Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 18:09

Miecia napisał(a):Ciekawe co przeważy

Czołgi od Królewca ;)

:D

Ty wypluj te czarne chmury, bo mi Dowgird nie leży, jak se małżonka wolne na piątek wzięła i ma zamiar trzy dni się opalać :)

EDIT: zarąbistą mapę znalazłem :lol:

Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 04.07.2013 18:16

weldon napisał(a):

Ty wypluj te czarne chmury, bo mi Dowgird nie leży, jak se małżonka wolne na piątek wzięła i ma zamiar trzy dni się opalać :)

Toż u Ciebie, podobno pogoda, jak ta lala :wink: :lol:
Do mnie, to chyba od LEONA, przyszło :wink:

Poza tym, podobno, słońce najbardziej łapie :wink: .....przed burzą :wink: :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.07.2013 18:33

weldon napisał(a):No nie przesadzaj. Pomijając krótki epizod z Miesławem, który walczył z koroną, to nasi Piastowie Mazowieccy tylko czasami się z kuzynostwem potykali :D

Za to miałeś godnego zaufania sprzymierzeńca pomiędzy państwem Krzyżaków i Litwą, a POlską, w dodatku chroniącego szlaki kupieckie do portów hanzy.
Weszliśmy do Korony, na siłę zresztą wciągnięci, bo to o te szlaki przede wszystkim chodziło i profity, jakie niosły, w Złotym wieku, a Srebrny to już całkiem nasza dominacja, pomijając obie okupacje szwedzkie i tę Siedmiogrodzian.
Z mojego punktu widzenia okres panowania Sasów i Poniatowskiego też należał do tych bardziej owocnych i rozwojowych, aczkolwiek już dla Rzeczpospolitej Obojga Narodów niespecjalnie.

Za to wciąganie nas na siłę i robienie miasta rezydencjonalnego, postawionego powyżej oby stolic, to dostaliśmy w de tak, jak mało kto, a mimo wszystko udawało się zawsze wrócić na odpowiednią pozycję.

Tak więc nasza obecność w Koronie to od XI wieku, niemal od samego początku się datuje, aczkolwiek przez wiele lat to suwerenna obecność była ;)

:lol:

Suwerennie to żeście se bagnami zawiadywali. :D
Nawiasem mówiąć do dzisiaj ich nie osuszyliście.

Z mojego punktu widzenia przyłączenie Was to tylko same kłopoty i upadek dobrze prosperującej Rzeczypospolitej przyniosło. I tak trwa do dzisiaj.

A przeniesienie dworu do prowincjonalnego w swojej prowincji miasteczka to tylko szwed mógł wymyśleć. :roll:

Z tym Złotym i Srebrnym Wiekiem to Cię poniosłooooo :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 18:53

O to to z pretensjami do Zygmusia Starego proszę, bo to on się uparł Janusza na swoje modłe pochować, czemu się nasza Ania sprzeciwiała :)

Jeszcze trzy lata musiał naszą szlachtę przekonywać, że im się to będzie opłacało, zanim zaaprobowali anszluss.

Ale nie narzekaj tak za bardzo na nas.
Nasze wrodzone umiłowanie wolności wszelakiej zaowocowało konfederacją warszawską, która jest pierwszym w świecie prawnym dokumentem prawnym o tolerancji religijnej, więc nawet dzisiejsza Unia mogłaby brać z nas przykład :)

De non tolerandis Judaeis
też Zygmunt Stary, a więc piastuszkiewicz regularny, wprowadził, bo do tej pory razem z braćmi w wierze, mimo pewnych niesnasek za czasów niektórych książąt mazowieckich, jakoś się dogadywaliśmy.

Tyle, że on te prawo w dwójmieście wprowadził, zapominając rozszerzyć je na Warszawę królewską, co nieźle nam po kieszeni dawało, bo te jurydyki tak się rozrosły, że jak je likwidowano, to tam więcej stałych mieszkańców było niż w Krakowie w tym czasie, o ówczesnych słoikach nie wspominając :)

A Zygmuś August to musiał dwór przenieść bo u was ktoś mu ogień zaprószył, to jak miał w tych zgliszczach mieszkać?
U nas se przynajmniej taką chałupę postawił, jak mu pasowała, nowoczesną, z wanną i prysznicem, więc już nie musiał zimą nóg w Wiśle w przeręblu myć, bo mu z Nalewek bieżącą wodę podciągnęliśmy ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.07.2013 19:10

weldon napisał(a):O to to z pretensjami do Zygmusia Starego proszę, bo to on się uparł Janusza na swoje modłe pochować, czemu się nasza Ania sprzeciwiała :)

Tak to jest jak się żonę włoszke bierze. Włoszka dobra na nałożnice jest, ale na żone 8O

też Zygmunt Stary, a więc piastuszkiewicz regularny

8O Że co, że niby Zygmunt Stary Piast był :lol:

A Zygmuś August to musiał dwór przenieść bo u was ktoś mu ogień zaprószył, to jak miał w tych zgliszczach mieszkać?

Sigismundus Augustus dworu przeca nie przenosił, bo nic mu się w Krakowie nie paliło. :lol:
To Zygmunt III Waza. A spaliło się jedno skrzydło ino, szybko zresztą odnowione.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 19:15

No widzisz, że mi ta historia obcych krajów kiepsko idzie :D
Najazd nam zrobili, bo im na te Litwę i do Szwecji potem bliżej było, za co potem ostro przepłacaliśmy.

Mówisz, że tylko jedno skrzydło?
No patrz dziada, a nam powiedział, że mu chałupę z dymem puściliście ;)

A mapka jak się wam podoba? To w zasadzie do Aśki pytanie :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 04.07.2013 19:18

weldon napisał(a):

A mapka jak się wam podoba? To w zasadzie do Aśki pytanie :D

Mapka.....jak najbardziej :wink:
Tylko nie wiem co masz na myśli.....pisząc, że to do mnie :? :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 19:31

Toruń ci w Prusiech Książęcych wylądował ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 04.07.2013 19:34

weldon napisał(a):Toruń ci w Prusiech Książęcych wylądował ;)

Tak myślałam, że o to Ci chodzi :wink: :D
Zakonotuj sobie jednak Waść, iż ja tutaj, napływowa jestem :wink: :D
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 04.07.2013 20:29

chciałabym przygotowac taki slajdzik ze zdjęciami i muzyka?skąd pobrac jakąś muzykę mp3 na laptopa zeby potem dodac ją na slajdzik?może byc i chorwacka albo inna :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 04.07.2013 21:29

Miecia napisał(a):Ciekawe co przeważy :D

Wprawdzie weldon znalazł dla mnie inną granicę :wink: ........później nic nie przeważyło :wink:
Dalej były rozbieżności :wink:

od wschodu tak

Obrazek

od zachodu.....tak

Obrazek

:oczko_usmiech:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 04.07.2013 21:45

A tak......poza tym..... :wink:
Załączniki:
945686_677695872245760_670691226_n.png
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 04.07.2013 22:43

Miecia napisał(a):Do mnie, to chyba od LEONA, przyszło :wink:

U mnie cały dzień żar, gdy zacząłem się pakować na siatkówkę na plaży zaczęło grzmieć i pierdyknął 15-minutowy deszcz i po siatkówce. :evil: Potem wszystko wróciło do normy, czyli.........
Obrazek
:hut:

Jeśli chodzi o mapkę to najbardziej podoba mi się ta za Chrobrego. :wink:
Berlin i Praga nasza. :mrgreen:

No i Toruń byłby zagranicą. :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.07.2013 22:51

Wlasnie wrocilem z przedwyjazdowego koncertu Iron Maiden

Swietna zabawa

Duzo biegania po scenie, fajerwerkow, diabelkow i innych potworkow :)

Dziadki trzymaja forme!

Czuwaj!
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 04.07.2013 22:58

tony montana napisał(a):Wlasnie wrocilem z przedwyjazdowego koncertu Iron Maiden

Ty do domu a ja do roboty. Noc bezsenna. :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko