Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 10.05.2013 11:53

weldon napisał(a):Kiedyś, żeby tanie zakupy zrobić, to nawet ziemniaki i marchewkę na tę swoją wieś przywoziłem, bo tak tu drogo było, a dziś Warszawa przyjeżdża do mnie :)

Wczoraj w trójce była dyskusja o podatkach , słuchacze zarzucali Biedronkom i innym że zniszczyli polskich sklepikarzy , którzy płacili podatki w Polsce , a te sieci podatek płacą w swoim kraju, na domiar złego ludzie przedsiębiorczy straciło dorobek życia .

Włosi maja ciekawy system , tam w mieście, nie powstają sieci , rada miasta wydaje koncesje na działalność i tak na przykład może być 2 sklepy wędkarskie / zoologiczne , 6 aptek , 10 spożywczych , 10 pizzerii , i więcej nikt za żadne skarby nie otworzy nowego sklepu , koncesja na aptekę kosztuje 600 tyś euro , na prowadzenie stacji paliw 250 tyś euro .

Kioski to super interes , ale w Italii można sprzedawać papierosy , TYLKO w kioskach i stacjach benzynowych oraz prasę też tylko kioski , tym samym mają utrzymanie .

To rozwiązanie chroni m inwestorów , którzy nieraz poświęcają majątek swojego życia ,a ograniczenia wpływają na pewne dochody w tym podatki , które otrzymuje miasto .

To że możesz Piotrze kupić ziemniaki za mniej wcale nie znaczy ,że będziemy mieć lepiej w przyszłości bo zapłacimy w przeróżnych podatkach ...? no właśnie ...

w Lidu będą udka z drobiu po 9,99 - też pójdę nakupić i zamrożę ... muszę czymś wykarmić tę moją młodzież i dwa psy :wink: .
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.05.2013 12:07

auto_gt napisał(a):To że możesz Piotrze kupić ziemniaki za mniej wcale nie znaczy ,że będziemy mieć lepiej w przyszłości...

Biedronki mam dwie i też, od czasu kiedy wybudowali pozostałe sklepy, zaczęły stosować różniste promocje :D

Dzięki Auchan mam wybudowaną estakadę i nowe rondo na szosie gdańskiej oraz, w końcu, ulicę z rondem usprawniającą przejazd do Warszawy zachodniej i kupę miejsc pracy dla firm z Łomianek - pewnie, że dotychczasowi najemcy w różnych pawilonikach i pokoikach potracili klientów, ale zarówno mi jest wygodniej mieć wszystko w jednym miejscu, jak i im się warunki pracy znacząco poprawiły.
No więc oprócz wywożenia podatków coś tam robią :D

MarcPol jest polską siecią, więc podatki zostają w Polsce :)

Ale miałem na myśli co innego - kiedyś miałem jeden większy sklep i bazarek, na którym ziemniaki i truskawki hodowane na okolicznych polach kosztowały o jakieś 30 % więcej, niż te same truskawki kupione na bazarku w Warszawie. Dziś mam odwrotnie i nie przekonasz mnie, że to jest dla mnie złe :D

W ogóle, jeszcze niedawno, miałem u siebie jeden MarcPol, w starym pawilonie i jeden Globi (Dziś Carrefour Express) w jeszcze starszym pawilonie.
Jak chciałem zrobić jakieś zakupy to i tak musiałem jechać do Warszawy, bo miejscowi przedsiębiorcy, tłumacząc właśnie tymi podatkami, miejscami pracy itd. blokowali jakiekolwiek inwestycje.

Potem to pękło i mam olbrzymie centrum Auchan, dwie Biedronki, nowe dwa centra handlowe wybudowane przez MarcPol i wspomnianego Carrefoura i się okazało, że nie tylko świat się nie zawalił, ale że się wszystkim to opłaca, bo i ceny w dół i zatrudnienie dla ludzi i infrastruktura się poprawia.

Mz za blokowanie tego przez tak wiele lat to należałoby rozliczyć winnych tego, że to dopiero dziś się tego doczekałem.

A co do aptek, to jak była jedna, państwowa, to można było wszystko kupić i w piątek i w świątek, a ostatnio jak potrzebowałem kupić lekarstwo dla szwagra w święto, to objechałem wszystkie sześć czy siedem aptek, jakie teraz są w Łomiankach i żadna nie była czynna.
W zasadzie powinniśmy ogłosić ich bojkot za takie traktowanie klientów :)

A to wszystko w małym, niespełna 20 tysięcznym mieście :D
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 10.05.2013 12:13

weldon napisał(a):...a w MarcPolu szynkę po 12 złotych i nie wiem, co wybrać :D

Szynka po 12 zł. świetna rzecz. Kup z zestawie z czymś na przeczyszczenie albo przeczyszczenie powstrzymującym. Nigdy nie wiadomo w którą stronę pójdzie :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.05.2013 12:47

Schab już próbowałem i nic mi nie jest :D

Zresztą po pierwsze, zdaję się w tym przypadku na fachowa opinię żony, po drugie myślisz, że Mikuśkiewicz ryzykowałby tak w stosunku do sąsiadów?

Jakby mnie zaczęło co brać, zdążyłbym dolecieć do jego ogródka :lol:
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 10.05.2013 12:55

weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.05.2013 13:08

Ale ja schab nabyłem :D
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 10.05.2013 15:16

8O ......ile to można na temat mięska napisać...... 8O :lol:
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 10.05.2013 15:35

Miecia napisał(a):8O ......ile to można na temat mięska napisać...... 8O :lol:

Dietetycy każą jeść mało mięsa , ale za to ryby ... to my Polacy jemy za mało ... a tłuszcz rybi bardzo pozytywnie działa na nasze szare komórki ... i nie tylko , zapewne Ci nad morzem mając świeże rybki spożywają więcej
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 10.05.2013 15:41

Dietetycy duuuużo zalecają........
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 10.05.2013 15:43

auto_gt napisał(a):...każą jeść mało mięsa , ale za to ryby ...

Ja dziś juz jadłem śledzie w pomidorach i dorsza po grecku. :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.05.2013 16:23

Z ryp, to ja tylko jedno lubię ;)
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 10.05.2013 16:26

weldon napisał(a):Z ryp, to ja tylko jedno lubię ;)

Oj.....Piotrek......weź się popraw :wink: :lol:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.05.2013 16:40

No co? :roll:

Wojtkowe Rumuńskie wyrypy miałem na myśli ;)
malina1959
Koneser

Postnapisał(a) malina1959 » 10.05.2013 16:48

Mój wędkarz w kwietniu, tyle śledzi nałowił, że do końca roku nam wystarczy :? :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.05.2013 19:01

Kurze, jakieś totalne szaleństwo. Chyba mi się ludność Łomianek podwoiła na to otwarcie galerii. Samochodów tyle, że zaparkowałem na samym końcu parkingu, a rejestracji z Łomianek prawie wcale nie było :)
Dobrze, że tu wifi darmowe to sobie usiadłem z boku i po mnie nie depczą :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko