Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.09.2014 10:14

ita napisał(a):stawiam na jajecznicę :wink:

Jajecznicę jadam tylko zrobioną przeze mnie, lub żonę. :wink:

Jeszcze trochę i Boże Narodzenie. :mrgreen:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.09.2014 10:25

kaszubskiexpress napisał(a):

to jesteś wyjątkiem, bo większość facetów jada w hotelach lub innych zakładach żywienia zbiorowego to żółte coś :roll: :wink:
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 30.09.2014 10:29

ita napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):

to jesteś wyjątkiem, bo większość facetów jada w hotelach lub innych zakładach żywienia zbiorowego to żółte coś :roll: :wink:

"To żółte coś", jadam zrobione przez siebie i tylko w domu.
PZDR
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.09.2014 10:40

ita napisał(a):chciałabym, żeby kierowcy tam gdzie mam pierwszeństwo się do tego stosowali i tyle

Sugerujesz, że jechałem którąś z tych ścieżek rowerowych, które mieszczą się koło jezdni? :wink:

Ja tam lubię rowerzystów, ale nie odpowiadam za to, co się z nimi stanie w momencie, gdy z własnej winy/głupoty itd (niepotrzebne skreślić ;)) próbują sobie zrobić krzywdę.
A biorąc pod uwagę, że, zwłaszcza ostatnio, sporo sam jestem rowerzystą, to uważam, że nie jest to takie trudne, żeby wszyscy użytkownicy drogi sobie nie przeszkadzali :)

Gorzej, jak niektórzy uważają, że posiadanie kasku zwalnia od myślenia.
Niedawno taki nieoświetlony potrącił w Łomiankach dziewczynkę na pasach i uciekł.
Gwoli ścisłości to nie jechał jezdnią, tylko DDRką i nie zsiadł z roweru w miejscu, gdzie jest znak kończący ścieżkę, a jedynie co, to wjechał dziewczynie w plecy.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.09.2014 10:43

Deszczowo :(
Dzień dobry
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.09.2014 10:54

Dzień dobry :lol:

Słonecznie :D
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 30.09.2014 11:53

Dzień dobry ;)
Słonko gdzieś za chmurką, ale ciepło :)
Miłego dnia życzę wszystkim :papa:
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 30.09.2014 12:01

ita napisał(a):a mi to nie lotto :wink: i chciałabym, żeby kierowcy tam gdzie mam pierwszeństwo się do tego stosowali i tyle :lol: oraz jak mnie wyprzedzają to nich to robią zgodnie z przepisami z metrowym zapasem :)

Problem też w tym, że duża grupa kierowców nie wie jak zachować się wobec
rowerzystów. Egzaminy zdawali wtedy, gdy o ścieżkach rowerowych nikt nie słyszał.
Na samokształcenie to bym raczej nie liczył.
Ja egzamin zdawałem w 1979 roku i wtedy nikt nie uczył jakie prawa ma rowerzysta jadący ścieżką rowerową bo normalnie ścieżek nie było.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.09.2014 12:12

z_byszek napisał(a):
ita napisał(a):a mi to nie lotto :wink: i chciałabym, żeby kierowcy tam gdzie mam pierwszeństwo się do tego stosowali i tyle :lol: oraz jak mnie wyprzedzają to nich to robią zgodnie z przepisami z metrowym zapasem :)

rowerzystów. Egzaminy zdawali wtedy, gdy o ścieżkach rowerowych nikt nie słyszał.
Ja egzamin zdawałem w 1979 roku i wtedy nikt nie uczył jakie prawa ma rowerzysta jadący ścieżką rowerową bo normalnie ścieżek nie było.

ale obowiązujące przepisy trzeba znać, nieważne ile lat temu się zdawało ;) jak to mówią: nieznajomość prawa szkodzi ;)
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 30.09.2014 12:17

ita napisał(a):
z_byszek napisał(a):

ale obowiązujące przepisy trzeba znać, nieważne ile lat temu się zdawało ;) jak to mówią: nieznajomość prawa szkodzi ;)

W rzeczy samej.
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 30.09.2014 14:00

Dzien dobry :-P
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 30.09.2014 19:15

A mnie rowerzyści już nie przeszkadzają.
Zwłaszcza rowerzystki w upalne letnie dnie :D

Nie przeszkadzają mi też kontrpasy na ulicach, a sporo tego w centrum.
Wystarczy przecież po 10 cm luzu poza lusterkami.
Jak ktoś nauczył się jeździć samochodem w ciasnych ulicach, to mu takie rzeczy latają.
Dla innych wybudowano szereg autostrad :mrgreen:

Przeszkadzają mi aktywiści rowerowi. Gangrena.

Dzień Dobry po krótkiej przerwie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.09.2014 19:58

z_byszek napisał(a):Problem też w tym, że duża grupa kierowców nie wie jak zachować się wobec
rowerzystów.

Czyli co proponujesz zrobić z takim rowerzystą łamiącym w tak beztroski sposób przepisy drogowe?

Mnie też nie uczyli, ale wydaje mi się, że rozjechanie go po ciemku nie wyglądałoby stosownie ;)

Kiepura napisał(a):Zwłaszcza rowerzystki w upalne letnie dnie :D

Muszę przyznać, że ten widok jest jednym z powodów, dla których powtarzam to, w sumie, dość nudne zajęcie :)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.09.2014 20:45

dzisiaj Poznań był cały zakorkowany, stało wszystko, myślę, że niejeden kierowca mi dzisiaj zazdroscił jak go mijałam :lol: :wink:
Ostatnio edytowano 30.09.2014 20:59 przez ita, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.09.2014 20:56

Domyślam się, że nie padało? ;)

Ja nie bardzo nadal kumam, co mają kierowcy do rowerzystów łamiących i to w dość drastyczny sposób przepisy?

Wyjeżdżanie po ciemku na jezdnie bez jakiegokolwiek oświetlenia to, po prostu, idiotyzm w każdym calu, bez względu zresztą, czy robi to rowerzysta, motocyklista, pieszy czy kierowca samochodu.

Jedyne co wyróżnia spośród nich wszystkich rowerzystów, to to, że akurat ich spotykam notorycznie tak się zachowujących.
Jeszcze na pieszych przyszedł kiepski okres, ale oni, mimo, że mało który zakłada kontrastowe ubranie lub jakieś odblaski jednak zazwyczaj trzymają się przejść dla pieszych, gdzie z zasady zwalniam.

Jak zaczną chodzić w ciemnym ubraniu środkiem jezdni to pewnie będę miał o nich takie same zdanie jak o niewidocznych rowerzystach, ale póki co rowerzyści rządzą :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko