Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MarDomi
Cromaniak

Postnapisał(a) MarDomi » 13.07.2015 08:39

Andzia* napisał(a):
MarDomi napisał(a):Dzień dobry :) w ten podobno letni dzień (+14 st i szaro, buro) :roll:

mała poprawka + 19

Szczęściara :wink:
Miałem nadzieję, że gdy w tym roku wyjątkowo wrócimy z urlopu wcześnie, bo na początku lipca, będziemy mieli cieplutko i nie doświadczymy takiego szoku, gdy zwyczajowo wracaliśmy na początek września. A tu "niespodzianka"... :roll:
Andzia*
Cromaniak

Postnapisał(a) Andzia* » 13.07.2015 08:44

he, he jak dwa lata temu wróciliśmy do domu po wrześniowym urlopie to był taki szok termiczny, że chciałam w domu ogrzewanie włączyć ..... :wink:
karol-73
Croentuzjasta

Postnapisał(a) karol-73 » 13.07.2015 09:05

Dzień dobry.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 13.07.2015 09:35

Andzia* napisał(a):he, he jak dwa lata temu wróciliśmy do domu po wrześniowym urlopie to był taki szok termiczny, że chciałam w domu ogrzewanie włączyć ..... :wink:

W 2004 jak wracaliśmy po 15 września przez Zwardoń, to w Istebnej przed 7 rano było -3 i szron na trawie. Jak wysiadłem z auta na papierosa w krótkich gatkach, japonkach i koszulce bez rękawów to ludzie patrzeli na mnie jak na kosmitę. Akurat babcie szły do kościoła na 7 w czapach futrzanych i kożuchach. :)
Andzia*
Cromaniak

Postnapisał(a) Andzia* » 13.07.2015 09:40

Rysio napisał(a):
Andzia* napisał(a):he, he jak dwa lata temu wróciliśmy do domu po wrześniowym urlopie to był taki szok termiczny, że chciałam w domu ogrzewanie włączyć ..... :wink:

W 2004 jak wracaliśmy po 15 września przez Zwardoń, to w Istebnej przed 7 rano było -3 i szron na trawie. Jak wysiadłem z auta na papierosa w krótkich gatkach, japonkach i koszulce bez rękawów to ludzie patrzeli na mnie jak na kosmitę. Akurat babcie szły do kościoła na 7 w czapach futrzanych i kożuchach. :)

To musiał być szok dla tych babć ....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 13.07.2015 11:03

Rysio napisał(a):

miałem podobnie w tamtym roku - co prawda nie było poniżej zera, ale z 34st przy wyjeździe z BV zrobiło się 14st na Słowacji, gdzie również byliśmy wytykani palcami z uwagi na super letnie ubranie :) przy kasie nawet pytali o co kaman...

Dzień Dobry
trochę odpoczynku od upałów nie jest złe...
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 13.07.2015 14:07

Rysio napisał(a):W 2004 jak wracaliśmy po 15 września przez Zwardoń, to w Istebnej przed 7 rano było -3 i szron na trawie. Jak wysiadłem z auta na papierosa w krótkich gatkach, japonkach i koszulce bez rękawów to ludzie patrzeli na mnie jak na kosmitę. Akurat babcie szły do kościoła na 7 w czapach futrzanych i kożuchach. :)

Haa! Imam (specjalnie razem żeby było po Chorwacku) Ryszarda.
Kuboty i naramka. I do kościoła się w niedzielę nie poszło. No piękne rzeczy słyszę. 8O

:wink: :)

PS: A tak poważnie to też tak kiedyś miałem. Jak wysiadłem z auta pod chałpom w stroju śródziemnomorskim, a wokół tornado oraz grad to się do mnie przez dwa tygodnie nie odzywali sąsiedzi.
Patrzyli podejrzliwie, a z oczu można było wyczytać - "zwariował chłop na starość".
:lol:

Dzień dobry.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2015 14:35

romuald22 napisał(a):
Rysio napisał(a):W 2004 jak wracaliśmy po 15 września przez Zwardoń, to w Istebnej przed 7 rano było -3 i szron na trawie. Jak wysiadłem z auta na papierosa w krótkich gatkach, japonkach i koszulce bez rękawów to ludzie patrzeli na mnie jak na kosmitę. Akurat babcie szły do kościoła na 7 w czapach futrzanych i kożuchach. :)

Haa! Imam (specjalnie razem żeby było po Chorwacku) Ryszarda.
Kuboty i naramka. I do kościoła się w niedzielę nie poszło. No piękne rzeczy słyszę. 8O

:wink: :)

PS: A tak poważnie to też tak kiedyś miałem. Jak wysiadłem z auta pod chałpom w stroju śródziemnomorskim, a wokół tornado oraz grad to się do mnie przez dwa tygodnie nie odzywali sąsiedzi.
Patrzyli podejrzliwie, a z oczu można było wyczytać - "zwariował chłop na starość".
:lol:

Dzień dobry.

Mnie nigdy nic takiego nie spotkało, co roku wbijam się w PL w CROlandzką pogodę :wink:
Dzień dobry :P
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 13.07.2015 15:53

Dzień dobry.

:)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.07.2015 17:23

Rysio napisał(a):Jak wysiadłem z auta na papierosa w krótkich gatkach, japonkach i koszulce bez rękawów to ludzie patrzeli na mnie jak na kosmitę.

Na mnie tak patrzyli, jak z Budapesztu do Plitvic dojechałem.

Tez krótkie gacie, a tam szron i mgła. Za tunelem ciepło-zimno odwrotnie - trzeba było się zatrzymać i rozcebulić, bo nawet ogrzewanie miałem włączone :)

Kurcze, dzieciak wrócił znad morza i mi narobiła smaka na świeże ryby, bo nic innego nie jedli.
Na zmianę turbot, śledzie albo czasami filetowanego dorsza prosto z kutra :)
Mówi, że wybór jest taki, że nawet pstrągi i łososie można zjeść. I pusto. Jak odpocząć, to tylko pod Międzyzdrojami :D
Violette
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Violette » 13.07.2015 18:09

weldon napisał(a):
Rysio napisał(a):Jak wysiadłem z auta na papierosa w krótkich gatkach, japonkach i koszulce bez rękawów to ludzie patrzeli na mnie jak na kosmitę.

Na mnie tak patrzyli, jak z Budapesztu do Plitvic dojechałem.

Tez krótkie gacie, a tam szron i mgła. Za tunelem ciepło-zimno odwrotnie - trzeba było się zatrzymać i rozcebulić, bo nawet ogrzewanie miałem włączone :)

Kurcze, dzieciak wrócił znad morza i mi narobiła smaka na świeże ryby, bo nic innego nie jedli.
Na zmianę turbot, śledzie albo czasami filetowanego dorsza prosto z kutra :)
Mówi, że wybór jest taki, że nawet pstrągi i łososie można zjeść. I pusto. Jak odpocząć, to tylko pod Międzyzdrojami :D

Dzień dobry.
To prawda. Byłam ze 4 lata temu, jak córcię odwiozłam do Świnoujścia na żagle, w takiej małej mieścinie pod Międzyzdrojami. Wisełka się nazywa. Szczyt sezonu, a grajdoł od grajdoła 10 metrów. Z drugiej strony wsi jeziorko, żaglówki, pyszne żarełko. Baardzo mi się tam podobało.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 13.07.2015 19:44

weldon napisał(a):
To się zdarza, zwłaszcza w dużych miastach, że tu są wyznawcy różnych religii. Meczety mamy od dawna, więc ten to żadna nowość.[/color]

Ok, po co tyle pisać. Przyjąłem na klatę, że Ci pasuje wielki meczet w Twoim mieście. Mnie nie.
Szacun za prezentacje opinii, bo idziesz wbrew temu co większość Europejczyków myśli ale się do tego w życiu nie przyzna.

weldon napisał(a):No ale co kraj, to obyczaj.
U mnie na przykład melex na Starym Mieście to się co najwyżej zdarza, a u was to w jakieś setki idzie, przez co trzeba było specjalną regulację zrobić, bo się okazało, że są też tacy, co nogami chodzą i nie bardzo mogli po rynku pochodzić, bo się trzeba było koło elektrycznych wózków golfowych przeciskać

Zelektryfikowaliście sobie zwiedzanie, tym bardziej, że i konie oprócz pawich piór na dzień nocami LED-ami jeżdżą podświetlone i błyskają dla uciechy tłumu.

Kwestia skali. Po boisku tenisowym chodzi się na piechotę, po polu golfowym jeździ meleksem.
Kraków z turystyki żyje, klient nasz pan. Nie zauważyłem by powodu melexów i świecących koni spadała nam liczba turystów.
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 13.07.2015 20:14

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a): Po prostu wyraziłem pogląd, że wolałbym by w moim mieście wybudowano koło niż meczet.

[color=#800000]Jesteś wyznawcą koła? 8O
O wyznawcach makaronu słyszałem, ale żeby ktoś się do ruchomej aureolki modlił, to jeszcze nie :D

Sory że się wtrącam w dyskusję , ale skoro wszyscy swoje zdanie mogą to ja też .

Piotr nie bądź taki liberał pełną gębą bo ci z Paryża już przeklinają dzień kiedy ciapatych wpuścili .

Się nie obejrzysz jak ci auto spalą i córki będą łapać na gwałt po uliczkach , mnożą się jak króliki już w wieku 14 lat , więc wybacz .

Po to bozia podzielił oceanami żeby ciapaty siedział u siebie a biały u siebie , a że biały się bawi w Boga w wielu dziedzinach nauki , jak klonowanie i invitro i mieszanie ras i kultur to to się rychło zemści .

Takie moje zdanie .
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 13.07.2015 20:21

Dobry wieczór.

Zdarza się Wam zostawiać sprzęt (laptopy, tablety) w bagażniku samochodu, sądząc, że jest tam bezpieczny?

Teraz podobno "badają" auta takim skanerem i wiedzą, co w bagażniku piszczy. :roll:
Obrazek
auto_gt napisał(a):Po to bozia podzielił oceanami żeby ciapaty siedział u siebie a biały u siebie

Henryk, Ty piszesz to na trzeźwo :?: 8O
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 13.07.2015 20:30

walp napisał(a):Henryk, Ty piszesz to na trzeźwo :?: 8O

eee tam na trzeźwo ...... czasami nie piję :boss:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko