Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2013 10:14

Rysio napisał(a):Czasem jestem za tym, żeby Policja używała wyłącznie ostrej amunicji a zamiast pałek miała założone bagnety :mrgreen:
Tyle, że to miecz obosieczny, bo nigdy nie wiesz, co takiemu odbije i w którym kierunku zacznie strzelać.

Biorąc pod uwagę, że ufamy raptem co drugiemu z nich, to kiepski pomysł ;)

PabloX napisał(a):Co najmniej za brak właściwego nadzoru.
Zawisza sobie w ogóle nie życzył nadzoru policji, tak gwoli ścisłości ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.11.2013 10:20

Styknie się tam nie pałętać 8)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.11.2013 10:24

Rysio napisał(a):Czasem jestem za tym, żeby Policja używała wyłącznie ostrej amunicji a zamiast pałek miała założone bagnety :mrgreen:

Obrazek

:mrgreen:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 13.11.2013 10:26

weldon napisał(a):
PabloX napisał(a):Co najmniej za brak właściwego nadzoru.
Zawisza sobie w ogóle nie życzył nadzoru policji, tak gwoli ścisłości ;)

Ale jego opinie i życzenia nie mają żadnego wpływu na zobowiązania Polski wynikające z ustaw i prawa międzynarodowego. Mamy obowiązek jako kraj zapewnić bezpieczeństwo przedstawicielstwom dyplomatycznym państw obcych. Wystarczyło tego się trzymać i nie byłoby niepotrzebnego incydentu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2013 10:31

Rysio napisał(a):Styknie się tam nie pałętać 8)
Gdzie? Wszędzie?We własnym mieście?

PabloX napisał(a):Mamy obowiązek jako kraj zapewnić bezpieczeństwo przedstawicielstwom dyplomatycznym państw obcych. Wystarczyło tego się trzymać i nie byłoby niepotrzebnego incydentu.

Trasa marszu nie przebiegała tamtędy. Wystarczyło zapewnić odpowiednią ilość służb porządkowych marszu, żeby nie doszło do wyłamywania się jego uczestników na boki. Warszawa to duże miasto i jest sporo ambasad i miejsc, które należałoby prewencyjnie chronić - dałbyś radę ochronić wszystkie, skoro organizatorzy zapewniają, że nie będzie takiej potrzeby?
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 13.11.2013 10:44

weldon napisał(a):
PabloX napisał(a):Mamy obowiązek jako kraj zapewnić bezpieczeństwo przedstawicielstwom dyplomatycznym państw obcych. Wystarczyło tego się trzymać i nie byłoby niepotrzebnego incydentu.

Trasa marszu nie przebiegała tamtędy. Wystarczyło zapewnić odpowiednią ilość służb porządkowych marszu, żeby nie doszło do wyłamywania się jego uczestników na boki. Warszawa to duże miasto i jest sporo ambasad i miejsc, które należałoby prewencyjnie chronić - dałbyś radę ochronić wszystkie, skoro organizatorzy zapewniają, że nie będzie takiej potrzeby?

Zatrudniłeś się w KPRM? 8O Ale jeszcze rano rząd miał innego rzecznika :wink:

W trakcie palenia budki pod ambasadą zgromadzenie było już zdelegalizowane, więc nic dziwnego, że każdy szedł, gdzie chciał. Po drugie - inne przedstawicielstwa niż rosyjskie nie budzą takich emocji, więc spokojnie można skupić siły porządkowe wokół rosyjskiej ambasady, tam wystarczyłby pluton chłopaków z prewencji i nic by się nie stało. Inne ambasady nie były atakowane. Po trzecie - od ludzi, którzy za zapewnienie bezpieczeństwa publicznego są opłacani bardzo przywoicie z naszych podatków można wymagać, żeby myśleli i przewidywali. A to, że pod rosyjską ambasadą mogą być incydenty, było akurat łatwe do przewidzenia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2013 10:50

PabloX napisał(a):Zatrudniłeś się w KPRM?

Wyciągasz pochopne wnioski. Ja tu, po prostu, mieszkam.

Mi wisi, czy tu łazi policjant z bronią, czy ktoś maszeruje, czy ktoś ma kaptur na głowie, natomiast nie wisi mi, czy ktoś mi depcze, czy nie, trawniki.
Jak ktoś nie potrafi się zachować, to niech nie przyjeżdża w gości.

Bez względu na to, ile osób i kto demolował mi Warszawę, zawsze ja będę pokrzywdzony i tylko ubolewam nad prawem, z którego może skorzystać każdy, tylko nie ja, broniąc swego miasta.

Najchętniej wysłałbym wszystkich, policję, polityków, kiboli, narodowców, lewaków na jakiś poligon i dał im rękę w tym, co robią, pod warunkiem, że ominą dalekim łukiem Warszawę i żeby nie trzeba było chronić ... wszystkiego, bo wszystko może okazać się prowokacyjne dla niektórych, od sowieckiej ambasady, po przydrożne drzewko.

Mam postawić glinę przy każdym drzewku w Warszawie? :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2013 10:55

Trzeba wprowadzić rosyjskie standardy w polskiej policji ( polska ambasada w RF ,#5 minut)

Obrazek
Ostatnio edytowano 13.11.2013 10:56 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.11.2013 10:55

Weldon, ja tam mam swój ogródek ogrodzony i pies go pilnuje. Nikt mi jeszcze drzewka nie złamał :D

Edit: Ale może nikt nie ma parcia żeby to robić bo tęczy na ogródku nie mam :mrgreen:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 13.11.2013 11:03

weldon napisał(a): Mam postawić glinę przy każdym drzewku w Warszawie? :roll:
[/color]

Tych drzewek też mi szkoda, ale one chyba oparły się próbie wyłamania?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2013 11:05

Rysio napisał(a):Weldon, ja tam mam swój ogródek ogrodzony i pies go pilnuje. Nikt mi jeszcze drzewka nie złamał :D

Edit: Ale może nikt nie ma parcia żeby to robić bo tęczy na ogródku nie mam :mrgreen:

Wywieś sobie eLke na chałupie i opowiedz jak się skończyło ;)
PabloX napisał(a):
weldon napisał(a): Mam postawić glinę przy każdym drzewku w Warszawie? :roll:
[/color]

Tych drzewek też mi szkoda, ale one chyba oparły się próbie wyłamania?

Dlatego wysłałem marsze na poligon, bo jak bym wysłał do Kampinosu, to ludzie byliby bez szans w konfrontacji z naturą :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.11.2013 11:16

PabloX napisał(a): Ale będzie tak, jak napisał Anakin - beknie jakiś kozioł ofiarny

Sienkiewicz mówił także, że jest analizowane, czy czas reakcji policji na zajścia w trakcie marszu był "adekwatny". - Gdy okaże się, że ktoś czegoś nie dopełnił lub za późno interweniował, trzeba będzie wyciągnąć konsekwencje - także personalne - zadeklarował.

Kto odpowiada za czasy reakcji?
"Winny" już zapewne namierzony.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.11.2013 11:22

weldon napisał(a):Wywieś sobie eLke na chałupie i opowiedz jak się skończyło ;)

Oświeć mnie wieśniaka co to takiego :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2013 11:27

"Słuchajcie, jak my te dwa palce, kciuk i palec wskazujący, ułożymy tak, to będzie jak litera L.
To będzie nasz symbol, znak pozdrowienia."

Znak pozdrowienia wywieś :wink:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 13.11.2013 11:29

anakin napisał(a): Kto odpowiada za czasy reakcji?
"Winny" już zapewne namierzony.

Najpewniej jest uznany za "winnego" już od paru tygodni, ale dopiero teraz się o tym dowie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko