Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.10.2013 07:30

Vjetar napisał(a):Janosik z siekierą?
Myślałem, że to ciupaga.
;)

To zależy, do czego ma służyć, bo jak do ciupażenia, to ciupaga a od siekierezady jest siekiera ;)
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 01.10.2013 09:55

Dzień dobry

27 kwietnia 2014 kanonizacja Jana Pawła II.
Wielki dzień. :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.10.2013 09:57

kleeberg napisał(a):Dzień dobry

Kolejna czerwona kartka w kalendarzu.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.10.2013 10:09

Bocian napisał(a):

yyy... nie wiem ? macie z "tym" jakiś problem ?
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 01.10.2013 10:13

Bocian napisał(a):

Dla ciebie kartka,dla mnie wielki dzień.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.10.2013 10:15

A dla mnie to jest śmieszne. Wybieranie przez ludzi tego co niby boskie. Modlenie się do kawałków ciała i posągów.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.10.2013 10:23

Bocian napisał(a):A dla mnie to jest śmieszne. Wybieranie przez ludzi tego co niby boskie. Modlenie się do kawałków ciała i posągów.

Ludzie i różne ludy robili to od tysięcy lat , liczy się ogół nie margines , sądzisz że wszystkie ludy tego świata byli w błędzie ?

jeśli im z tym dobrze niech się modlą , "szanuj innych będą szanować i ciebie" .

Tak się składa że ta postać do niczego złego nie namawiała, w przeciwieństwie do innych kultur i religii.
Więc nie ma czego się czepiać i z tym mają niektórzy problem ...
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 01.10.2013 10:34

Bocian napisał(a):A dla mnie to jest śmieszne. Wybieranie przez ludzi tego co niby boskie. Modlenie się do kawałków ciała i posągów.

Masz dziwne poczucie humoru.
Dyskusji w temacie nie przewiduję.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.10.2013 10:34

auto_gt napisał(a):

Ludzie i różne ludy robili to od tysięcy lat , liczy się ogół nie margines , sądzisz że wszystkie ludy tego świata byli w błędzie ?

jeśli im z tym dobrze niech się modlą , "szanuj innych będą szanować i ciebie" .

Tak się składa że ta postać do niczego złego nie namawiała, w przeciwieństwie do innych kultur i religii.
Więc nie ma czego się czepiać i z tym mają niektórzy problem ...

Po co mówisz o innych religiach czy kulturach jak chodzi o chrześcijan? Nie masz innego argumentu niż "a u was bija Murzynów?"
I do wielu rzeczy można się przyczepić jeśli chodzi o JP2. Jeździł po świecie i tyle jego jeśli chodzi o Kościół.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.10.2013 10:37

kleeberg napisał(a):

Widocznie nie masz argumentów na to, że normalnym jest modlenie się do kawałka palca czy fiolki z krwią. Normalnym jest modlitwa do Boga a nie do części ludzkich zwłok.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.10.2013 10:57

Nie jest to miejsce do tego typu dyskusji, ale skoro poruszona została ta kwestia, to odpowiem, że stanowisko KK w sprawie kultu męczenników, świętych, błogosławionych jest takie, jak opisuje św. Augustyn w Kazaniach:
"Najdrożsi, męczenników naszych nie mamy za bogów, nie czcimy ich jako bogów i w żaden sposób nie wolno ich z nimi zestawiać. Nie wystawiamy im świątyń ani ołtarzy, ani ofiar. Nie im kapłani składają ofiary - to całkiem wykluczone. Bogu są one składane. Zatem Bogu, od którego wszystko otrzymujemy, składamy ofiarę. Również kiedy składamy ofiarę w kaplicach świętych męczenników, czyż nie składamy jej Bogu? Przyznajemy świętym męczennikom miejsce czcigodne. Ale zauważcie: podczas modlitwy przy ołtarzu Chrystusa wymieniamy ich w miejscu uprzywilejowanym, jednak nie adorujemy ich tak jak Chrystusa. Czyż kiedyś słyszeliście, żebym ja albo jakiś brat i współbiskup mój, albo jakiś prezbiter mówił w kaplicy świętego Teognisa: Składam ci ofiarę, święty Teognisie? Albo: Składam ci ofiarę, Piotrze, składam ci ofiarę, Pawle? Nigdy tego nie słyszeliście. To się nie zdarza, tak się nie godzi. A kiedy ciebie zapytają: Czy ty oddajesz cześć Piotrowi? - odpowiedz tak, jak Eulogiusz odpowiedział Fruktuozowi: Ja nie oddaję czci Piotrowi, ale Bogu, którego również Piotr czcił"
(Kazanie 273 7).
Kontynuacji nie przewiduję.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.10.2013 11:00

kleeberg napisał(a):Dyskusji w temacie nie przewiduję.

walp napisał(a):Kontynuacji nie przewiduję.

Mocne argumenty.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.10.2013 11:19

Bocian napisał(a):
kleeberg napisał(a):

Widocznie nie masz argumentów na to, że normalnym jest modlenie się do kawałka palca czy fiolki z krwią. Normalnym jest modlitwa do Boga a nie do części ludzkich zwłok.

Dzień dobry,
tu trzeba przyznać Bocian, że popieram Twoje przedstawione zdanie całkowicie,
ale też uważam, że jeśli ktoś tak czy inaczej chce wyznawać swą religię czy wiarę, to bardzo proszę, nikomu nie bronię, ale niektórych mi szkoda...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.10.2013 11:20

Bocian napisał(a):
kleeberg napisał(a):Dyskusji w temacie nie przewiduję.

walp napisał(a):Kontynuacji nie przewiduję.

Mocne argumenty.

Z mojej strony nie jest to argument merytoryczny w tej dyskusji, ale stwierdzenie, że nie zamierzam dyskutować na ten temat, w tym miejscu. Możesz założyć odpowiedni wątek :oczko_usmiech:
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 01.10.2013 16:16

chciałabym pocwiczyc excela typu wstawiac wiersze kolumny
który bezpłatny program wybrac i ściagnac najlepiej?
tak samo bezpłatnego worda
pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko