Miecia napisał(a):Ciekawe co przeważy
Czołgi od Królewca
Ty wypluj te czarne chmury, bo mi Dowgird nie leży, jak se małżonka wolne na piątek wzięła i ma zamiar trzy dni się opalać
EDIT: zarąbistą mapę znalazłem

.png)
weldon napisał(a):
Ty wypluj te czarne chmury, bo mi Dowgird nie leży, jak se małżonka wolne na piątek wzięła i ma zamiar trzy dni się opalać
.png)
weldon napisał(a):No nie przesadzaj. Pomijając krótki epizod z Miesławem, który walczył z koroną, to nasi Piastowie Mazowieccy tylko czasami się z kuzynostwem potykali
Za to miałeś godnego zaufania sprzymierzeńca pomiędzy państwem Krzyżaków i Litwą, a POlską, w dodatku chroniącego szlaki kupieckie do portów hanzy.
Weszliśmy do Korony, na siłę zresztą wciągnięci, bo to o te szlaki przede wszystkim chodziło i profity, jakie niosły, w Złotym wieku, a Srebrny to już całkiem nasza dominacja, pomijając obie okupacje szwedzkie i tę Siedmiogrodzian.
Z mojego punktu widzenia okres panowania Sasów i Poniatowskiego też należał do tych bardziej owocnych i rozwojowych, aczkolwiek już dla Rzeczpospolitej Obojga Narodów niespecjalnie.
Za to wciąganie nas na siłę i robienie miasta rezydencjonalnego, postawionego powyżej oby stolic, to dostaliśmy w de tak, jak mało kto, a mimo wszystko udawało się zawsze wrócić na odpowiednią pozycję.
Tak więc nasza obecność w Koronie to od XI wieku, niemal od samego początku się datuje, aczkolwiek przez wiele lat to suwerenna obecność była
.png)
.png)
weldon napisał(a):O to to z pretensjami do Zygmusia Starego proszę, bo to on się uparł Janusza na swoje modłe pochować, czemu się nasza Ania sprzeciwiała
też Zygmunt Stary, a więc piastuszkiewicz regularny
A Zygmuś August to musiał dwór przenieść bo u was ktoś mu ogień zaprószył, to jak miał w tych zgliszczach mieszkać?
.png)
.png)
Miecia napisał(a):Do mnie, to chyba od LEONA, przyszło![]()

.png)
.png)
tony montana napisał(a):Wlasnie wrocilem z przedwyjazdowego koncertu Iron Maiden
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko