Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
termondar
Koneser

Postnapisał(a) termondar » 08.06.2010 08:04

Właśnie przypomniało mi się i otworzyłem oczy i nic, bez zmian, słońca nie widać :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 08.06.2010 08:05

renatalato napisał(a):No jak to nie widać, przecież wszędzie świeci..

A wcale bo nie - już nie świeci, pełne zachmurzenie, pełna lipa...
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2010 08:08

Dzień........ Witajcie :cry: Wały na Wiśle puściły w gminie Tarłów, znów utopiło moją rodzinę, znaczy się wujka mojej żony, czyli brata mojego teścia.... Szlag by trafił tę pogodę :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil:
Ziemia mojego teścia jest pod wodą na głębokości jakichś 5 m

Wały pękły o 3 nad ranem. Od 3 dni były umacniane 3 dni i 3 noce trwała tam walka, piach, worki, ..... :cry: brak słów brak słów....
termondar
Koneser

Postnapisał(a) termondar » 08.06.2010 08:11

Leszek Skupin napisał(a):Dzień........ Witajcie :cry: Wały na Wiśle puściły w gminie Tarłów, znów utopiło moją rodzinę, znaczy się wujka mojej żony, czyli brata mojego teścia.... Szlag by trafił tę pogodę :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil: :!: :evil:
Ziemia mojego teścia jest pod wodą na głębokości jakichś 5 m

Wały pękły o 3 nad ranem. Od 3 dni były umacniane 3 dni i 3 noce trwała tam walka, piach, worki, ..... :cry: brak słów brak słów....

Utopiło wujka, czy jego ziemię :?:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2010 08:19

Dom, ziemię.... jego ewakuowali.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.06.2010 08:29

Leszek Skupin napisał(a):... znów utopiło moją rodzinę ...

Albo masz dużą rodzinę, albo wyjątkowo źle rozmieszczoną po Polsce ... :wink:

Przykre.

A ja, u siebie, to, szczerze mówiąc, obserwuje te zmagania coraz bardziej sceptycznie.
Jak się tu sprowadzałem, to wszystko pokrywało się z tym, co znałem z historii tych ziem.
Pola nad Wisłą były od wieków zalewane, Kępa Kiełpińska była wyspą, na którą prowadziła grobla,
każdej wiosny okoliczne pola zalewane były przez roztopy i wylewającą Wisłę.
I tak było do czasu, kiedy to nie powstał, nomen omen, na środku terenów zalewowych, pierwszy dom.
Potem było już z górki. Zamiast pól i łąk mam osiedla.
Rezerwat Jeziora Kiełpińskiego rozjeżdżany jest przez hołotę przyjezdną i miejscową,
zamiast ciszy, spokoju i malowniczych, zalanych wiosna łąk, mam domy i ulice, o które teraz trwa walka z powodzią.
Szczerze mówiąc, to coraz bardziej pragnę, żeby przyszła wielka fala i spłukała to łajno.
Przypuszczam, że gdyby pozostawić te tereny takimi, jak były przez wieki,
uniknęlibyśmy wielu nieszczęść spowodowanych spiętrzaniem wody w coraz węższych korytach pomiędzy wałami.
Woda by spływała swobodnie, a tak - gdzieś w końcu rozlać się musi.
Z naturą nie wygramy.
Josko Bulic
Cromaniak

Postnapisał(a) Josko Bulic » 08.06.2010 08:33

:D Dobro jutro Polska.W Poznańu slonećko i czeplutenko bez chmurnie nebo a ja sie lepie czujem ta cholerna choroba penka jusz 5 dni sziedze w domu i waryujem .Mondek ale sie Legia utopila z Vrdoljakem.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2010 08:36

Rodzina jest duża i rozmieszczona po całej Polsce ;) Warmia i Mazury, Gdańsk, Opole, lewy brzeg Wisły (właśnie w gminie Tarłów), Śląsk, Warszawa..... no i Kielce ;)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.06.2010 08:43

Leszek Skupin napisał(a):Rodzina jest duża i rozmieszczona po całej Polsce ;) Warmia i Mazury, Gdańsk, Opole, lewy brzeg Wisły (właśnie w gminie Tarłów), Śląsk, Warszawa..... no i Kielce ;)

Ale, że kontakty utrzymujecie takie bliskie 8O

Ja też jakoś tak mam rodzinę po całej Polsce,
ale ta cholerna Warszawa tak wszystkie soki wyciąga, że tylko doraźnie się z nimi spotykam.
Zawsze im zazdroszczę tego, że mają tak dużo czasu, tak wolno żyją ...

A dlaczego piszesz - Warmia i Mazury? Albo Warmia, albo Mazury, albo i tu i tu? :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2010 08:47

Bo cholera nigdy nie wiem gdzie się kończy Warmia a zaczynają Mazury..... gafy nie chcę strzelić :lool: 15 km Od Olsztyna no :lool:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.06.2010 08:49

Leszek Skupin napisał(a):Bo cholera nigdy nie wiem gdzie się kończy Warmia a zaczynają Mazury..... gafy nie chcę strzelić :lool: 15 km Od Olsztyna no :lool:

:D :D :D

To po przydrożnych krzyżach da się rozróżnić :wink:

15 km? A w którą stronę? Na Olsztynek?
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2010 09:24

Nie, nie na wschód... na południe ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2010 09:35

weldon napisał(a):Ale, że kontakty utrzymujecie takie bliskie 8O

Ja też jakoś tak mam rodzinę po całej Polsce,
ale ta cholerna Warszawa tak wszystkie soki wyciąga, że tylko doraźnie się z nimi spotykam.

Szukasz usprawiedliwienia dla siebie. Zawsze znajdzie się czas, żeby zadzwonić raz na tydzień, raz na dwa tygodnie, a co jakiś czas jak zaproszą pojechać. Ale wiąże się to z rewizytami, i tu zaczynają się schody. I dlatego ktoś kto nie lubi gości z noclegiem, nie utrzymuje z nimi kontaktu. :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.06.2010 09:35

To juz nic nie rozumiem :? (to do Leszka :D)

Równo 15 km od Olsztyna w kierunku na Olsztynek leży Stawiguda.
Tam się skręca w kierunku na Pluski i Rybaki. Nad jeziora Pluski i Łańskie.
Przepiękne tereny, zresztą w pobliżu, w Łańskach, położony jest dawny rządowy ośrodek wypoczynkowy.

Naprawdę, przynajmniej jak tam bywałem, niesamowicie przepiękne tereny.
Dziś już pewnie zabudowali :(

A może nie? :)

A może ty o Klewkach piszesz? Ale to bliżej niż 15 km :devil:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2010 09:40

A gdzie leży Olsztynek względem Olsztyna :?: :twisted: przecież napisałem wyraźnie NIE NA WSCHÓD tylko na południe :P

:roll: Taaaaa kierunki mi się popieprzyły :lool:
Miałem napisać, że nie na zachód :? W każdym razie nie na Olsztynek ;)

Włącz GG ;)
Ostatnio edytowano 08.06.2010 09:42 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko