Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.01.2017 08:52

marze_na napisał(a): popołudnie spędzam u dentysty :nice: .

To tak jak ja :?

Dzień dobry w Nowym Roku :mrgreen:
:hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.01.2017 08:57

te kiero napisał(a):... powodem jak się okazało było typowo chrzczone paliwo...

Największym problemem, to są kierowcy. Odpalisz bez problemu, jak masz naładowany akumulator, a większość osób zużywa energię na odpalenie, przejeżdża kawałek i i staje, zanim akumulator się naładuje.
Po tygodniu chłodów masz problem, który zwalasz na wszystkich dookoła zapominając, że to ty zarżnąłeś samochód :D

Dzień dobry.

Smog, wszędzie smog ... ;)

https://gfycat.com/SelfishOblongHorse
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.01.2017 09:11

greenrs napisał(a):Smog przejdzie ale konsekwencje zdrowotne mogą pozostać przez długie lata a nawet całe życie - a niektórym nawet dość znacząco je skrócić :?

To wielki problem. Zanieczyszczone powietrze, a wraz z nim benzopireny i inne syfy docierają do płuc, a w konsekwencji do krwi.

Najbardziej truje przemysł i duża liczba samochodów, ale też sami mieszkańcy, którzy często palą w starych piecach, w dodatku byle czym.

Dzień dobry.
Słonecznie :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.01.2017 09:18

walp napisał(a):Najbardziej truje przemysł i duża liczba samochodów, ale też sami mieszkańcy, którzy często palą w starych piecach, w dodatku byle czym.

80 % to ludzie i to co palą.

Przemysł i motoryzacja to ok 20 %.
Niektórzy uważają, że 90 % to ludzie !
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 10.01.2017 10:09

W końcu słońce się pokazało...Dzień dobry.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.01.2017 15:03

śmigacz napisał(a):Skoro węgiel kosztuje 300 zł na kopalni a 800 lub więcej jak końcowy odbiorca kupuje to się nie ma co dziwić że w piecu ląduje wszystko. Rząd powinien przyjrzeć się pośrednikom. Dlaczego węgla nie sprzedaje kopalnia tylko już pierwszy pośrednik na placu. Jak dla mnie to nie zrozumiałe. Jest mróz jest smog. Będzie wiosna smogu do zimy nie będzie.

Zawodowo korzystam z węgla. W pale się nie mieści co pośrednicy potrafią.

Dzień dobry.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.01.2017 15:06

Mnie teraz interesuje, kto z rządu ma szwagra produkującego maseczki na twarz :)
Mam trochę tych gadżetów, poczynając od kretyńskiej gaśnicy w samochodzie, które must mieć ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.01.2017 15:13

weldon napisał(a):Mnie teraz interesuje, kto z rządu ma szwagra produkującego maseczki na twarz :)

Przecież taki stan rzeczy nie jest od wczoraj, nie zrodził się dziś.
Mnie się widzi bardziej polityczny kontekst tego, że rozdmuchiwane jest to właśnie teraz.
Sorry.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.01.2017 15:35

kaszubskiexpress napisał(a):
walp napisał(a):Najbardziej truje przemysł i duża liczba samochodów, ale też sami mieszkańcy, którzy często palą w starych piecach, w dodatku byle czym.

80 % to ludzie i to co palą.

Przemysł i motoryzacja to ok 20 %.
Niektórzy uważają, że 90 % to ludzie !

Dzień Dobry!

Niestety trują ludzie palący śmieci i inne pochodne... aby się spaliło. Wiem bo mieszkam w małej miejscowości koło Warszawy w dosyć gęstej zabudowie domków i jest teraz masakra... ja od zawsze palę gazem i teraz się wkurzam, sąsiedzi latem zaczynają już pracę przy gromadzeniu różnych materiałów opałowych (jakieś drzewo, deski itp.), niektórzy mają na zimę kupują taką minimalną ilość węgla że jest to śmieszne... i potem widać te parowozy z kominów, wiem bo jeden z sąsiadów pali ekogroszkiem w piecu z podajnikiem i nic nie popala innego (ale zamawia tego ładnych parę ton) i dym od niego nie jest tak hardcorowy... Ale co zrobisz ludziom w małej miejscowości gdzie wszyscy się znają ?, żona tylko klnie bo okna i parapety na zewnątrz są czarne od tego wszystkiego... nie mówiąc o elewacji domu gdzie akurat ja mam dosyć jasną :). Wiem też że żadne dopłaty do nowych technologi nic nie dadzą póki takie media jak gaz i prąd nie będą wyraźnie tańsze. Rozumiem że ktoś nie ma kasy i kombinuje jak zaoszczędzić, ale w niedalekiej okolicy jest domek nowiutki super zrobiony, ogrodzenie itp. a właściciele produkują taki czarny dym gęsty że szok... no cóż niektórych mentalności nic nie zmieni niestety.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.01.2017 16:01

A proso czarnego, u mnie kolęda

:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.01.2017 16:01

Vjetar napisał(a):
weldon napisał(a):Mnie teraz interesuje, kto z rządu ma szwagra produkującego maseczki na twarz :)

Mnie się widzi bardziej polityczny kontekst tego, że rozdmuchiwane jest to właśnie teraz.
Sorry.

No przecież to oczywiste, że teraz powinniśmy biegać i krzyczeć smog, smog ... Jutro będzie o zamarzających łabędziach, a pojutrze ...
Wczoraj spędziłem cały dzień oprowadzając ludzi po Warszawie - wszyscy żyją :)

Lasy koło huty tez odrosły. A pamiętam, jakie tu były kilkanaście lat temu kikuty. To w czym rzecz? ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.01.2017 16:42

marze_na napisał(a):
greenrs napisał(a):Pechowy początek tygodnia.

Przebijam :evil: .
Facet wjechał rano w kuper naszego 407, w pracy awaria pieca i 17-18 stopni, a popołudnie spędzam u dentysty :nice: .

Obrazek
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 10.01.2017 23:36

Dobry wieczór. Gdy pomyślę o tej wiewiórce przechodzą mnie dreszcze 8O :o
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.01.2017 00:05

śmigacz napisał(a):Skoro węgiel kosztuje 300 zł na kopalni a 800 lub więcej jak końcowy odbiorca kupuje to się nie ma co dziwić że w piecu ląduje wszystko. Rząd powinien przyjrzeć się pośrednikom. Dlaczego węgla nie sprzedaje kopalnia tylko już pierwszy pośrednik na placu.

Ciekawe masz informacje. U nas wszyscy kupują węgiel bezpośrednio na kopalni a cena oscyluje w granicach 500 zł (w zależności od jakości). Nie słyszałem o cenie 300 zł za tonę. Zdradź gdzie jest tak tanio.
Ty też możesz wynająć samochód i przyjechać na Śląsk by kupić węgiel bezpośrednio na kopalni. Jeśli korzystasz z usług pośrednika, to chyba zrozumiałe, że ten musi opłacić transport a także coś zarobić, bo to przecież jego praca. Inna sprawa, że czasem tych pośredników jest zbyt wielu i tu się z Tobą zgadzam.

Vjetar napisał(a):

Sorry.

Nie jestem przekonany czy tylko o to chodzi... Zapewne niektórym jest to na rękę ale weźmy też pod uwagę to, że nauka nieustannie idzie do przodu i kilkanaście lat temu nie wiedzieliśmy tego, co wiemy dziś. Nie było też tylu samochodów a ludzie palili głównie węglem i drzewem. Nie były powszechne opakowania z tworzyw sztucznych, które dziś stanowią źródło najbardziej toksycznych paliw w domowych piecach.

yzedef napisał(a):Niestety trują ludzie palący śmieci i inne pochodne... aby się spaliło. Wiem bo mieszkam w małej miejscowości koło Warszawy w dosyć gęstej zabudowie domków i jest teraz masakra... ja od zawsze palę gazem i teraz się wkurzam, sąsiedzi latem zaczynają już pracę przy gromadzeniu różnych materiałów opałowych (jakieś drzewo, deski itp.), niektórzy mają na zimę kupują taką minimalną ilość węgla że jest to śmieszne... i potem widać te parowozy z kominów, wiem bo jeden z sąsiadów pali ekogroszkiem w piecu z podajnikiem i nic nie popala innego (ale zamawia tego ładnych parę ton) i dym od niego nie jest tak hardcorowy... Ale co zrobisz ludziom w małej miejscowości gdzie wszyscy się znają ?

No i to jest problem naszej polskiej mentalności. Lepiej skazać siebie, swoją rodzinę na ciężkie schorzenia niż narazić się na ostracyzm części wsi :?
Niedawno jechałem do Krakowa starą drogą (tzw. olkuską). Kilkanaście kilometrów przed Krakowem, gdzieś na wysokości Przegini, Jerzmanowic wjechałem w gęstą, wręcz lepką chmurę gęstego dymu. Z kominów większości skądinąd ładnych domów wydobywały się ciężkie kłęby gęstego dymu - z każdego w innym kolorze. Widoczność na drodze była prawie zerowa, a smród, pieczenie oczu i gardła było odczuwalne nawet w samochodzie. Nie rozumiem jak ludzie sami sobie mogą zgotować taki los :roll:
Ostatnio edytowano 11.01.2017 00:26 przez greenrs, łącznie edytowano 1 raz
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 11.01.2017 00:12

Witam Wszystkich, już środa. Ach ta wiewiórka :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko