Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek 206
Cromaniak

Postnapisał(a) Jacek 206 » 06.05.2013 06:28

Dzień dobry. :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.05.2013 07:02

Dzień dooooobry.

:)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.05.2013 07:15

Lata ciąg dalszy.
Dzień dobry.
:hut:
kukris
Koneser

Postnapisał(a) kukris » 06.05.2013 07:24

Dzień dobry.
Tylko do pracy trzeba niestety :wink:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 06.05.2013 07:30

-Katka- napisał(a):Dzień dobry
Po 9 dniach wolnego ....jak żyć :roll: :wink:

Dzień dobry :)
Ja tylko po 5, ale damy radę, piękny poniedziałek mamy. :wink:
Rafał78
Cromaniak

Postnapisał(a) Rafał78 » 06.05.2013 07:55

Dzień dobry.

Z takim słońcem poniedziałek nie straszny :D
franko
Cromaniak

Postnapisał(a) franko » 06.05.2013 07:56

Dobry dzień.
No i po wszystkim.
Meteo niestety dało ciała z wyjątkiem niedzieli 5.05.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 06.05.2013 08:09

Dzień dobry :)

Ledwo tydzień, a jak rano wychodzę z domu to słońce już wysoko :D
Przez te wolne minąłem się z czasem, kiedy mogłem wschód słońca sfotografować, a teraz już po ptokach :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2013 08:23

Dzień Dobry Bardzo
Więc tak byliśmy w sobotę na Wawelu ale tak jak Kiepura pokazał na zdjęciu ludzi dość sporo.
Pospacerowaliśmy i weszliśmy do Smoczej Jamy bilet 3zł/os dzieci do lat siedmiu wszędzie wchodzą za darmo; biletów do komnat nie było. Pani w kasie mnie poinstruowała, że w dni wolne od pracy trzeba przyjść do kasy o 9.00-9.30 i wtedy bilety są dostępne.
Tak też zrobiliśmy. Ojciec mój pojechał rano i kupił bilety na trzy osobne "atrakcje" a mianowicie: Reprezentacyjne Komnaty Królewskie(bez przewodnika), Prywatne Komnaty Królewskie(przewodnik obowiązkowy) oraz Skarbiec i zbrojownia(bez przewodnika). Bilety łącznie 61zł/os
Ponad trzy godziny łażenia po zamku, ale dowiedziałem się między innymi, że nie było oficjalnego przenoszenia stolicy z Krakowa do Warszawy tylko na Wawelu był pożar i na czas remontu król przeniósł się do Warszawy i tak mu zostało.
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 06.05.2013 08:29

Dzień Dobry :D
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 06.05.2013 08:31

To Ci Król namieszał ...

Dzień dobry... :wink:

Co byłoby z Warszawką gdyby król się nie przeniósł ? gdyby nie było sejmu , senatu ogólnie urzędów państwowych w Warszawie ?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 06.05.2013 08:53

Serce w pasy napisał(a):Bilety łącznie 61zł/os
Ja pierdziu :roll:
A u mnie cała rodzina łazi po wszystkich obiektach Łazienek za jedne pięćdziesiąt złotych.

Serce w pasy napisał(a):... dowiedziałem się między innymi, że nie było oficjalnego przenoszenia stolicy z Krakowa do Warszawy tylko na Wawelu był pożar i na czas remontu król przeniósł się do Warszawy i tak mu zostało.

Też sensacja :roll:

Nie do końca, że tak mu zostało, ale nie będę tu pisał, dlaczego nie pasowało mu na peryferiach ;) (taki żart - bez urazy :mrgreen:
Nawet Królikowski wspomina Kraków jako miasto na peryferiach Rzeczypospolitej :)).

Po prostu Warszawa, ze względu na przeniesienie się polityki ostatnich Jagiellonów i później Wazów na północ stała się miejscem bardziej konkurencyjnym na sprawowanie rządów niż Kraków.
Zanim włączono Mazowsze do Korony to próbowano to zrobić w Lublinie, ale Warszawa okazała się lepsza.

Co ciekawe Moraczewski rekomendował co prawda Warszawę, jako stolicę, ale pierwszym aktem prawnym, mówiącym o tym, jest Konstytucja z 1952 roku.

Wcześniej Warszawa była miastem Rezydencjonalnym, elekcyjnym, gdzie obierano królów, ale ich regalia i zaprzysiężenie następowało w Krakowie.
Nawet chan turecki pisał do Jana III "zniszczę twój Kraków", mimo, że adresował na Wilanów :D

(Swoją droga to mogliście lepiej pilnować tych naszych regaliów ;))

Ale, żeby nie było tak dobrze, to o ile stolicą Korony Polskiej do rozbiorów był Kraków, a stolica Litwy pozostało Wilno, to Warszawa była stolica Rzeczpospolitej obojga narodów, niejako miejscem władzy nadrzędnej nad tymi dwoma krajami, czymś w rodzaju dzisiejszej Brukseli nad Unią :-P

Temat rzeka ... :roll:

:D

auto_gt napisał(a):Co byłoby z Warszawką gdyby król się nie przeniósł ? gdyby nie było sejmu , senatu ogólnie urzędów państwowych w Warszawie ?

Od momentu powstania rozwijała się tak prężnie, że pewnie zostałaby stolicą sporego , suwerennego księstwa, którym była za czasów książąt mazowieckich.
Przyłączenie Mazowsza do korony zdegradowało Warszawę z tej pozycji do roli jednego z wielu miast korony, a o przeniesieniu tu władzy i urzędów królewskich zadecydowało zarówno jej położenie, jak pewna neutralność w stosunku otaczających ją dzielnic, jak i możliwości, jakie dawało to miasto szybko przekształcone na rezydencjonalne.
Później obok Starego Miasta i Nowej Warszawy, która powstała właśnie ze względu na ten szybki i niespodziewany rozwój, wyodrębniła się tzw. Warszawa Koronna, która również dała podstawy do rozwoju miasta.

Jak wyglądała Warszawa bez króla można zobaczyć po śmierci Stanisława Augusta i upadku Napoleona, kiedy z Warszawy wyjechała arystokracja i magnaci - miasto straszliwie podupadło, a pałace zaczęły zamieniać się w rudery.
Ale szybko stanęło na nogach za czasów Królestwa Kongresowego (którego już stolica niewątpliwie byłą :D) i działalności potępianego przez niektórych Druckiego-Lubeckiego.

auto_gt napisał(a):Co byłoby z Warszawką ...
Gwoli ścisłości, to warszawką w czasie wojny nazywano kolaborujących z Niemcami warszawiaków, zwłaszcza bywalców niemieckich lokali i kasyna gry na Szucha, więc nazwa równie pasuje do warszawiaków, jak Goralenvolk do mieszkańców gór ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2013 09:04

Chyba mało kto wiedział o tej "warszawce"
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 06.05.2013 09:10

weldon napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Bilety łącznie 61zł/os
Ja pierdziu :roll:
A u mnie cała rodzina łazi po wszystkich obiektach Łazienek za jedne pięćdziesiąt złotych.

Archikatedra Gnieźnieńska - obejrzenie Drzwi Gnieźnieńskich 20 zł, zejście do podziemi kolejne 20 zł.
Cena obowiązuje bez względu na liczbę osób, czy idziesz solo czy z rodziną kasują cztery dychy. Przegięcie.
Aha, możesz jeszcze wrzucić 2 zł żeby się sarkofag Św. Wojciecha podświetlił. A jak wrzucisz piątaka to puszczą program specjalny :lol: Żenujące.

Dzień dobry.
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 06.05.2013 09:40

marze_na napisał(a):
Archikatedra Gnieźnieńska.

Obejrzałem sobie z obwodnicy Gniezna w sobotę.
Za darmo. :D

dzień dobry :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko