku segregacji odpadów. Niektórzy też uważają, że to zbędny wymysł. :?
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 11.01.2017 08:28

Jesteś pewien że kupujesz węgiel bezpośrednio od kopalni? Nie wydaje mi się. Na placu działa już pierwszy pośrednik. Z wynajęciem auta nie problem na codzień korzystam z różnych tirów. Od początku sezonu grzewczego poszło u mnie 5 ton ekogroszku. Przy takich mrozach jak obecnie idzie tona tygodniowo. Od razu powiem nie spalam tej ilości w domu bo to nie realne. Moc kotłów u mnie przekracza 150kW. Jednak się z nich nie dymi bo nie ma co. Skąd mi się wzięła cena. No cóż z media kiedyś podawały może to było ubiegłej zimy. Jeśli kosztuje węgiel 500zł to koszt transportu powiedzmy 1000zł. Więc tona kosztuje 540zł. Płacę 800. Jedyny problem to to że lubię węgiel w workach.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2017 09:03

greenrs napisał(a):kilkanaście lat temu nie wiedzieliśmy tego, co wiemy dziś

Kilkanaście lat temu spacerowałem między największymi okolicznymi trucicielami, jakimi była Huta Warszawa i EC Żerań.
Dziś też spaceruję i okazuje się, że te wielokrotnie zmodernizowane zakłady ... znów są trucicielami :D
Co ciekawe Kanarek w najbardziej wiarygodnym miejscu jakim jest położony między Hutą a Żeraniem PIHMie pokazuje: "Jakość powietrza - bardzo dobra".

Ta histeria wynika po prostu z tego, że coraz więcej osób próbuje się izolować od wszystkiego i żyć w tak sterylnych warunkach, że dziś nawet zapach kwiatów jest dla nich odorem.
A niech żyją, tylko niech swojej histerii nie przerzucają na wszystkich innych, bo to ich problem, a nie mój :)

Dzień dobry.

Moim problemem jest czy w tak słoneczny dzień pojechać nad Dziekanowskie czy na Łachy Kiełpińskie.
Rzucę monetą, ale jak znam życie, to polecę i tu i tu :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 11.01.2017 09:23

weldon napisał(a):Ta histeria wynika po prostu z tego, że coraz więcej osób próbuje się izolować od wszystkiego i żyć w tak sterylnych warunkach, że dziś nawet zapach kwiatów jest dla nich odorem.

Piotrze niedawno gdy wklejałeś link do alertu smogowego w Krakowie, to był problem. teraz gdy to samo dotyczy stolicy, to już tylko histeria :mrgreen:

Polskie normy sa znacznie niższe, niż europejskie a i tak wielokrotnie przekroczone.

Obrazek
Europa wschodnia potrzebuje edukacji.
To jak z właścicielami zdezolowanych diesli. Przecież nie wąchają tego co wylatuje z ich tłumików. Nie dostrzegają, że powietrze jest wspólne.

Gdy mój szwagier kupował piec do swojego warsztatu, to sprzedawca przekonywał go do zakupu śmieciucha, bo przecież przy warsztacie jest całe mnóstwo ciekawostek.
Przecież nie będzie pan utylizować filtrów !

Zmiana przepisów, wzrost kar i tłumaczenie, że nie stać ubrać w 500 +

Dzień dobry z na szczęście wolnego od smogu Gdańska.
:hut:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.01.2017 09:26

Dzień dobry.

Ponoć idzie ocieplenie.
Za ponad miesiąc będziemy już wypatrywać wiosny i pierwszych ptasich przybyszy z cieplejszych stron :D

śmigacz napisał(a):Jesteś pewien że kupujesz węgiel bezpośrednio od kopalni? Nie wydaje mi się. Na placu działa już pierwszy pośrednik.

https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/jak-i ... kamiennego
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2017 10:08

kaszubskiexpress napisał(a):niedawno gdy wklejałeś link do alertu smogowego w Krakowie, to był problem. teraz gdy to samo dotyczy stolicy, to już tylko histeria

Może i wklejałam, natomiast jedno jest pewne: Warszawę znam i to nie od wczoraj, więc mogę się odnieść do tych rewelacji.
W Krakowie zawsze jak byłem to mnie dusiło i oczy piekły. Ale to może tylko był przypadek ;)

Na pewno wklejałem? Mnie Kraków to tak średnio interesuje :D
Kiepura wklejał alerty z Legionowa i grzmiał, że to Warszawa.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 11.01.2017 10:23

weldon napisał(a):Może i wklejałam, natomiast jedno jest pewne: Warszawę znam i to nie od wczoraj, więc mogę się odnieść do tych rewelacji.

W 3mieście podobno nie ma smogu a mamy najwyższy odsetek zachorowań na nowotwory.

Swoją drogą to chyba w Irlandi Płn jest nawięcej Polaków :mrgreen:
Obrazek
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 11.01.2017 10:55

weldon napisał(a):Może i wklejałam, natomiast jedno jest pewne: Warszawę znam i to nie od wczoraj, więc mogę się odnieść do tych rewelacji.
W Krakowie zawsze jak byłem to mnie dusiło i oczy piekły. Ale to może tylko był przypadek ;)

Na pewno wklejałem? Mnie Kraków to tak średnio interesuje :D
Kiepura wklejał alerty z Legionowa i grzmiał, że to Warszawa.

Dzień Dobry!

Hmm tak dokładnie cała wawe znasz we wszystkich jej graniach ?, jakieś objazdy codziennie robisz itp, przecież sytuacja jest dynamiczna a komentowanie artykułów (mimo wszystko wspartych badaniami i opiniami) tekstem bo ja znam warszawę jest średnio wiarygodne :). Tekst o Krakowie, że cię średnio interesuje mogłeś sobie darować bo właśnie pół Polski za to nie lubi ludzi z Warszawy a bardziej Warszafki... czyli za to że tylko my a reszta to okolica.
W Wawrze uwierz smog był, poza tym to nie jest tłumaczenie, że wcześniej o tym nie mówili itp. bo rozumiem jakbyś mieszkał w okolicach Czarnobyla i innych popromiennych ładnych parę lat i byś żył w miarę w zdrowiu to też byś negował negatywne działanie tego promieniowania ?.

Nie chcę się sprzeczać ale inni też mają prawo do innego spojrzenia na świat i nawet mogą mieć rację :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2017 13:22

yzedef napisał(a):jakieś objazdy codziennie robisz itp,

No tak mniej więcej, a co? :)
Na pewno dużo chodzę i wdycham. Jakoś żyję i smog mnie nie strawił :D

yzedef napisał(a):Tekst o Krakowie, że cię średnio interesuje mogłeś sobie darować

Wybacz, ale wiem lepiej, co mogę a co nie :)
yzedef napisał(a):bo właśnie pół Polski za to nie lubi ludzi z Warszawy a bardziej Warszafki...

To może ty masz jakieś kiepskie doświadczenia z tym, bo ja tego nie odczuwam :)
No ale skoro ktoś traktuje się jako warszafkowicza, to tak bywa.
Więcej godności, to i drugie pół polski będzie cię lubiało :D

yzedef napisał(a):W Wawrze

W Wawrze, w Legionowie ... U mnie na wylotówce jak "warszawiacy" lecą na święta do domów, to też się robi gęsto od spalin, więc nie ma się co dziwić, że u ciebie na tych peryferiach też się to dało odczuć jak samochody stanęły w korkach. Pomijając kwestie czym palą w piecach i kominkach w taki mróz, bo to też się daje odczuć. Tylko kurcze bez przesady.
Jakbyś pół wieku żył w cieniu Huty, to byś wiedział co to jest zanieczyszczone powietrze, a dziś nawet moja mama. chora na płuca, wychodzi na dwór i się śmieje z tych histeryków :)

Lece się sztachnąć ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.01.2017 16:21

Dzień dobry.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 11.01.2017 17:01

Dzień dobry :papa:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 11.01.2017 17:37

Dzień dobry. Dnia jakby więcej :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2017 17:41

yzedef faktycznie w tym twoim Wawrze, jak w Ursusie i Legionowie może nie być wesoło :)
http://www.warszawa.pl/miasto/o-smogu-w-warszawie/
Ale kuda stamtąd do Warszawy? 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 5063
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone