Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.08.2014 12:30

Odpowiem tak: czego to ja ze sobą i na sobie nie miałem :roll:

:D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.08.2014 12:33

weldon napisał(a):Odpowiem tak: czego to ja ze sobą i na sobie nie miałem :roll:

:D

Wodery, oddycharka 8O , kask, czołówka, kompas i szpulka nici Ariadny.

Zapomniałem o czymś :?:

No tak :!: Jeszcze aparat :!:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.08.2014 12:37

Szelki, zapasowe akumulatorki, karta, rękawiczki ... :D

Spinacza, cholera, nie wziąłem ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.08.2014 12:45

Bocian napisał(a):A czemu nie pomyślisz w kierunku, czemu jakieś zjeby to ciągle palą i palą? Ile kasy już przez nich poszło?
A czemu myślisz , że nie myślę ? :)
Dasz gwarancję że jak znów wydadzą 100 tys. na jej odbudowę , to czy znów jakiś czubek jej nie podpali?
Mnie to lotto czy to tam stoi czy nie , ta tęcza miała być symbolem przymierza, miłości, pokoju i nadziei , a jak widzisz jest inaczej , bo zawsze się znajdzie jakiś zjeb jak to określiłeś , co to z hajcuje.
Jakoś w to że sprawcy co ją zjarali zostaną obarczeni kosztami jej odbudowy , nie bardzo wierzę.
Blaugrana napisał(a):Odbudowywać do us.anej. Excusez le mot, ale inaczej nie mogłam.

Ok ..........odbudowywać do usranej śmierci , ale nie z naszych podatków.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 07.08.2014 12:47

Bocian napisał(a):I kosztami odbudowy obarczać tych zjebów od podpalania.

Jak umiejętnie podpalą i nie dadzą się złapać, to nie będzie kogo obarczyć :wink:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 07.08.2014 12:49

maniust napisał(a): (...) ta tęcza miała być symbolem przymierza, miłości, pokoju i nadziei (...)

8O Nie wiedziałem, że LGBT = przymierze, miłość, pokój i nadzieja :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.08.2014 13:09

PabloX napisał(a):Nie wiedziałem, że LGBT = przymierze, miłość, pokój i nadzieja

Pewnie, ze nie, bo symbolem miłości i pokoju jest krzyż celtycki i wygolona czacha :mrgreen:

Symbole LGBT można sobie na Litewskiej obejrzeć i sprawdzić, na ile przypominają tęczę.
Zwłaszcza tę z wydawnictw katolickich ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.08.2014 13:15

weldon napisał(a):symbolem miłości i pokoju jest krzyż celtycki i wygolona czacha :mrgreen:
8O
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2014 13:24

maniust napisał(a):A czemu myślisz , że nie myślę ? :)

Bo tego nie uzewnętrzniasz :)
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 07.08.2014 13:26

weldon napisał(a):
PabloX napisał(a):Nie wiedziałem, że LGBT = przymierze, miłość, pokój i nadzieja

Pewnie, ze nie, bo symbolem miłości i pokoju jest krzyż celtycki i wygolona czacha :mrgreen:

Być może dla Ciebie tak, każdy ma takie symbole, jakie mu odpowiadają :wink:

weldon napisał(a):Symbole LGBT można sobie na Litewskiej obejrzeć i sprawdzić, na ile przypominają tęczę.
Zwłaszcza tę z wydawnictw katolickich ;)

"Tęczowa flaga" - symbol LGBT - w wersji używanej od 1979 roku ma 6 barw, w odróżnieniu od tradycyjnie uznawanych 7 barw tęczy - w tym tęczy występującej w symbolice chrześcijańskiej.

Każdy z sześciu kolorów "tęczowej flagi" LGBT ma symbolikę przyporządkowaną przez Gilberta Bakera - pomysłodawcę tejże flagi. Nie ma wśród nich przymierza, miłości, pokoju i nadziei. Są natomiast: życie, ukojenie, światło Słońca, natura, sztuka i harmonia (te dwie na pasku w kolorze królewskiego błękitu, który we fladze LGBT zastępuje 2 kolory naturalnej tęczy - indygo i turkusowy), duchowość. W wersji z 1978 r. była też seksualność na dodatkowym pasku różowym. Później ilość kolorów zmniejszono do 6.

Ile kolorów ma instalacja z Placu Zbawiciela? :twisted: 8)
Ostatnio edytowano 07.08.2014 13:36 przez PabloX, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2014 13:29

maniust napisał(a):Dasz gwarancję że ...........

Dasz gwarancję, że jak jakieś zjeby zniszczą cokolwiek innego z przestrzeni publicznej to nie zrobią tego po odnowieniu, jeszcze raz? Z takim myśleniem to nie ma sensu nic naprawiać :) A może dawać szansę? Jak zniszczą drugi raz to jeszcze odnawiać, jak trzecie to już nie :) I będzie się to tyczyło przystanków autobusowych, witryn sklepowych, budek pod ambasadami... :)
Co do podatków to ja bym nie chciał aby szły na Kościół i jego urzędników. Tylko jakoś to wyłącznie moje chciejstwo :)
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 07.08.2014 13:35

Bocian napisał(a): Co do podatków to ja bym nie chciał aby szły na Kościół i jego urzędników. Tylko jakoś wyłącznie moje chciejstwo :)

Zbierz chcących tak jak Ty, spowodujcie, żeby poparło Was ze 40 - 45% wyborców, co przy obowiązującej ordynacji powinno już dać większość sejmową i działaj 8)

To oczywiście jak przejdziesz na emeryturę, bo będąc w służbie nie możesz działać w partiach politycznych lub na ich rzecz.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2014 13:48

Taki mam zamiar :)
Jak komuś pasuje utrzymywanie takich, niech płaci...
http://polska.newsweek.pl/ile-pieniedzy ... 214,1.html
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.08.2014 13:50

maniust napisał(a):
weldon napisał(a):symbolem miłości i pokoju jest krzyż celtycki i wygolona czacha :mrgreen:
8O

Bo widzisz, najgorzej, jak komuś się wszystko kojarzy ;)

Dla mnie to wydarzenie znaczy tyle, że pijane łachudry robią burdy i niszczą, cokolwiek, ławki w parku, rzeźby, świeżo pomalowane mury czy instalacje artystyczne, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto do takiego aktu wandalizmu dorobi ideologię.

Jakby ci na ścianie domu naprzeciwko malowali obraźliwe hasła, które pewnie kiedyś przeczyta twój wnuk to byłbyś za wydaniem publicznych pieniędzy, żeby zamalować ten napis, czy odpuściłbyś?

Mostek na Książecem jest w tęczę pomalowany i jakoś do dziś nikomu się nie skojarzył - czemu?
Bo tam kamery nie jeżdżą?

Takich miejsc i symboli które mogą się komuś skojarzyć są dziesiątki: swastyki, meandry, kulosy, bukariony, konchy, putta, biusty, rzygacze i wiele innych i jakoś to nikogo nie rusza. A nie rusza przede wszystkim dlatego, że jest zbyt skomplikowane.
Zbyt skomplikowane, póki ktoś takiej pijanej łachudry nie napuści na coś, z pozoru niewinnego, co dla tamtego będzie stanowiło obrazę i póki ta pijaczyna nie zacznie robić z siebie bohatera i męczennika za sprawę.

Jak odpuścimy, to niedługo nie będziesz miał wokół siebie nic, co się może komuś z czymś skojarzyć, a mi to nie pasuje i nie widzę powodu, żeby poddawać się terrorowi niedouczonych gnoi, nawet, jakby to miało kosztować. To nie jest kwestia tylko tej tęczy - w ten sposób niszczone jest wszystko, tylko nie do wszystkiego dorabiana jest ideologia, a prawda jest taka, że motłoch chce się na czymś wyżyć i tyle.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2014 13:53

Tak jak kiedyś usłyszałem, że pijane bydło stadionowe rozbijające sklepowe witryny jest usprawiedliwione bo to przejaw ekspresji w okazywaniu uczuć do klubu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko