Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 03.09.2013 19:28

weldon napisał(a):Nigdy nie lubiłem fastfoodów, a już zwłaszcza w wydaniu peerelowskim.
W Grubej Kaśce też nie bywałem, nawet po zmianie na te meksykańskie cós.

Wolałem bary mleczne.

Mmmm ...Weldon, ale wspomnienia wywołałeś ...
Moja podstawówka i bar mleczny Sady.
Pieczarkowa i naleśniki z serem.
Palce lizać ...
To były czasy ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.09.2013 19:37

Violette napisał(a):... bar mleczny Sady.

U Dziada na Sadach Żoliborskich?
Ja chodziłem wtedy, jako niemal dorosła młodzież ;), do tej knajpy naprzeciwko Zmartwychwstanek przy Krasińskiego.
Teraz tam jest bank :/

Na Sadach mieszkała znajoma z tej samej klasy, koło fortu Burakowskiego, na Tołwińskiego, a kawałek dalej dziadkowie, więc łatwiej było coś samemu przygotować jak się urywało ze szkoły, niż do baru iść :)

Akumulatora se zreperowałem :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.09.2013 19:47

Witojcież,

kaszubskiexpress napisał(a):Najlepsze miasta do życia w Polsce - ranking

1. Gdynia
2. Poznań
3. Gdańsk

Szczere gratulacje.

weldon napisał(a):
renatalato napisał(a):ędą jeszcze nagabujący handlarze

To, podobno, bliżej mam w Krakowie :mrgreen:

Z dużym naciskiem na podobno.
Po przeczytaniu tego artykułu co go ostatnio wkleiłeś i na którym się opierasz urządziłem Dzień Dobroci dla Żony (własnej) i zaprosiłem ją na długi ponad dwugodzinny spacer ulicami Starego Miasta.
Dwa razy mnie zaproszono do restauracji i tyle.

No, ale to pewnie dlatego, że na biednych wyglądaliśmy :D W jeansach znaczy byłem. Nie to co ostatnio w Warszawie, gdzie z racji pobytu służbowego wyglądałem na burżuja, i w ciagu piętnastu minut pobytu na Rynku Starówki trzech naganiaczy prawie, że w zęby nie dostało by się odczepić :D

Za to w czasie spaceru zauważyłem, przygotowania do ulubionej od wieków imprezy rozrywkowej ludu Krakowa.

Znaczy Pogrzebu Wielkiego Rodaka. :lol:

Nowe miejscówki szykują, tak, że zwyczaj nie zaginie. :roll: :D

Taki fajny mural nam ostatnio walneli

Obrazek

Obrazek

Dzieło artystyczne, więc prosze beż śmichów chichów tutaj.

Muszę się szybko wybrać obejrzeć zanim tfórczość ludowa nie wzbogaci tego dzieła sztuki
Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 03.09.2013 19:50

auto_gt napisał(a):Piotrze , chcą wam wprowadzić w mieście strefę 30 km/h , teraz jasne dlaczego komunikacja miejsca jest najdroższa w Wa-Wie

"Jeśli wprowadzenie w Warszawie strefy „Tempo 30” okaże się sukcesem,"

Nie jest prawdą, że w Warszawie komunikacja miejska jest najdroższa.
Bilet miesięczny zwykły kosztuje 90 zł.
W Gdyni - alnalogiczny 90 zł, tylko granice miasta ciut mniejsze.
W Poznaniu - analogiczny w strefie A 107 zł., w strefie AB już 133 zł.
To są miasta, o których cokolwiek wiem, ale sądzę, że przykłady możnaby mnożyć.
Zatem będę bronić komunikację warszawską, łącznie z zabraniem przywilejów pociotkom pracowników ZTM.
Pozdrawiam przemiłych kierowców autobusów, którzy praktycznie zawsze migają w podziękowaniu za ustąpienie przy wyjeździe z zatoczki. :papa:
A strefa 30? Pogadamy, jak wprowadzą. Osobiście wątpię.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.09.2013 20:02

Kiepura napisał(a):Nie to co ostatnio w Warszawie, gdzie z racji pobytu służbowego wyglądałem na burżuja, i w ciagu piętnastu minut pobytu na Rynku Starówki trzech naganiaczy prawie, że w zęby nie dostało by się odczepić :D

A dawno na tym rynku byłeś? ;)

Następnym razem idź na Freta - tam w takie fikuśne stroje ubrane laski namawiają :D

Z tym, że z naganiaczy to za dużo ich tu nie ma - na Zapiecku taki z długą, siwą brodą, w czarnej koszuli, na Rynku taki za szlachcica przebrany, zdaje się, że do Kmicica nagabuje i na Krakowskim, wysoki w zielonym szynelu i meloniku. No to faktycznie trzech :D

Jeszcze jest na Freta taka starsza pani, przy bramie Barbakanu wymiennie stoją młody i stary i ulotki Zapiecka wciskają ... Pozostali musieli widzieć, że zaglądasz w menu, bo zazwyczaj poza obręb ogródka nie wychodzą.

Innych nie znam :D
Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 03.09.2013 20:04

Ja chodziłem wtedy, jako niemal dorosła młodzież ;), do tej knajpy naprzeciwko Zmartwychwstanek przy Krasińskiego.
Teraz tam jest bank.

Zanim trafiłam tam jak osoba pełnoletnia - już ją zamknęli. Mogłam sobie co najwyżej konto założyć w pekało. :lol: :lol: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.09.2013 20:16

No to ja tam chodziłem jak Gąbińska dochodziła do Duracza, przy Włościańskiej ten słynny pawilon był jeszcze czynny, a w Parku Olszyna doleczaliśmy kaca :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.09.2013 20:18

Dobry wieczór .

Dzisiaj "nasz dziadek" obchodził 83 lata i jest w świetnej formie - P.Tadeusza ,75 l we trzech i ten po całym każdą kolejkę i się trzyma jak jak młodzik , jest sprawny fizycznie jak diabli , wszystkim życzyć takiego zdrowia na starość pozostaje .
Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 03.09.2013 20:22

auto_gt napisał(a):Dobry wieczór .

Dzisiaj "nasz dziadek" obchodził 83 lata i jest w świetnej formie - P.Tadeusza ,75 l we trzech i ten po całym każdą kolejkę i się trzyma jak jak młodzik , jest sprawny fizycznie jak diabli , wszystkim życzyć takiego zdrowia na starość pozostaje .

Nie ma to, jak stary przedwojenny materiał. Pogratulować dziadkowi dobrej formy. No i oczywiście "200 lat". :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.09.2013 20:23

Violette napisał(a): Nie jest prawdą, że w Warszawie komunikacja miejska jest najdroższa.
Bilet miesięczny zwykły kosztuje 90 zł.

W Krakowie 89. Ale Kraków to bidne miasto. :wink:

Zatem będę bronić komunikację warszawską,

Byłem w Warszawie i korzystałem. Jest bardzo dobra.

weldon napisał(a):A dawno na tym rynku byłeś? ;)
[/color]

No, w maju jakoś. Pisałem gdzieś tutaj o tym. Może jeden rzeczywiście był w stroju szlacheckim, reszty nie pamiętam.
Ale na szczeście trafiliśmy na promocje piwa i w następnych dniach nie szukaliśmy juz innego miejsca. :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.09.2013 20:33

Kiepura napisał(a):W Krakowie 89. Ale Kraków to bidne miasto. :wink:

Jak na taką powierzchnię i tylko dwa środki komunikacji miejskiej to powinniście mieć bilet o połowę tańszy, a nie w tej samej cenie :D

Myślę, ze warto to wziąć pod uwagę, ile na tym bilecie można przejechać, żeby porównać czy to drogo czy tanio ;)

U nas byłoby taniej, ale Bufetowa (czyli my) do Słoików dopłaca sporo. Teraz trochę się to zmieni, przy nowej karcie miejskiej.

Kiepura napisał(a):w maju jakoś.

To niedawno? :roll: :roll: :roll:

Przecież to prehistoria :D

Myślałem, że w zeszłym tygodniu, no dobrze, w zeszłym miesiącu, ale nie w maju :roll:
:lol:
Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 03.09.2013 20:39

Naganiacze przed knajpami to zjawisko coraz powszechniejsze w miejscowościach turystycznych.
Jest to mocno wkurzające, ale chyba od niego nie uciekniemy.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.09.2013 20:44

Pewnie nie, choć, póki co, nie rzuca mi się to jakoś specjalnie w oczy.

No ale doczekaliśmy się tych koszmarnych FriTurów, co oprowadzają po Starówce za co łaska i taką samą ilość durnowatych informacji przekazują, więc wszystko przed nami :)

Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 03.09.2013 20:48

Kiepura napisał(a):Ale Kraków to bidne miasto. :wink:

Się wie.
A w Warszawie to same burżuje i posły żyjo. :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.09.2013 21:13

weldon napisał(a):Myślę, ze warto to wziąć pod uwagę, ile na tym bilecie można przejechać, żeby porównać czy to drogo czy tanio ;)
[/color]

Nie ma znaczenia czy masz dwa czy pięć środków komunikacji. Ważne czy docierają w pobliże Twojego domu, jak często i szybko jeżdzą i jaki jest stan :roll: taboru komunikacyjnego.

A jeżdzić wszędzie możesz tyle samo. 24 h x 30 dni. :lol:

Tak a propos to U Was to jednak bilet kosztuje 100 zł.

Mylę się, czy ktoś dawno biletu nie kupował ? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko