Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2014 17:38

kaszubskiexpress napisał(a):Gaz, hebel, gaz, hebel. Żyć nie umierać :mrgreen:

Za dwa lata będziesz miał prawą nogę bardziej umięśnioną i dwie różne pary butów będziesz kupował :lol:
Vjetar napisał(a):Przez maszynkę do mięsa przepuść i do rurek.

Potraktowałem to wrzątkiem, trochę pokruszyłem, wrzuciłem do miksera i mi się ... twarożek zrobił 8O

Koty zżarły :D

A rureczki (z nowej śmietany) pierwszoklaśne wyszły 8)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 11.01.2014 18:19

kaszubskiexpress napisał(a):
Trochę pokręciliśmy się wczoraj po Poznaniu. Gaz, hebel, gaz, hebel. Żyć nie umierać :mrgreen:

Wygodne.
Tylko, ze nie panujesz do końca nad samochodem.
No i trochę benzyna/ropa/serwis po kieszeni bije.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2014 19:44

Kiepura napisał(a):Tylko, ze nie panujesz do końca nad samochodem.

A jak jest z dynamiką jazdy takim czymś?
Szczerze mówiąc nic mnie tak nie irytuje, jak powolny samochód w ruchu miejskim, któremu stale przed machę wjeżdżają samochody z pasa obok albo przez którego na zielonym przejeżdża pięć zamiast 10 samochodów.

Kiedyś jechałem nówką Volvo XC90 czy jakoś tak, w automacie, to to było straszliwe krówsko.
Sprzedawca który siedział obok przekonywał mnie, że "to jest inteligentny samochód i on się nauczy jaki ja mam styl jazdy i się dostosuje".
Jedyny problem, że aby się o tym przekonać, kto do kogo się dostosuje to było kupić ten samochód :D

Jak pierwszy raz jechałem automatem to mnie ojciec kumpla po łapach bił, bo co i rusz próbowałem ręcznym hamulcem biegi zmieniać 8)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 11.01.2014 19:59

weldon napisał(a):

Szczerze mówiąc nic mnie tak nie irytuje, jak powolny samochód w ruchu miejskim, któremu stale przed machę wjeżdżają samochody z pasa obok albo przez którego na zielonym przejeżdża pięć zamiast 10 samochodów.

Kiedyś jechałem nówką Volvo XC90 czy jakoś tak, w automacie, to to było straszliwe krówsko.
Sprzedawca który siedział obok przekonywał mnie, że "to jest inteligentny samochód i on się nauczy jaki ja mam styl jazdy i się dostosuje".
Jedyny problem, że aby się o tym przekonać, kto do kogo się dostosuje to było kupić ten samochód :D

Jak pierwszy raz jechałem automatem to mnie ojciec kumpla po łapach bił, bo co i rusz próbowałem ręcznym hamulcem biegi zmieniać 8)

Co do wpisu Kiepury, to się nie wypowiadam, bo nie rozumiem go.

W każdym automacie jest kick-down, czyli redukcja, jak w manualu. U mnie jako szybkie, energiczne dociśnięcie pedału gazu do podłogi. Nie ma mowy o powolności i muleniu. Używa się tego np. przy wyprzedzaniu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2014 20:05

jara napisał(a):Używa się tego np. przy wyprzedzaniu.

To dobrze.
Znajomy się o mało nie zabił, jak się ze starego Golfa na nowe Clio przesiadł (to było z ćwierć wieku temu :D) i na Wale Miedzeszyńskim, jak zwykle, autobus zaczął wyprzedzać.
Depnął, wyskoczył na pas obok i ... nic 8O

:D

Dzieciak teraz się uparł na sfinalizowanie prawka więc kto wie, czy nie doczekam się czego ważniejszego, niż to, jaka jest skrzynia 8)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 11.01.2014 20:09

weldon napisał(a):

Mniej więcej o to mi chodzi. Trochę pojeździłem automatem i nie nauczył się.
Są niby te bajery redukujące bieg, ale i tak to nie jest to.
Z ręczną jak chce dwójkę to jest dwójka.
Z automatem jak automat zechce i kiedy zechce.

Wyższe koszty zakupu, wyższe zużycie paliwa i koszty serwisu, to chyba nie trzeba wyjaśniać.
Co kto lubi.
Ja nie lubię.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 11.01.2014 20:10

Ale na początek, to raczej manual i to taki z odcięciem. :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2014 20:49

jara napisał(a):Ale na początek, to raczej manual i to taki z odcięciem. :lol:

Ech, chyba to jednak nie dla mnie :)
Ja lubię jeździć i chcę mieć przyjemność z samej jazdy, a nie tylko traktować samochód jako środek do przemieszczenia się z punktu w punkt.
W sumie to to samo, co jazda jako pasażer - jeżeli nie jest to taryfa którą wracam z imprezy to jest to koszmar :D

Wczoraj widziałem za sobą samochód, któremu w czasie skręcania włączały się halogeny po tej stronie, w która skręcał.
Mimowolnie zacząłem się przyglądać w lusterku co mu tak miga i szczerze mówiąc to strasznie rozpraszało. Mz to równie kretyński pomysł, jak te światła stopu, które kiedyś montowali na tylnej szybie, a które przesuwały się z lewa na prawo i z powrotem.
Zanim człowiek się zorientował, że to jest to samo, co stop na dole, to już trzeba było ostro hamować.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 11.01.2014 20:55

weldon napisał(a):
jara napisał(a):Ale na początek, to raczej manual i to taki z odcięciem. :lol:

Ech, chyba to jednak nie dla mnie :)
Ja lubię jeździć i chcę mieć przyjemność z samej jazdy, a nie tylko traktować samochód jako środek do przemieszczenia się z punktu w punkt.
W sumie to to samo, co jazda jako pasażer - jeżeli nie jest to taryfa którą wracam z imprezy to jest to koszmar :D

Wczoraj widziałem za sobą samochód, któremu w czasie skręcania włączały się halogeny po tej stronie, w która skręcał.
Mimowolnie zacząłem się przyglądać w lusterku co mu tak miga i szczerze mówiąc to strasznie rozpraszało. Mz to równie kretyński pomysł, jak te światła stopu, które kiedyś montowali na tylnej szybie, a które przesuwały się z lewa na prawo i z powrotem.
Zanim człowiek się zorientował, że to jest to samo, co stop na dole, to już trzeba było ostro hamować.

Ale tylko biegów nie zmieniasz. Reszta jest tak samo. :lol:
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 11.01.2014 21:03

Kiepura napisał(a):Z ręczną jak chce dwójkę to jest dwójka.

Nie ma z tym problemu w automacie :mrgreen:

Kiepura napisał(a): wyższe zużycie paliwa i koszty serwisu,

Mniej niż 6 litrów ropy przy 2.2 cdi... w kombi zapakowanym w 4 osoby na autostradzie synowi spalił 5.7 dużo :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2014 21:09

Przyjaciel mojej córki przed świetąmi zaliczył wywrotkę i oczywiście noga w szynie gipsowej być musiała. Teraz już bez szyny, ale but ortopedyczny i kuśtykanie dalej o kulach. Gdyby nie jego automat to i w przemieszczaniu się samochodem byłby uzależniony od córki.
Tak więc kolejny plusik dla automata w tym przypadku :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2014 21:19

jara napisał(a):Ale tylko biegów nie zmieniasz. Reszta jest tak samo. :lol:

No i sprzęgła nie wciskasz ;)

Nie no, kilka osób jeździ z automatem, więc z pewnością nie ma co mu zarzucać czegokolwiek, czy przedkładać wyższości jednego rozwiązania nad drugim.
(Podobno już są diesle motocykle, a to chyba większe zboczenie :D)
Po prostu więcej jeżdżę wąskimi, krętymi drogami, gdzie celem jest jazda, a nie przemieszczenie się i pewnie bym się zanudził przy automacie.
To trochę jak różnica pomiędzy zwykłym rowerem, a veturillo.
Tam też jest automat i się nieźle ludziom sprawdza :)
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 11.01.2014 21:28

weldon napisał(a):Po prostu więcej jeżdżę wąskimi, krętymi drogami, gdzie celem jest jazda, a nie przemieszczenie się i pewnie bym się zanudził przy automacie.

Doceniłbyś wtedy pewnie t.z. doświetlanie o którym pisałeś, naprawdę na takich drogach jak piszesz super sprawa
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 11.01.2014 21:55

weldon napisał(a):
jara napisał(a):Ale tylko biegów nie zmieniasz. Reszta jest tak samo. :lol:

No i sprzęgła nie wciskasz ;)

Nie no, kilka osób jeździ z automatem, więc z pewnością nie ma co mu zarzucać czegokolwiek, czy przedkładać wyższości jednego rozwiązania nad drugim.
(Podobno już są diesle motocykle, a to chyba większe zboczenie :D)
Po prostu więcej jeżdżę wąskimi, krętymi drogami, gdzie celem jest jazda, a nie przemieszczenie się i pewnie bym się zanudził przy automacie.
To trochę jak różnica pomiędzy zwykłym rowerem, a veturillo.
Tam też jest automat i się nieźle ludziom sprawdza :)

W Chorwacji, po górach też używam manuala. Normalna skrzynia, przełączana przyciskami na kierownicy, tyle, że bez sprzęgła. I wtedy jak chcę dwójkę to mam dwójkę :lol: , oczywiście w przedziale odpowiednich obrotów.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2014 22:55

garbowski napisał(a):Doceniłbyś wtedy pewnie t.z. doświetlanie o którym pisałeś, naprawdę na takich drogach jak piszesz super sprawa

No przecież w nocy tam nie jeżdżę :D

Nowinka pewnie dla kierowcy przydatna, natomiast takie miganie dla kogoś, za kim jedziesz to takie lekko denerwujące jest.
No ale on mi migał w specyficznej sytuacji, jak jechał za mną przez kolejne cztery ronda - a takie coś to rzadko się zdarza - tylko dlatego to zaobserwowałem. Na prostej pewnie nie zwróciłbym uwagi gdyby raz, czy dwa razy mignął.

jara napisał(a):przełączana przyciskami na kierownicy

A to w ogóle nie dla mnie. Miałem kiedyś, w oplu, radio w kierownicy i jakoś mnie nie zachwyciło to rozwiązanie.
Ale to i tak lepsze niż taki joystick, jaki kiedyś Sony montowało. Znajomy to miał i strasznie narzekał.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko