Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2013 12:47

auto_gt napisał(a):... bo nie moim .

I bardzo dobrze :D

Mnie życie nauczyło, że szkoła jest najgorszą nauczycielką historii, jaka może być.

W ogólniaku miałem tej historii po uszy, a i tak omal mnie nie wywalili, jak po usłyszeniu, ilu Polaków brało udział w rewolucji październikowej spytałem "po której stronie?" :D

Trochę tych dzieciaków na przestrzeni lat do szkół woziłem i ni cholery z tych szkół za dużo nie wynieśli, a co najgorsze, to podejście do tego rodziców na przestrzeni wielu lat jest dokładnie takie same - mają to gdzieś tak naprawdę.
Owszem, pod publikę to każdy będzie krzyczał, że historia, że WF, ale z pierwszym to mało kto łazi z dzieckiem po własnym mieście i szuka jego historii, a z drugim to bez problemu można załatwić sobie u rodzica zwolnienie.
I co w takiej sytuacji ma zrobić szkoła?

Ja się teraz biorę za organizację takich krótkich spacerów po Warszawie, właśnie po to, żeby czegoś dzieciaki nauczyć. Łaziłem trochę z siostrzeńcem i jego kumplami i nawet im się podobało, bo nie trułem im o Łokietkach i datach, tylko pokazywałem konkretne miejsca i ich historię.

Takie multimedialne te spacery były :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2013 13:08

weldon napisał(a):

No popatrzcie, to takie fajne chłopaki byli, tylko nikt ich nie lubił :(

:D

Dzisiaj, po latach to każdy z nich może powiedzieć, że moralnie nie ma sobie nic do zarzucenia.
Bo to nie oni robili coś złego, tylko ich przełożeni!!!!!

Ech mam nadzieję, że będziemy pamiętać o tym skur...syństwie jak najdłużej, a takie przypadki jak u mnie w biurze to odosobniony przypadek.
Ostatnio edytowano 13.12.2013 13:09 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 13.12.2013 13:09

weldon napisał(a):

.

Takie multimedialne te spacery były :lol:

Podziwiam Cię , skąd bierzesz czas i chęci jeszcze na to ? po pracy ? na te wyprawy z aparatem ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2013 13:32

Z aparatem mało teraz chodzę, a w poniedziałek odbieram papiery przewodnika i mam zamiar się temu poświęcić, więc takie czwartkowe spacery będą tylko wprawką do spotkań i ... reklamą :D

Serce w pasy napisał(a):Bo to nie oni robili coś złego, tylko ich przełożeni!!!!!

To jest jeszcze jeden przyczynek, do nieuczenia historii przez szkoły. Przynajmniej tej najnowszej.

No bo jak ocenić nie tylko działanie ludzi, z przekonania walczących o utrzymanie ich ukochanego ustroju, ale takich AL-owców albo żołnierzy lWP?

Łażąc po Mostowej opowiadam o Sawickiej. Czemu mam nie opowiedzieć?
Tak samo, jak wspominając o Czwartakach i ich dezercji nie zapominam o tym, że część z nich dostała VM z rąk Bora.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2013 16:50

Ale i tak nie jest źle, bo żaden oszołom się nie odezwał, że stan wojenny nie był taki zły i to była konieczność i w ogóle wrona jest ok.

Weekend trzeba zacząć. Jadę do chaty.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 13.12.2013 16:56

Dzień dobry
Trzynastego grudnia.........

Serce w pasy napisał(a):13 grudnia-pamiętamy.

Skutki stanu wojennego trwają do dziś......
"Od 1981 roku wzrost liczby tajnych współpracowników bezpieki miał charakter lawinowy i wynosił ponad 30 proc. rocznie. Dynamika wzrostu początku lat 80 była porównywalna jedynie z pierwszą połową lat 50. (...) W rekordowym 1984 roku liczba pozyskanych TW w całym kraju wynosiła 18 756 osób...".
W 1988 r. było prawie 100 tys. tajnych współpracowników, tyle co w latach stalinowskich. :idea:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2013 17:05

Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 13.12.2013 18:13

weldon napisał(a):

I bardzo dobrze :D

Mnie życie nauczyło, że szkoła jest najgorszą nauczycielką historii, jaka może być.

No nie końca się zgodzę.

Dzień Dobry.

Co prawda zawsze pozostanie tak, ze rodzina powinna być przekaźnikiem historii, ale...

Jeśli chodzi o szczegóły to w szkole dowiedziałem się o rzezi wołyńskiej i to w sumie bez podtekstów politycznych, po prostu nauczycielka kiedyś opowiedziała na lekcji jak uciekała (jak mała dziewczynka), jak się uratowała wraz z matką chowając się w stogu siana...itd.
W szkole jak pamiętam znacznie swobodniej mówiło się o Katyniu czy choćby przedwojennej historii KPP, stalinizmie itd.
Nawet lekko czerwony nauczyciel historii nie omijał tych tematów. A jak nawet chciał to mu uczniowie przypomnieli.
Ja bym o tym i tak się dowiedział, ale wiem, że było wielu, którzy takiego szczęścia nie mieli. I szkoła im pomogła.
Nie mówiąc o całej reszcie historii, nawet jeśli ktoś nie zapamiętał szczegółów ogólną wizje i tak się wynosiło.

W ogólności.
Ale to działo się w liceum, kiedyś elitarnym typu szkoły dziś sprowadzonym do roli kursu przygotowawczego do egzaminu wstępnego na powszechny etap edukacji pt. studia. Działo się, bo były lekcje historii, których teraz już nie ma.
"Nowoczesny" system szkolnictwa ma wychować bezkształtną masę, którą łatwo da się manipulować i której jedynym zainteresowaniem będzie to czy w korycie jest wystarczająco ciepłej strawy.

Wobrażasz sobie teraz PW ? Albo chociaż opór taki jak w stanie wojennnym ?

weldon napisał(a):9 na 10 :D

Tyż, różnie się z GW oceną ilości ofiar.

Serce w pasy napisał(a):
Ech mam nadzieję, że będziemy pamiętać o tym skur...syństwie jak najdłużej, a takie przypadki jak u mnie w biurze to odosobniony przypadek.

No, niestety nie podzielam Twojego optymizmu. To raczej standard.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.12.2013 18:32

kozulka napisał(a):I Teleranka nie było :cry: :cry: :cry:
Zamiast niego "jakiś pan" w ciemnych okularach przemawiał do narodu :cry: :cry: :cry:

brat właśnie tak wtedy zawołał... :) :roll:

byłem dziś na ul.Dziewięciu z Wujka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2013 18:43

Kiepura napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):

No, niestety nie podzielam Twojego optymizmu. To raczej standard.

Jeśli obchody 13 grudnia oszołomy będą rozpieprzać jakimiś durnymi marszami by coś ugrać w swojej durnej wojence, to możesz mieć rację.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.12.2013 08:13

Bąmotto na dziś:
Obrazek ;)

Dzień dobry :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.12.2013 11:13

Dzień dobry deszczowo :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2013 11:27

Dzień Dobry Bardzo

Nie wyspałem się :evil:

Robiłem porządki w piwnicy do 1:30
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.12.2013 11:49

longtom napisał(a):
termondar napisał(a):Brzydka pogoda.

Dzień dobry :wink:
:wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.12.2013 12:13

Dzień dobry.
Mglisto, beznadziejnie.

A ja chyba kupię dzisiaj chujkę a jutro uzbroję ją w świecidełka i te inne też :wink:

:hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko