Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.09.2013 11:25

Hej,

weldon napisał(a):
800 metrów mieszkania za jakieś 40-45 milionów :D

Festiwalu próżności ciąg dalszy

Tym razem w Krakowie :oops:

Starsi bracia w wierze nieżle się obłowią :roll:
Przy okazji kawałek Krakowa spieprzyli :evil:

No, ale Wawel przynajmiej widać

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.09.2013 11:38

Kiepura napisał(a):Przy okazji kawałek Krakowa spieprzyli :evil:

A czemu spieprzyli?

Jego ściany i sufit zdobią przepiękne malowidła ścienne, wykonane przez artystę międzywojennego, Jana Bukowskiego. Spod jego pędzla wyszła m.in. część polichromii w kościele Mariackim w Krakowie

Czyli jak? To te polichromie są w wieku tych, które u mnie na Rynku Starego Miasta można obejrzeć? :roll:
W bambuko ludzi robicie? ;)

:D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.09.2013 12:32

Fajne robaczki. Atak czy znowu coś nam nie wyszło.

A czemu spieprzyli?

Widzisz to,to :evil: :twisted: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Obrazek

To jest architektura dobra dla bez urazy Ursynowa. A może i nawet nie.

Czyli jak? To te polichromie są w wieku tych, które u mnie na Rynku Starego Miasta można obejrzeć?
W bambuko ludzi robicie?

Wisz Pan, jak Wy możecie sprzedawać Warszawe jako "dynamiczne miasto pełne zmian i predyspozycji... :lol:

Ale on tam tylko dwie lub trzy kaplice skrobnął. Tyle mu pozwolili, za cienki był.
Reszte tego co na ścianach to Janek Matejko machnął.
Staszek Wyspiański i Józek Mehoffer pędzle za nim przy tej robocie nosili.
Kojarzysz gości, nie ?

Ale ołtarz jest rzeczywiście stary. :D
Były co prawda plany, by go W XVIII wymienić go na co nowszego, ale księdzu co się tym zajmował (Łopacki niejaki) sie zmarło. Widac palec boży w tym był.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.09.2013 12:37

Dzień dobry...nie szukajcie jeszcze jesieni-jeszcze jest czas.

:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2013 12:41

Przywieźliśmy z lasu aż 20grzybów ale za to same kozaki i borowiki:)

Kiepura idziesz na derby?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.09.2013 13:09

Kiepura napisał(a):Kojarzysz gości, nie ?

Kojarzę, kojarzę ...

Kiepura napisał(a):Ale ołtarz jest rzeczywiście stary. :D

Tego też kojarzę. Konrad do spółki z panem co sie później dwóch rumieńców rozgrzanem żelazem na policzkach nabawił ;)

Kiepura napisał(a):Widzisz to,to

Ja się już przyzwyczaiłem:
Obrazek
= Obrazek

Prawie ;) identyczne :D

Będziecie musieli i wy. Jeszcae kilka dyskotek w zabytkowych kamienicach i więcej takich obrazków będzie ;)

Serce w pasy napisał(a):Przywieźliśmy z lasu aż 20grzybów ale za to same kozaki i borowiki:)

Ważne, że spacer był :D

Tylko dziecku nie dawaj tych grzybków :/
Wiem, wiem, ale ja to dziś jeszcze mam obiekcję, czy Kaśka powinna coś poza pieczarkami jeść, a niektórzy nie mają obiekcji kilkulatków tym karmić :roll:

EDIT:
Serce w pasy napisał(a):Kiepura idziesz na derby?

Piszą o was 8)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.09.2013 13:47

No przecież u Was są.
Przeceniasz mnie :D
Ja jestem kibic TSW co prawda z wielopokoleniową tradycją, ale kompletnie piknikowy.
A dobrze wiesz kto od was do nas i od nas do was chodzi.
A ja z zupełnie innej bajki i nie te lata.
Na wiosnę pójdę.
Ale coś cicho na mieście 8O

A Ty idziesz ?

weldon napisał(a):Konrad do spółki z panem

No właśnie taki niewinny chłopczyk

Obrazek

a na reklamę banku zszedł :lol:

a się już przyzwyczaiłem:

A ja nie chcę i nie mogę.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.09.2013 15:24

Kiepura napisał(a):A ja nie chcę i nie mogę.

Spoko. Przyjdzie pan deweloper i cię przekona, co dla ciebie najlepsze ;)

U nas znaleźli na to metodę, w Łodzi znaleźli, to i u ciebie znajdą :twisted:

Na szczęście u was tego "starocia" sporo zostało, więc jest szansa, że zaspokoicie deweleporstwo wcześniej, niż wam wszystko na "nowoczesność" przerobią, a u mnie wszelkie współczesne straty są tym bardziej właśnie odczuwalne, im bardziej unikatowego obiektu docierają, a tak naprawdę, to wszystko, co się zachowało, to unikat.

Ostatnio mi biurowiec postawili w tle Belwederu, co jeszcze może by i jakoś uszło, ale jakiś s...syn reklamę banku na tym powiesił :/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2013 15:39

Kiepura napisał(a):

No przecież u Was są.
Przeceniasz mnie :D
Ja jestem kibic TSW co prawda z wielopokoleniową tradycją, ale kompletnie piknikowy.
A dobrze wiesz kto od was do nas i od nas do was chodzi.
A ja z zupełnie innej bajki i nie te lata.
Na wiosnę pójdę.
Ale coś cicho na mieście 8O

A Ty idziesz ?

.

Mam kolegów którzy chodzą na normalne sektory i w tym sensie pytałem. Nie podejrzewam żebyś chodził na młyn:)
Ja właśnie wychodzę
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.09.2013 16:25

Serce w pasy napisał(a):Nie podejrzewam żebyś chodził na młyn:)
Ja właśnie wychodzę

Na młyn? 8O

:D

Ja do Wisły nic nie mam, ale jakbyście im wkopali, to bym się nie zmartwił ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.09.2013 16:33

Serce w pasy napisał(a):Mam kolegów którzy chodzą na normalne sektory i w tym sensie pytałem. Nie podejrzewam żebyś chodził na młyn:)
Ja właśnie wychodzę

No właśnie, ja głównie na tych "normalnych" sektorch bywam. A na wyjazdy a już w szczególności Derby to raczej bywalcy tych sektorów biletów nie dostają. :lol:

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):A ja nie chcę i nie mogę.

Spoko. Przyjdzie pan deweloper i cię przekona, co dla ciebie najlepsze ;)

U nas znaleźli na to metodę, w Łodzi znaleźli, to i u ciebie znajdą :twisted:

Na szczęście u was tego "starocia" sporo zostało, więc jest szansa, że zaspokoicie deweleporstwo wcześniej, niż wam wszystko na "nowoczesność" przerobią, a u mnie wszelkie współczesne straty są tym bardziej właśnie odczuwalne, im bardziej unikatowego obiektu docierają, a tak naprawdę, to wszystko, co się zachowało, to unikat.

Walka z deweloperstwem to u nas chleb powszedni. Z różnym skutkiem, ale czasami opór mieszkańców zwycięza. Szczęście w nieszczęściu, że tych plomb do zabudowy za dużo w Śródmieściu nie ma.
Ale już dalej to momentami wolna amerykanka.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.09.2013 16:52

A co zrobisz, jak podpalą w nocy, albo nie zabezpieczą przed deszczem i śniegiem przez kilka lat?

U nas tak pałac Branickich miasto oddało niedawno właścicielom - wczoraj przechodziłem, to nic się nie dzieje, a kiedyś mordę darli, że im, "władza nie oddaje", pałac Błękitny służy za wieszak na reklamy, a Biblioteka Krasińskich na Okólnik coraz bardziej dogorywa, bo też ją "zwrócili prawowitym właścicielom" :/

Stoimy przed tymi budynkami i patrzymy, jak się chylą ku upadkowi i to wszystko co możemy zrobić, bo nawet konserwator nie może nikomu nakazać, żeby zaczął coś robić. skoro nie ma forsy.

Ziemia się dziś liczy.
Ostatnio wymyślili, że wybudują biurowiec na 60 metrach kwadratowych, przy okazji zamurowując ludziom okna w kamienicy :D
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 21.09.2013 18:34

Dobry wieczór
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie piękne grzybki rosną w lasach pod Darłowem. Dzisiaj pojechaliśmy (pierwszy raz w tym roku :oops: ) bez specjalnych nadziei, że coś znajdziemy. Po tygodniu w biurze raczej mieliśmy ochotę na spory łyk tlenu. A tu niespodziewajka :wink: , pełny kosz kozaczków i jeden prawdziwek :D Marzenka gotuje, suszy, marynuje, zapach się roznosi na cały dom.
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 21.09.2013 18:53

Dzień dobry wieczór :wink:
Za chwilę zaczynamy mecz z Francją.
Trzymajmy kciuki.
Wczoraj było słabo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2013 20:20

Wróciliśmy cali i zdrowi atmosfera super.
Remis 1:1 trochę niesprawiedlliwy no ale cóż jak się nie da wygrać to trzeba zremisować choć powinniśmy wygrać.
Wyjaśniając ja też nie chodzę na młyn.
Moja matka z moją córką chodzą na sektor rodzinny a ja z żoną, bratem, bratową i ojcem chodzimy na normalny sektor. Chcę przez to powiedzieć, że stereotyp o tym, że na stadionach mordują jest mocno przesadzony i wymyślony przez ludzi, którzy nigdy nie byli na meczu:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko